TGF Düzce'den birlik çağrısı yaptı

Tür­ki­ye Ga­ze­te­ci­ler Fe­de­ras­yo­nu (TGF) 66. Baş­kan­lar Kon­se­yi Düzce’de top­lan­dı. TGF Genel Baş­ka­nı Yıl­maz Ka­ra­ca, bir­lik çağ­rı­sı yaptı.

Güncel Haberler 23.06.2022 09:16:00 0
TGF Düzce

    Düzce Ga­ze­te­ci­ler Ce­mi­ye­ti ev sa­hip­li­ğin­de, Tür­ki­ye’nin 51 ilin­den gelen ga­ze­te­ci­ler ce­mi­yet baş­kan ve yö­ne­ti­ci­si­nin ka­tıl­dı­ğı 66. Baş­kan­lar Kon­se­yin­de ko­nu­şan Genel Baş­kan Yıl­maz Ka­ra­ca, “Tür­ki­ye Ga­ze­te­ci­ler Fe­de­ras­yo­nu Ana­do­lu ba­sı­nı­nın so­run­la­rı­nı çöz­mek için büyük bir mü­ca­de­le için­de. Bu yıl fe­de­ras­yo­nu­mu­zun 25’inci ku­ru­luş yıl­dö­nü­mü­nü. 25. Yı­lı­mı­zı An­ka­ra’da dü­zen­le­ye­ce­ği­miz büyük bir prog­ram­la taç­lan­dı­ra­ca­ğız. Fe­de­ras­yon ola­rak diğer mes­lek ör­güt­le­ri ile re­ka­bet değil bir­lik­te ha­re­ket etmek için te­şeb­büs­ler­de bu­lun­duk ve son genel ku­ru­lu­muz­da da böyle bir karar aldık ancak üzü­le­rek söy­lü­yo­rum ki Tür­ki­ye’de bu­lu­nan mes­lek ör­güt­le­ri­nin büyük bir bö­lü­mü ya ken­di­si­ni si­ya­se­te ver­miş, si­ya­se­tin arka ka­pı­sın­da da­la­ve­re ile dev­let­ten ko­pa­ra­cak­la­rı pa­ra­lar­la yap­tık­la­rı pro­je­ler­le dev­le­ti mil­le­ti soyma pe­şin­de­ler. Bu ne­den­le de doğru ça­lı­şan, düz­gün ça­lı­şan mes­le­ği­nin onu­ru­nu ve gu­ru­ru­nu ko­ru­mak için ça­lı­şan mes­lek ör­güt­le­ri ile iş bir­li­ği is­te­mi­yor­lar. Biz­ler bir­lik için ça­ba­lı­yo­ruz, kendi so­ru­mu­muz­dan önce ül­ke­miz, bay­ra­ğı­mız ve Ata­türk il­ke­si daha önem­li, bu ne­den­le her zaman için so­run­la­rı­mı­zın ya­nın­da ül­ke­nin so­ru­nu ve bay­ra­ğı­mız bizim için çok önem­li, bir­lik be­ra­ber­lik ol­ma­sı mes­le­ği­mi­zin bü­yü­me­sin­de en büyük neden ola­cak­tır” dedi.
    Kabul et­mi­yo­ruz…
    Genel Baş­kan Yıl­maz Ka­ra­ca ko­nuş­ma­sın­da ‘Sos­yal med­ya­da dü­zen­le­me ve İnter­net Ga­ze­te­ci­li­ği’’ ile il­gi­li gö­rüş­le­ri­ni de açık­la­ya­rak, şun­la­rı söy­le­di:
    “Ne yazık ki yeni bir san­sür uy­gu­lan­mak is­te­ni­yor. Te­le­viz­yon ve rad­yo­lar için ayrı Yasa çı­ka­rı­lır­ken, İnter­net Ga­ze­te­ci­li­ği Basın Ka­nu­nu’na adap­te edil­mek is­ten­me­si­ni, ga­ze­te­ci­le­rin eleş­ti­rel ya­zı­la­rı so­nu­cu ba­şı­na ge­le­cek­ler­le il­gi­li aba al­tın­dan sopa gös­te­ril­me­si­ni, Dev­let eliy­le ga­ze­te­ci ol­ma­yan­la­ra onu­ru­muz olan, kim­li­ği­miz Sarı Basın Kartı’nın da­ğı­tıl­ma­sı­nı, daha doğ­ru­su mes­lek ör­güt­le­ri ye­ri­ne ka­mu­nun kimin ga­ze­te­ci-ki­min değil so­ru­su­na karar ve­re­rek Basın Kartı ver­me­si­ni; bütün bu ka­rar­lar alı­nır­ken mes­lek ör­güt­le­ri­nin ve özel­lik­le 71 Ce­mi­yet-der­nek ve on­la­rın 20 binin üze­rin­de üye­si­ni ba­rın­dı­ran Tür­ki­ye’nin en güçlü mes­lek ör­güt­len­me­si TGF’nin gö­rü­şü­nün dahi alın­ma­ma­sı­nı; üs­te­lik mes­lek­le­ri ga­ze­te­ci­lik ol­ma­yan amaç­la­rı­nın ne ol­du­ğu­nu bil­me­di­ği­miz meç­hul ki­şi­le­rin mu­ha­tap alın­ma­sı­nı kabul et­mi­yo­ruz. Adı sarı olan ama rengi de­ğiş­ti­ri­len Sarı Basın Kartı sü­re­si dolan ve ye­ni­len­me için ya­pı­lan baş­vu­ru­la­ra yanıt ve­ril­mez­ken, adı sü­re­siz ol­ma­sı­na rağ­men kul­la­nım sü­re­si ko­nu­lan Sü­rek­li Basın Kart’la­rın­da da ye­ni­le­me baş­vu­ru­la­rı ay­lar­ca ger­çek­leş­ti­ril­me­mek­te­dir. Bu sorun bir an önce hal­le­dil­me­li­dir. Hü­kü­me­tin ba­sı­nı sus­tur­ma ça­ba­la­rı sü­rer­ken, Ana­do­lu’daki durum ger­çek­ten va­him­dir. Uydu be­del­le­ri­ni öde­ye­me­yen TV’ler bir bir ka­pa­nır­ken, koca ül­ke­de 23 ilde sa­de­ce 35 TV kal­mış­tır. Ga­ze­te gir­di­le­rin­de­ki sü­rek­li ar­tış­lar ve döviz kur­la­rı kur­ba­nı ga­ze­te­ler mat­ba­ala­rı­nı bir bir sat­mak zo­run­da ka­lır­ken, Ana­do­lu’daki beş yıl önce 1900 olan yerel ga­ze­te sa­yı­sı 800’lere düş­müş­tür. Ga­ze­te­le­rin bu du­ru­ma düş­me­si­nin ne­den­le­rin­den biri de, ga­ze­te­le­re olur-ol­ma­dık ku­ral­lar ge­ti­ren Basın İlan Ku­ru­mu’dur (BİK). Yay­gın ba­sı­nı da il­gi­len­di­ren ga­ze­te da­ğı­tı­mın­da or­ta­ya çıkan te­kel­leş­me, da­ğı­tı­mın tek elden ya­pıl­ma­sı Türk Ba­sı­nı’na ya­kın­da en büyük dar­be­yi vu­ra­cak­tır.
Erol Tay­han; “Sı­kın­tı­lı­yız ama umut­lu­yuz”
    Düzce Ga­ze­te­ci­ler Ce­mi­ye­ti Baş­ka­nı Erol Tay­han da yap­tı­ğı ko­nuş­ma­da, “Siz­le­ri Düzce’mizde ağır­la­mak bir şe­ref­tir, çünkü eli kalem tutan ga­ze­te­ci­le­rin bizim na­za­rı­mız­da de­ğe­ri var, önemi var. As­lın­da biz bir­bi­ri­mi­zin de­ğe­ri­ni bil­mi­yo­ruz, Tür­ki­ye’de ga­ze­te­ci­ler bir­bi­ri­nin de­ğe­ri­ni bil­miş olsa zaten med­ya­nın için­de bu­lun­du­ğu durum böyle ol­maz­dı. Önce biz bir­bi­ri­mi­ze sahip ola­ca­ğız, ke­net­le­ne­ce­ğiz, baş­ka­sın­dan medet bek­le­me­ye­ce­ğiz. Ya­şa­dı­ğı­mız sı­kın­tı ger­çek­ten can sı­kı­cı ama ge­lecek için umut­la­rı­mız var” dedi.
Ko­nuş­ma­la­rın ar­dın­dan baş­kan­lar kon­se­yi üye­le­ri de gö­rüş­le­ri­ni açık­la­dı­lar
    Sonuç bil­dir­ge­si­nin ha­zır­lan­ma­sı ve Basın Vakfı Kong­re­si­nin ya­pıl­ma­sı ile bir­lik­te Baş­kan­lar Kon­se­yi top­lan­tı­sı sona erdi.
          

Haber Mer­ke­zi


Anahtar Kelimeler: Düzce' birlik çağrısı yaptı
Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °