Togay Cömert: ''İnşaat sektörü yılın son çeyreğinde canlanacak''

İnşaat mal­ze­me­si sek­tö­rü­nün çatı ku­ru­lu­şu Tür­ki­ye İnşaat Mal­ze­me­si Sa­na­yi­ci­le­ri Der­ne­ği (İMSAD)ta­ra­fın­dan ha­zır­la­nan Aylık Sek­tör Ra­po­ru’nun ağus­tos ayı so­nuç­la­rı açık­lan­dı.

Güncel Haberler 26.09.2022 17:27:00 0
Togay Cömert:

    İnşaat sek­tö­rü­nün 2022 yılı ikin­ci çey­re­ğin­de yüzde 10,9 da­ral­dı­ğı­na dik­kat çe­ki­len ra­por­da in­şa­at sek­tö­rü ile eko­no­mik bü­yü­me ara­sın­da­ki ay­rış­ma­nın art­tı­ğı vur­gu­lan­dı.
    Ra­por­da ‘’Diğer ik­ti­sa­di fa­ali­yet­ler­de­ki bü­yü­me­ye kar­şın in­şa­at sek­tö­rü ikin­ci çey­rek­te de kü­çü­le­rek geçen yılın aynı dö­ne­mi­ne göre yüzde 10,9 da­ral­dı.
    Yılın ilk çey­re­ğin­de yüzde 7,2 olan da­ral­ma, yüzde 7,7 ola­rak gün­cel­len­di.
    Böy­le­ce in­şa­at sek­tö­rün­de 2021 yı­lı­nın üçün­cü çey­re­ğin­den baş­la­ya­rak son dört çey­re­ğin­de kü­çül­me kay­de­dil­di­ği be­lir­til­di.
    MTC Hol­ding bün­ye­sin­de fa­ali­yet gös­te­ren MTC İnşaat Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Togay Cö­mert İMSAD ta­ra­fın­dan açık­la­nan rapor hak­kın­da şun­la­rı söy­le­di:
    ‘’İnşaat sek­tö­rü­nün en önem­li der­ne­ği olan İMSAD ta­ra­fın­dan açık­la­nan ra­por­da da gö­rül­dü­ğü üzere sek­tö­rü­müz­de ge­ri­le­me mev­cut.
    Bunun ne­den­le­ri­ni sek­tör tem­sil­ci­si ola­rak şöyle açık­la­ya­bi­li­rim;
    Ko­vid-19 sal­gı­nı ile tü­ke­ti­ci­nin ta­lep­le­ri de­ğiş­ti.
    Özel­lik­le sal­gın sü­re­cin­de ev or­ta­mı­nın daha önem­li hale gel­me­siy­le kul­la­nı­cı­la­rın müs­ta­kil, villa, bah­çe­li ve bal­kon­lu ev ter­cih­le­ri­nin art­tı­ğı­nı or­ta­ya koydu.
    Te­da­rik zin­ci­rin­de bo­zul­ma ve fiyat ar­tış­la­rı sek­tö­rü­mü­ze fi­nan­sal sorun oluş­tur­du.
    Ko­vid-19 sal­gı­nın da et­ki­le­ri­nin azal­ma­sı ile 2022 yı­lı­nı sek­tör ola­rak ‘’De­ği­şim yılı’’ ola­rak gö­rü­yor­duk.
    Yılın ilk çey­re­ği sa­va­şın et­ki­le­ri­ni gör­dük ma­ale­sef.
    Bu et­ki­ye bağlı ola­rak ya­şa­nan mal­ze­me te­da­ri­ğin­de­ki sı­kın­tı ve döviz kur­la­rın­da­ki dal­ga­lan­ma­lar bizi et­ki­le­di.
    Ancak mev­sim­sel­li­ğin­de azal­ma­sı ile mart ayın­da sek­tör açı­sın­da bir ha­re­ket­len­me ya­şan­dı.’’
SON ÇERY­REK­TE SEK­TÖ­RÜ­MÜZ HA­RE­KET­LE­NECEK
    Sek­tör­de­ki olum­suz­lu­ğun tüm dün­ya­da­ki eko­no­mik ko­şul­lar­dan kay­nak­lı ol­du­ğu­na de­ği­nen Cö­mert yılın son çey­re­ği hak­kın­da ön­gö­rü­le­ri­ni ise şöyle açık­la­dı:
    ‘’Pan­de­mi­nin tüm dün­ya­da devam eden olum­suz seyri se­be­biy­le 2020 son­la­rın­dan iti­ba­ren ge­ri­le­yen in­şa­at sek­tö­rü, 2022 yılı ilk üç çey­re­ği de ben­zer bir tablo çi­ze­rek iler­le­miş­tir.
    Döviz ku­ru­nun pi­ya­sa­la­ra olan olum­suz et­ki­si ve Rus­ya-Uk­ray­na sa­va­şı pek çok alanı ol­du­ğu gibi in­şa­at sek­tö­rü­nü de olum­suz yönde et­ki­le­miş­tir.
    Özel­lik­le in­şa­at ala­nın­da Rusya ile ol­duk­ça di­na­mik olan iliş­ki­le­ri­miz ne­re­dey­se durma nok­ta­sı­na gel­miş­tir. İnşaat sek­tö­rü­nün, yılın son çey­re­ği için sa­va­şın gi­di­şa­tı ve döviz kur­la­rın­da­ki dal­ga­lan­ma­la­rın iç pi­ya­sa­da­ki et­ki­si­ne bağlı ola­rak daha iyim­ser bir tablo çi­zi­le­bi­le­ce­ği­ni ön­gör­mek­te­yiz.
    Sek­tö­rün %25 bü­yü­ye­ce­ği­ni dü­şü­nü­yo­rum.” dedi.
    

Ha­ber-Fo­to: Teni ÇİMEN


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °