Tarih: 20.09.2022 09:32

TOKİ'nin 250 bin sosyal konut projesi kapsamında ilimizde 1100 sosyal konut yapacağı açıklandı

Facebook Twitter Linked-in

    TOKİ'nin in­ter­net si­te­sin­de yer alan du­yu­ru­ya göre, ili­miz­de 350'si Gü­ney­su'da, 673'ü Rize mer­kez ve 77'si Ken­dir­li'de olmak üzere top­lam 1100 sos­yal konut ya­pı­la­cak­ğı du­yu­rul­du.
Baş­vu­ru Bil­gi­len­dir­me Formu
    Toplu Konut İda­re­si Baş­kan­lı­ğı ta­ra­fın­dan 250 Bin Sos­yal Konut Pro­je­si kap­sa­mın­da inşa et­ti­ri­lecek ko­nut­lar için; T.C. Zi­ra­at Ban­ka­sı A.Ş. ve T. Halk Ban­ka­sı A.Ş.'nin Proje İlinde bu­lu­nan yet­ki­li Şu­be­le­ri ve E-Dev­let ara­cı­lı­ğı ile ya­pı­la­cak baş­vu­ru­lar 14.09.2022 – 31.10.2022 ta­rih­le­ri ara­sın­da kabul edi­le­cek­tir. E-Dev­let Baş­vu­ru­la­rı 28.10.2022 ta­ri­hin­de sona ere­cek­tir.
    Baş­vu­ru top­la­na­cak pro­je­ler ve Banka bil­gi­le­ri ekli tab­lo­da ilan edil­miş­tir. Konut tipi (2+1 ve 3+1) ay­rı­mı ol­ma­dan, proje ba­zın­da baş­vu­ru ya­pı­la­cak­tır. (Hak sa­hip­le­ri­nin konut tip­le­ri ihale ya­pıl­dık­tan sonra ger­çek­leş­ti­ri­lecek olan "Konut Be­lir­le­me Ku­ra­sı" ile be­lir­le­ne­cek­tir.) Baş­vu­ru Be­de­li 500 TL alı­na­cak­tır. Baş­vu­ru­lar; 5 ka­te­go­ri­de kabul edi­le­cek­tir;
1. Ka­te­go­ri olan "Şehit Aile­le­ri, Terör, Harp ve Va­zi­fe Ma­lul­le­ri"
2. Ka­te­go­ri olan "En az %40 En­gel­li Va­tan­daş­la­rı­mız"
3.​Kategori olan "Emek­li Va­tan­daş­la­rı­mız"
4.​Kategori olan "Yaşı 18-30 ara­sın­da olan Genç Va­tan­daş­la­rı­mız"
5. Ka­te­go­ri olan "Diğer alıcı aday­la­rı"
• Baş­vu­ru­su top­la­na­cak ko­nut­la­rın iha­le­si ya­pıl­dık­tan sonra şe­re­fi­ye­li satış fi­yat­la­rı be­lir­le­necek olup, baş­vu­ru sa­hip­le­ri ara­sın­da "Hak Sa­hi­bi Be­lir­le­me" ku­ra­sı çe­ki­le­cek­tir.
• Sa­tı­şa su­nu­lan ko­nut­lar için kura çe­ki­li­şi ya­pıl­ma­sı ha­lin­de kura yeri ve saati İda­re­nin web say­fa­sın­da du­yu­ru­la­cak­tır.
• Ko­nut­la­rın, adet, brüt m², net m² ve fiyat bil­gi­le­ri pro­je­nin iha­le­si ya­pıl­dık­tan sonra ke­sin­lik ka­za­na­cak­tır. Pro­je­ye ye­ter­li ta­le­bin oluş­ma­ma­sı veya müc­bir se­bep­ler ne­de­niy­le pro­je­nin ger­çek­leş­ti­ri­le­me­me­si ha­lin­de baş­vu­ru sa­hip­le­ri­ne bilgi ve­ri­le­cek­tir.
Hak sa­hip­le­ri­ne ko­nut­lar;
    %10 pe­şi­nat ve 240 ay vade ile sa­tı­la­cak­tır. Hak sa­hip­le­ri­nin ko­nut­la­rı­na ait kalan borç ba­ki­ye­si ve aylık tak­sit­ler her yılın Ocak ve Tem­muz ay­la­rın­da olmak üzere yılda iki kez, bir ön­ce­ki 6 aylık dö­nem­de­ki Memur Maaş Artış Oranı dik­ka­te alı­na­rak İda­re­ce tes­pit edi­len oran­da ar­tı­rı­la­cak­tır.
    İlk dö­nem­sel artış söz­leş­me ta­ri­hi­ne göre İda­re­ce be­lir­le­ne­cek­tir.
Tak­sit öde­me­le­ri, söz­leş­me ta­ri­hi­ni takip eden ay iti­ba­riy­le baş­la­tı­la­cak­tır.
BAŞ­VU­RU ŞART­LA­RI:
    Pro­je­ye baş­vu­ru ya­pa­bil­mek için, baş­vu­ru sa­hi­bi­nin;
    T.C. va­tan­da­şı ol­ma­sı,
    Proje il sı­nır­la­rı içe­ri­sin­de 1 yıl­dan az ol­ma­mak ko­şu­lu ile ika­met edi­yor ol­ma­sı veya Proje il nü­fu­su­na ka­yıt­lı ol­ma­sı, Konut satın almak için baş­vu­ru­da bu­lu­nan­la­rın ken­di­le­ri, eş­le­ri ve ve­la­yet­le­ri al­tın­da­ki ço­cuk­la­rı üze­ri­ne T.C. sı­nır­la­rı dâ­hi­lin­de ta­pu­da ka­yıt­lı ba­ğım­sız ko­nut­la­rı­nın bu­lun­ma­ma­sı, ken­di­le­ri, eş­le­ri ve ve­la­yet­le­ri al­tın­da­ki ço­cuk­la­rı­nın daha önce Toplu Konut İda­re­sin­den konut satın al­ma­mış ol­ma­sı şart­la­rı ara­na­cak­tır. (Şehit Aile­le­ri, Terör, Harp ve Va­zi­fe Ma­lul­le­ri ka­te­go­ri­si hariç). Aylık hane halkı ge­li­ri­nin, en fazla net 16.000 TL (İstan­bul İli için 18.000 TL) ol­ma­sı ge­rek­mek­te­dir. (Baş­vu­ru sa­hi­bi­nin ve eşi­nin, baş­vu­ru ta­ri­hi iti­ba­riy­le gıda, yol, vs. her türlü al­dık­la­rı yar­dım­lar dâhil olmak üzere top­lam hane halkı aylık net ge­li­ri­nin top­la­mı.) (Şehit Aile­le­ri, Terör, Harp ve Va­zi­fe Ma­lul­le­ri ka­te­go­ri­si hariç)
Bir hane halkı adına, yani ki­şi­nin ken­di­si ve eşi adına yal­nız­ca bir adet baş­vu­ru ya­pı­la­bi­le­cek­tir, bir­den fazla baş­vu­ru ya­pıl­ma­sı du­ru­mun­da baş­vu­ru­lar ge­çer­siz sa­yı­la­cak­tır. Baş­vu­ru­la­rı ya­pa­cak va­tan­daş­la­rı­mı­zın; 18 ya­şı­nı ta­mam­la­ma­la­rı ge­rek­mek­te­dir.
    Genç ka­te­go­ri­si­ne 14/09/1992 ta­ri­hin­den sonra doğan va­tan­daş­la­rı­mız mü­ra­ca­at ede­bi­le­cek­tir.
    Şehit Aile­le­ri, Terör, Harp ve Va­zi­fe Ma­lul­le­ri Ka­te­go­ri­si­ne; TOKİ ve Sos­yal Gü­ven­lik Ku­ru­mu sis­te­min­den "HAK SAHİPLİĞİ" onay­la­nan­lar baş­vu­ru ya­pa­bi­le­cek­tir. Söz­leş­me aşa­ma­sın­da konut baş­vu­ru­su ya­pı­lan İl sı­nır­la­rı içe­ri­sin­de son 3 yıl­dır otu­ru­yor ol­duk­la­rı­na dair ad­re­se da­ya­lı nüfus kayıt sis­te­min­den ala­cak­la­rı belge veya baş­vu­ru ya­pı­lan İl nü­fu­su­na ka­yıt­lı ol­duk­la­rı­na ait belge is­te­ne­cek­tir. Ko­nut­lar, %10 peşin 240 ay va­de­li sabit tak­sit öde­me­li ve tak­sit baş­lan­gıç­la­rı konut tes­lim­le­ri­ni takip eden ay iti­ba­riy­le baş­la­ya­cak şe­kil­de konut sa­tı­şı ya­pı­la­cak­tır. (Şehit Aile­le­ri, Terör, Harp ve Va­zi­fe Ma­lul­le­ri Ka­te­go­ri­sin­den bir kez konut sa­tı­şı ya­pı­la­cak­tır.)
BAN­KA­DAN YA­PI­LA­CAK BAŞ­VU­RU İŞLEM­LERİ :
    Baş­vu­ru­la­rın kabul edi­le­ce­ği yer: Pro­je­si­ne göre T. C. Zi­ra­at Ban­ka­sı A.Ş./T. Halk Ban­ka­sı A.Ş.'nin Proje ilin­de­ki yet­ki­li şu­be­le­ri (Pro­je­le­rin Ban­ka­sı ekli lis­te­de be­lir­til­miş­tir.)
Baş­vu­ru sa­hip­le­ri;
    Nüfus Cüz­da­nı ile bir­lik­te; Pro­je­nin bu­lun­du­ğu il­de­ki yet­ki­li Banka Şu­be­le­rin­de "Baş­vu­ru ve Satın Alma Ta­ah­hüt­na­me­si" im­za­la­ya­cak­tır.
    Şehit Aile­le­ri, Terör, Harp ve Va­zi­fe Ma­lul­le­ri, TOKİ ve Sos­yal Gü­ven­lik Ku­ru­mu sis­te­min­den "Hak Sa­hip­li­ği" onay­la­nan­lar, sa­de­ce yet­ki­li banka şu­be­le­rin­den baş­vu­ru ya­pa­bi­le­cek­tir.

    En­gel­li va­tan­daş­la­rı­mız, En­gel­li ve Yaşlı Hiz­met­le­ri Genel Mü­dür­lü­ğü ta­ra­fın­dan ve­ri­len kim­lik kar­tı­nın fo­to­ko­pi­si veya tam te­şek­kül­lü bir dev­let has­ta­ne­sin­den alın­mış (en az % 40 en­gel­li ol­du­ğu­na dair ge­çer­li sağ­lık heyet ra­po­ru­na ait "Belge" ile baş­vu­ru ya­pa­bi­le­cek­tir. 18 ya­şın­dan küçük en­gel­li ço­cu­ğu olan anne veya baba kendi adına En­gel­li ka­te­go­ri­sin­den baş­vu­ru ya­pa­bi­le­cek­tir. (e-Dev­let üze­rin­den baş­vu­ran­lar kim­lik kartı fo­to­ko­pi­si veya bel­ge­yi söz­leş­me aşa­ma­sın­da ibraz ede­cek­ler.)
    Emek­li Va­tan­daş­lar, Sos­yal Gü­ven­lik Ku­ru­mun­dan alı­nan emek­li kim­lik bel­ge­si veya emek­li ol­du­ğu­nu gös­te­ren "Belge" ile baş­vu­ru ya­pa­bi­le­cek­tir. Vefat eden emek­li­nin emek­li ol­ma­yan eşi de baş­vu­ru ya­pa­bi­lir. (Vefat eden emek­li­nin aylık ma­aşı­nı alan kız­la­rı hariç) (e-Dev­let üze­rin­den baş­vu­ru­lan­lar söz­leş­me aşa­ma­sın­da ibraz ede­cek­ler.)
E-DEV­LET ÜZERİNDEN YA­PI­LA­CAK BAŞ­VU­RU İŞLEM­LERİ
Baş­vu­ru sa­hi­bi;
• E-dev­let üze­rin­den, Toplu Konut İda­re­si Baş­kan­lı­ğı hiz­met­le­ri ara­sın­da yer alan "Konut İşyeri Baş­vu­ru" hiz­me­ti ile baş­vu­ru ya­pa­bil­mek­te­dir.
• Baş­vu­ru ek­ra­nın­da ve ilan met­nin­de baş­vu­ru şart­la­rı ile il­gi­li bil­gi­len­dir­me yer al­mak­ta­dır.
• E-Dev­let üze­rin­den pro­je­yi se­çe­rek baş­vu­ru­nu­zu ya­pa­bi­lir­si­niz.
• Baş­vu­ru du­ru­mu­nu­zu E-Dev­let Baş­vu­ru Lis­te­si ek­ra­nın­dan takip ede­bi­lir­si­niz.
• E-Dev­let baş­vu­ru­la­rı 28/10/2022 ta­ri­hin­de sona ere­cek­tir.
• E-Dev­let üze­rin­den En­gel­li ve Emek­li ka­te­go­ri­sin­den baş­vu­ran­lar için, söz­leş­me aşa­ma­sın­da en­gel­li veya emek­li ol­duk­la­rı­na dair belge is­te­ne­cek­tir.
• E-dev­let ka­na­lıy­la baş­vu­ru­lar­da SMS ile ile­ti­lecek baş­vu­ru sa­hi­bi adına açıl­mış IBAN he­sa­bı­na baş­vu­ru üc­re­ti­nin be­lir­le­nen süre içe­ri­sin­de eft, ha­va­le, ATM vb. ile ya­tı­rıl­ma­sı ge­rek­mek­te­dir. Aksi halde mev­cut baş­vu­ru iptal edi­le­cek­tir.
• Baş­vu­ru iş­lem­le­ri­ni E-Dev­let üze­rin­den yapan va­tan­daş­la­rın baş­vu­ru iş­lem­le­ri yu­ka­rı­da be­lir­ti­len şe­kil­de ta­mam­la­na­cak olup, ay­rı­ca Banka şu­be­le­rin­den baş­vu­ru için işlem yap­ma­sı­na gerek bu­lun­ma­mak­ta­dır.
•Şehit Aile­le­ri, Terör, Harp ve Va­zi­fe Ma­lul­le­ri baş­vu­ru­la­rı sa­de­ce 

Banka Şu­be­le­rin­den alı­na­cak­tır.
KURA ÇEKİLİŞİ :
"Hak Sa­hi­bi Be­lir­le­me Ku­ra­sı" noter hu­zu­run­da; İdare yet­ki­li­le­ri de­ne­ti­min­de ger­çek­leş­ti­ri­le­cek­tir.
1) Şehit Aile­le­ri, Terör, Harp ve Va­zi­fe Ma­lul­le­ri­ne konut sa­yı­sı­nın %5'i kadar kon­ten­jan ay­rı­la­cak, kon­ten­jan faz­la­sı baş­vu­ru ol­ma­sı ha­lin­de hak sa­hip­le­ri kura ile be­lir­le­ne­cek­tir. Kura so­nu­cu bu ka­te­go­ri­den hak sa­hi­bi ola­ma­yan baş­vu­ru sa­hip­le­ri diğer alı­cı­lar ka­te­go­ri­sin­de­ki baş­vu­ru sa­hip­le­ri ile bir­lik­te ku­ra­ya tabi tu­tu­la­cak­tır.
2) "En Az %40 En­gel­li Va­tan­daş­la­ra" konut sa­yı­sı­nın %5'i kadar kon­ten­jan ay­rı­la­cak, kon­ten­jan faz­la­sı baş­vu­ru ol­ma­sı ha­lin­de hak sa­hip­le­ri kura ile be­lir­le­ne­cek­tir. Kura so­nu­cu bu ka­te­go­ri­den hak sa­hi­bi ola­ma­yan baş­vu­ru sa­hip­le­ri diğer alı­cı­lar ka­te­go­ri­sin­de­ki baş­vu­ru sa­hip­le­ri ile bir­lik­te ku­ra­ya tabi tu­tu­la­cak­tır.
3) Emek­li Va­tan­daş­la­ra konut sa­yı­sı­nın %20'isi kadar kon­ten­jan ay­rı­la­cak, kon­ten­jan faz­la­sı baş­vu­ru ol­ma­sı ha­lin­de hak sa­hip­le­ri kura ile be­lir­le­ne­cek­tir. Kura so­nu­cu bu ka­te­go­ri­den hak sa­hi­bi ola­ma­yan baş­vu­ru sa­hip­le­ri diğer alı­cı­lar ka­te­go­ri­sin­de­ki baş­vu­ru sa­hip­le­ri ile bir­lik­te ku­ra­ya tabi tu­tu­la­cak­tır.
4) Genç Va­tan­daş­la­ra konut sa­yı­sı­nın %20'i kadar kon­ten­jan ay­rı­la­cak, kon­ten­jan faz­la­sı baş­vu­ru ol­ma­sı ha­lin­de hak sa­hip­le­ri kura ile be­lir­le­ne­cek­tir. Kura so­nu­cu bu ka­te­go­ri­den hak sa­hi­bi ola­ma­yan baş­vu­ru sa­hip­le­ri diğer alı­cı­lar ka­te­go­ri­sin­de­ki baş­vu­ru sa­hip­le­ri ile bir­lik­te ku­ra­ya tabi tu­tu­la­cak­tır.
5) Diğer Konut Alıcı Aday­la­rı için İda­re­mi­zin genel uy­gu­la­ma­la­rın­da ol­du­ğu üzere kura ile hak sa­hip­le­ri be­lir­le­ne­cek­tir.
    Kura çe­ki­liş yeri ve prog­ra­mı daha sonra İda­re­nin in­ter­net say­fa­sın­da açık­la­na­cak­tır.
    Ku­ra­da, hak sa­hi­bi ola­ma­yan­lar baş­vu­ru be­del­le­ri­ni, kura çe­ki­liş ta­ri­hin­den iti­ba­ren 5 (beş) iş günü son­ra­sın­da Baş­vu­ru ya­pı­lan Ban­ka­nın yet­ki­li Şu­be­le­ri ve ATM'le­rin­den geri ala­bi­le­cek­tir.
    Pro­je­nin ba­ğım­sız bölüm lis­te­si ve konut fi­yat­la­rı be­lir­len­dik­ten sonra İda­re­ce tes­pit edi­len ta­rih­te "Konut Be­lir­le­me Ku­ra­sı" çe­ki­le­cek­tir.
    Sa­tı­şa su­nu­lan konut sa­yı­sın­dan daha az baş­vu­ru ol­ma­sı du­ru­mun­da, baş­vu­ru­da bu­lu­nan­lar­ca satın alı­na­cak ko­nut­lar TOKİ'nin be­lir­le­ye­rek kul­la­nı­ma aça­ca­ğı blok­lar ara­sın­dan, noter hu­zu­run­da ya­pı­la­cak kura ile be­lir­le­ne­cek­tir.
    İhale son­ra­sı konut sa­yı­la­rın­da azal­ma ol­ma­sı du­ru­mun­da; konut be­lir­le­me ku­ra­sı ile bir­lik­te ilk ku­ra­da be­lir­le­nen hak sa­hip­le­ri ara­sın­dan konut sa­yı­sı kadar hak sa­hi­bi be­lir­le­me ku­ra­sı çe­ki­le­cek­tir.
SÖZ­LEŞ­ME İMZA­LAN­MA­SI:
    Konut be­lir­le­me ku­ra­sı ile ko­nu­tu belli olan alı­cı­lar İda­re­nin tes­pit ede­ce­ği ve ilan ede­ce­ği ta­rih­ler­de Ban­ka­da (Söz­leş­me im­za­la­na­cak Şu­be­ler ilan edi­le­cek­tir.) Gay­ri­men­kul Satış Söz­leş­me­si im­za­la­ma iş­lem­le­ri­ni ger­çek­leş­ti­re­cek­ler­dir.
Söz­leş­me im­za­la­ma aşa­ma­sın­da;
    Nüfus Mü­dür­lü­ğün­den ad­re­se da­ya­lı kayıt sis­te­mi­ne göre alı­na­cak olan Pro­je­nin bu­lun­du­ğu il sı­nır­la­rı içe­ri­sin­de 1 (bir) yıl­dan az ol­ma­mak ko­şu­lu ile ika­met et­ti­ği­ni ka­nıt­la­ya­cak belge,
    Hane halkı ge­li­ri­nin en fazla net 16.000 TL (İstan­bul için 18.000 TL) ol­du­ğu­nu ka­nıt­la­yan gelir bel­ge­le­ri (Baş­vu­ru ta­ri­hi iti­ba­riy­le),
3. En­gel­li va­tan­daş­la­rı­mız, En­gel­li ve Yaşlı Hiz­met­le­ri Genel Mü­dür­lü­ğü ta­ra­fın­dan ve­ri­len kim­lik kar­tı­nın fo­to­ko­pi­si veya tam te­şek­kül­lü bir dev­let has­ta­ne­sin­den alın­mış sağ­lık heyet ra­po­ru­nu (en az % 40 en­gel­li ol­du­ğu­na dair) "Bel­ge­yi"
4.​Emekli Va­tan­daş­lar, Sos­yal Gü­ven­lik Ku­ru­mun­dan alı­nan emek­li kim­lik bel­ge­si veya emek­li ol­du­ğu­nu gös­te­ren "Bel­ge­yi"
Ge­rek­li gö­rül­dü­ğün­de is­te­ne­bi­lecek ek bel­ge­ler ile bir­lik­te ilan edi­len ta­rih­ler­de ibraz ede­rek baş­vu­ru şart­la­rı­na sahip ol­duk­la­rı­nı ka­nıt­la­ya­cak­lar­dır.
KDV ÖDE­MESİ;
    Anah­tar tes­lim ta­ri­hin­de, 3065 sa­yı­lı KDV Ka­nu­nu kap­sa­mın­da ge­çer­li KDV oranı üze­rin­den ta­hak­kuk edecek Katma Değer Ver­gi­si tu­ta­rı peşin ola­rak tah­sil edi­le­cek­tir.
DEVİR İŞLEM­LERİ :
    Hak sa­hi­bi olup söz­leş­me im­za­la­yan­lar ko­nut­la­rı­nı borç­la­rı bi­te­ne kadar dev­re­de­me­ye­cek­ler­dir. Gay­ri­men­kul Satış İşlem­le­ri Özel Hukuk Hü­küm­le­ri­ne ta­bi­dir de­nil­di.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —