Teknolojik Aletlerde Aşırı Isınma Problemi Ortadan Kalkıyor

Teknolojik Aletlerde Aşırı Isınma Problemi Ortadan Kalkıyor

elekt­ro­nik sis­tem­ler­de işlem ka­pa­si­te­le­ri­nin art­ma­sı­na bağlı ola­rak mey­da­na gelen aşırı ısın­ma prob­le­mi­ni or­ta­dan kal­dır­ma­yı he­def­li­yor.

 RTEÜ Mü­hen­dis­lik ve Mi­mar­lık Fa­kül­te­si Ma­ki­ne Mü­hen­dis­li­ği Bö­lü­mü Öğ­re­tim Üyesi Doç. Dr. Burak Mar­kal yü­rü­tü­cü­lü­ğün­de ta­mam­la­nan, “Ka­de­me­li Ge­niş­le­yen Akış Ke­si­ti­ne Sahip Mikro Pim Tipi Ka­nat­çık­lı Isı Alı­cı­lar­da Kay­na­ma­lı Akı­şın De­ney­sel İnce­len­me­si” baş­lık­lı TÜBİTAK 1001 pro­je­si, elekt­ro­nik sis­tem­ler­de işlem ka­pa­si­te­le­ri­nin art­ma­sı­na bağlı ola­rak mey­da­na gelen aşırı ısın­ma prob­le­mi­ni or­ta­dan kal­dır­ma­yı he­def­li­yor.
Proje ile il­gi­li bilgi veren Doç. Dr. Mar­kal, “Gü­nü­müz­de sa­vun­ma sa­na­yi, uzay, ha­va­cı­lık, tıp alanı gibi bir­çok alan­da ve ki­şi­sel bil­gi­sa­yar­lar­da olmak üzere ge­liş­miş iş­lem­ci­ler kul­la­nıl­mak­ta, bu iş­lem­ci­le­rin de bo­yut­la­rı kü­çül­mek­te fakat işlem ka­pa­si­te­le­ri art­mak­ta­dır.
Bu da be­ra­be­rin­de aşırı ısın­ma prob­lem­le­ri­ni or­ta­ya çı­kar­mak­ta.
Bu sis­tem­le­rin ge­liş­ti­ri­le­bil­me­si, daha da ile­ri­ye gö­tü­rü­le­bil­me­si için ısın­ma prob­le­mi­nin çö­zül­me­si ge­rek­mek­te.
Bu kap­sam­da mikro ka­nal­lar­da kay­na­ma­lı akış önem­li bir so­ğut­ma po­tan­si­ye­li tek­ni­ği ola­rak kar­şı­mı­za çık­mak­ta.
Fakat mikro ka­nal­lar­da kay­na­ma­lı akış tek­ni­ği­nin uy­gu­la­ma­sı­nı kı­sıt­la­yan bazı fak­tör­ler var.
Ka­bar­cık­la­rın kanal içe­ri­sin­de sı­nır­lan­ma­sı, ka­bar­cık­laş­ma­nın kanal bo­yun­ca sür­dü­rül­me­sin­de ya­şa­nan sı­kın­tı­lar, yine yü­ze­yin sıvı ta­ra­fın­dan ıs­la­tıl­ma­sı­nın en­gel­len­me­si gibi prob­lem­ler se­be­biy­le mikro ka­nal­lar­da kay­na­ma­lı akış uy­gu­la­ma­la­rı kı­sıt­lan­mak­ta ve bu po­tan­si­ye­li yük­sek so­ğut­ma tek­ni­ğin­den ye­te­rin­ce is­ti­fa­de edi­le­me­mek­te­dir.
Pro­je­miz­le, be­lirt­ti­ğim so­run­la­rı or­ta­dan kal­dır­ma­yı he­def­li­yo­ruz.” dedi.
Pro­je­de top­lam 5 ısı alı­cı­nın kul­la­nıl­dı­ğı­nı, bu ısı alı­cı­la­rı­nın üçü­nün özgün ta­sa­rım, diğer iki­si­nin ise kar­şı­laş­tır­ma­lı ana­liz­de kul­la­nıl­mak üzere kon­van­si­yo­nel ya­pı­da ol­du­ğu­nu ifade eden Doç. Dr. Mar­kal, özgün ta­sa­rım­lar ile ısı trans­fer per­for­man­sın­da %800'ün üze­rin­de iyi­leş­me elde edil­di­ği­ni, böy­le­ce hem elde edi­len akış gö­rün­tü­le­ri ile li­te­ra­tü­re katkı sağ­lan­dı­ğı­nı hem de uy­gu­la­ma­da kar­şı­la­şı­lan prob­lem­le­rin or­ta­dan kal­dı­rıl­dı­ğı­nı söy­le­di.
              

Ha­ber-Fo­to: RTEÜ BASIN