TOBB TİCARET VE SANAYI ODALARI İLE TİCARET ODALARI MÜŞTEREK KONSEYİ TOPLANDI

Oda­mız Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Şaban Aziz Ka­ra­meh­me­toğ­lu da TOBB Yö­ne­tim Ku­ru­lu Üyesi ola­rak top­lan­tı­ya ka­tı­lım sağ­la­dı.

Güncel Haberler 10.02.2024 17:49:00 0
TOBB TİCARET VE SANAYI ODALARI İLE TİCARET ODALARI MÜŞTEREK KONSEYİ TOPLANDI

 Tür­ki­ye Oda­lar ve Bor­sa­lar Bir­li­ği (TOBB) Ti­ca­ret ve Sa­na­yi Oda­la­rı ile Ti­ca­ret Oda­la­rı Müş­te­rek Kon­se­yi, Ti­ca­ret Ba­ka­nı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın da ka­tı­lı­mıy­la TOBB Baş­ka­nı M. Rifat Hi­sar­cık­lı­oğ­lu’nun ev sa­hip­li­ğin­de top­lan­dı. Oda­mız Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Şaban Aziz Ka­ra­meh­me­toğ­lu da TOBB Yö­ne­tim Ku­ru­lu Üyesi ola­rak top­lan­tı­ya ka­tı­lım sağ­la­dı. TOBB Baş­ka­nı Hi­sar­cık­lı­oğ­lu top­lan­tı­nın açı­lı­şın­da yap­tı­ğı ko­nuş­ma­da, Tür­ki­ye-Pa­kis­tan İkili Ortak Odası'nın Türk ta­ra­fı baş­kan­lı­ğı­nı üst­len­di­ği­ni ha­tır­la­ta­rak, “Bir­lik­te pek çok ve­rim­li ça­lış­ma ger­çek­leş­tir­dik. Ken­di­si­nin li­der­li­ğin­de, dün­ya­da­ki dur­gun­lu­ğa rağ­men ih­ra­cat hac­min­de re­kor­la­ra imza attık. Dünya pa­zar­la­rın­da al­dı­ğı­mız pay ilk defa yüzde 1’in üze­ri­ne çıktı” dedi. Hi­sar­cık­lı­oğ­lu, Bakan Bolat’ın iç pi­ya­sa­nın etkin ve sağ­lık­lı iş­le­me­si­ne yö­ne­lik dü­zen­le­me­le­rin ha­zır­lan­ma­sı­na ve ha­ya­ta ge­çi­ril­me­si­ne ön­cü­lük et­ti­ği­ni ak­ta­ra­rak, “Bu sa­ye­de me­se­la oto­mo­tiv­de sıfır ve 2. el pi­ya­sa­la­ra düzen ve nizam geldi. Ken­di­si­nin di­ya­lo­ğa ve is­ti­şa­re­ye ver­di­ği öneme de yıl­lar­dır hep şahit olduk. Şimdi ba­kan­lık gö­re­vin­de de aynı viz­yo­ner ve ka­rar­lı yak­la­şı­mı gö­rü­yo­ruz. Sek­tör­le­ri­mi­zin ya­şa­dı­ğı sı­kın­tı­la­rı çöz­mek an­la­mın­da ba­ka­nı­mı­zın bu yak­la­şı­mı­nı çok de­ğer­li bu­lu­yo­ruz” diye ko­nuş­tu. Ti­ca­ret Ba­ka­nı Ömer Bolat ise, 2023 yılı ça­lış­ma­la­rı­na iliş­kin geniş bir sunum ile müş­te­rek kon­se­yi bil­gi­len­dir­di. Bolat, bazı ül­ke­le­rin dam­ping­li ve men­şei sap­tır­ma­lı ih­ra­cat yap­tık­la­rı­nı be­lir­te­rek, “Bizim ürün­le­ri­mi­zi al­ma­mak için uğ­ra­şan­lar, güm­rük en­gel­le­ri, ta­ri­fe dışı en­gel­ler çı­ka­ran ül­ke­ler var. Biz bu nok­ta­da uysal koyun ko­nu­mun­da de­ği­liz. Yerli ve milli üre­ti­mi­mi­ze zarar veren, Dünya Ti­ca­ret Ör­gü­tü ku­ral­la­rı­na ay­kı­rı işler yapan ül­ke­ler ve on­la­rın ürün­le­ri nok­ta­sın­da biz de aktif bir ti­ca­ret po­li­ti­ka­sı uy­gu­lu­yo­ruz ve uy­gu­la­ma­ya devam ede­ce­ğiz” dedi.
“AB ile olan ti­ca­re­ti­miz­de bir ge­ri­le­me söz ko­nu­su değil”
Bakan Bolat yap­tı­ğı ko­nuş­ma­da, Ame­ri­ka Bir­le­şik Dev­let­le­ri ile Tür­ki­ye’nin ih­ra­cat du­ru­mu­nun iyi ol­du­ğu­nu be­lir­te­rek, “İhra­ca­tı­mız­da az bir düşüş var ama po­zis­yo­nu­mu­zu ko­ru­yo­ruz. AB ile olan ti­ca­re­ti­miz­de bir ge­ri­le­me söz ko­nu­su değil. Av­ru­pa ile ti­ca­re­ti­miz 210 mil­yar do­la­ra yük­sel­di” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı. 255,8 mil­yar do­lar­lık ih­ra­cat ile son 21 yılda 7 katı artış sağ­la­dık­la­rı­nı be­lir­ten Bakan Bolat, “2024 he­de­fi­miz ise 267 mil­yar dolar. Yani yak­la­şık yüzde 4 ila 5 ara­sın­da bir ar­tı­şı ba­şar­ma­mız ge­re­ki­yor” dedi.


          Kay­nak: RTSO
          Haber: Bay­ram Ali KA­VAL­CI


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °