“TAYLAND İLE TİCARET HACMİMİZ 200 MİLYON DOLARDAN 1.8 MİLYAR DOLARA ULAŞTI”

“TAYLAND İLE TİCARET HACMİMİZ 200 MİLYON DOLARDAN 1.8 MİLYAR DOLARA ULAŞTI”

TAYLAND MİLLİ GÜNÜ RESEPSİYONU KATILAN ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKAN URALOĞLU:

 Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Ab­dul­ka­dir Ura­loğ­lu, Tay­land Kral­lı­ğı’nın Milli Günü Re­sep­si­yo­nu'na ka­tıl­dı. Re­sep­si­yon­da ko­nuş­ma yapan Bakan Ura­loğ­lu, Gü­ney­do­ğu Asya Böl­ge­si’ndeki önem­li or­tak­la­rın­dan olan Tay­land ile 12 Mayıs 1958 yı­lın­da tesis edi­len dip­lo­ma­tik ve ti­ca­ri iliş­ki­le­rin 65 yıl­dır ara­lık­sız sür­dü­ğü­nü söy­le­di. Bakan Ura­loğ­lu, Tür­ki­ye ile Tay­land’ın 2002 yı­lın­da 200 mil­yon dolar olan ti­ca­ret hac­mi­nin 2023 yı­lı­nın ilk 9 ayın­da 1,8 mil­yar do­la­ra ulaş­tı­ğı­nı kay­de­de­rek, “Tay­land Kral­lı­ğı’nın Milli Günü ve­si­le­siy­le bugün ara­nız­da ol­mak­tan mem­nu­ni­yet du­yu­yo­rum. Bu yıl Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti’nin ku­ru­lu­şu­nun 100. yı­lı­nı idrak edi­yo­ruz. İliş­ki­le­ri­miz, Bü­yü­kel­çi­lik­le­ri­mi­zin açıl­ma­sı­nı mü­te­akip, dost­luk ve kar­şı­lık­lı yarar te­me­lin­de çe­şit­li alan­lar­da ge­liş­me­ye devam et­mek­te­dir. Dö­ne­min Tay­land Baş­ba­kan Yar­dım­cı­sı ve Dı­şiş­le­ri Ba­ka­nı’nın ül­ke­mi­zi geç­ti­ği­miz ocak ayın­da zi­ya­re­ti sı­ra­sın­da im­za­la­nan Ortak Eylem Planı (2023-2028) bu an­lam­da bize bir yol ha­ri­ta­sı su­nu­yor. Üst düzey zi­ya­ret­le­rin önü­müz­de­ki dö­nem­de ar­ta­rak devam et­me­si­nin bu yol ha­ri­ta­sı­nın somut iş bir­li­ği pro­je­le­riy­le zen­gin­leş­ti­ril­me­si açı­sın­dan önem ta­şı­dı­ğı­na ina­nı­yo­ruz” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
TİCARET HACMİMİZ İVME KA­ZA­NA­RAK BÜ­YÜ­YOR
Bakan Ura­loğ­lu, şubat ayın­da ül­ke­miz­de ya­şa­nan dep­rem son­ra­sın­da Tay­land Hü­kü­me­ti ve hal­kı­nın des­tek ve da­ya­nış­ma­sı için şük­ran­la­rı­nı su­nar­ken “İkili ti­ca­ret hac­mi­mi­zin ivme ka­za­na­rak bü­yü­dü­ğü­nü mem­nu­ni­yet­le mü­şa­he­de edi­yo­ruz. 2002 yı­lın­da 200 mil­yon Dolar ci­va­rın­da­ki ti­ca­ret hac­mi­miz, 2023 yı­lı­nın ilk 9 ayın­da 1,8 mil­yar ABD Do­la­rı se­vi­ye­si­ne ulaş­mış­tır. Ti­ca­re­ti­mi­zin den­ge­li şe­kil­de bü­yü­me­si ve kar­şı­lık­lı ya­tı­rım­la­rın art­ma­sı için ça­lış­ma­la­rı­mı­zı sür­dü­rü­yo­ruz” diye ko­nuş­tu. THY’nin doğ­ru­dan se­fer­le­ri (İstan­bul-Bang­kok ve İstan­bul-Phu­ket) eko­no­mik iliş­ki­le­rin ge­liş­ti­ril­me­sin­de ve halk­la­rı bir­bi­ri­ne ya­kın­laş­tır­ma­da bir köprü iş­le­vi gör­dü­ğü­nü vur­gu­la­yan Bakan Ura­loğ­lu, “İkili bağ­la­rı­mı­zın iler­le­til­me­sin­de ül­ke­miz­de eği­tim gören Tay­land­lı öğ­ren­ci­ler de önem­li yere sa­hip­ler. İliş­ki­le­ri­miz ba­kı­mın­dan önem arz eden ve de­rin­leş­ti­ril­me­si yö­nün­de ça­lış­tı­ğı­mız diğer alan­lar da sa­vun­ma sa­na­yii ve gü­ven­lik iş bir­li­ği alan­la­rı­dır” dedi.
AS­YA-PASİFİK BÖL­GESİYLE İLİŞKİLERİMİZİN GÜÇ­LENDİRİLMESİNE ÖNEM ATFEDİYORUZ.
Bakan Ura­loğ­lu, çok bo­yut­lu dış po­li­ti­ka­lar ve Ye­ni­den Asya Gi­ri­şi­mi çer­çe­ve­sin­de As­ya-Pa­si­fik böl­ge­siy­le iliş­ki­le­rin güç­len­di­ril­me­si­ne önem at­fet­tik­le­ri­ni de vur­gu­lar­ken, “Bu çer­çe­ve­de, Tay­land’la iş bir­li­ği­mi­zi de ikili bo­yu­tun yanı sıra, BM ve Sek­tö­rel Di­ya­log Or­ta­ğı ol­du­ğu­muz ASEAN gibi çok ta­raf­lı plat­form­lar­da daha da iler­let­me­yi he­def­li­yo­ruz. Kü­re­sel ve böl­ge­sel sı­na­ma­la­rın art­tı­ğı bir dö­nem­de yakın iş bir­li­ği­mi­zin ortak ça­ba­la­rı­mız­la çe­şit­le­ne­rek güç­le­ne­ce­ği­ne ina­nı­yo­rum. Söz­le­ri­me son ve­rir­ken, Tay­land’da Ekim ayın­da iş­ba­şı­na gelen yeni Hü­kü­me­ti teb­rik edi­yor, başta Bü­yü­kel­çi­miz Sayın Api­rat Su­gon­da­bi­rom olmak üzere, Tay­land Hü­kü­me­ti ve dost Tay­land Halkı ile Tür­ki­ye’deki Tay va­tan­daş­la­rı­nı en içten di­lek­le­rim­le kut­lu­yo­rum” şek­lin­de ko­nuş­tu.
              Haber: Bay­ram Ali KA­VAL­CI
              Kay­nak: veli.ka­va­k@uab.gov.tr