"Topraktan tezgaha kendir ipinin serüveni" ismiyle İlçemizde uygulama merkezi açıldı

İlçe­mi­ze bağlı Ça­tak­lı­ho­ca ma­hal­le­sin­de ku­ru­lan "Top­rak­tan tez­ga­ha ken­dir ipi­nin se­rü­ve­ni" atöl­ye­si­nin açı­lı­şı ger­çek­leş­ti­ril­di.

 2016 yı­lın­da ye­tiş­ti­ril­me­si kont­rol­lü ola­rak baş­la­tı­lan ve 2019 yı­lın­da Cum­hur­baş­ka­nı Recep Tay­yip Er­do­ğan’ın "İnşal­lah Tarım Ba­kan­lı­ğı­mız bir ça­lış­ma­nın içe­ri­si­ne gi­ri­yor ve bu adım­la­rı ata­ca­ğız. Ye­ni­den bunu üre­te­ce­ğiz" söz­le­riy­le gün­de­me gelen ke­ne­vir eki­mi­nin ar­dın­dan ili­miz­de çe­şit­li pro­je­ler ha­ya­ta ge­çi­ril­me­ye baş­la­dı. Bu pro­je­ler­den biri de il­çe­miz­de ka­dın­la­ra yö­ne­lik atöl­ye­ler oldu. Proje Mer­ke­zi ken­dir ipi üze­ri­ne olun­ca açı­lış­ta da kur­de­la ye­ri­ne ke­ne­vir­den ya­pı­lan ip ke­sil­di.
Açı­lı­şa Rize Va­li­si Kemal Çeber, Ça­ye­li Kay­ma­ka­mı Mu­ham­met Fatih De­mi­rel, Rize Be­le­di­ye Baş­ka­nı Rahmi Metin, Ça­ye­li Be­le­di­ye Baş­ka­nı İsmail Hakkı Çift­çi, Tarım ve Orman İl Mü­dü­rü Murat Genç, İl Kül­tür ve Tu­rizm İl Mü­dü­rü Esra Alem­da­roğ­lu, DOKAP Baş­ka­nı Hakan Gül­te­kin ve kur­si­yer­ler ka­tıl­dı.
Proje hak­kın­da açık­la­ma yapan Rize Va­li­si Kemal Çeber ken­dir ipin­den ya­pı­lan Rize Bezi do­ku­ma­la­rı­na dik­ka­ti çe­ke­rek “1950’li yıl­la­ra kadar bu bölge ke­ne­vir üre­tim mer­kez­le­rin­den bi­ri­si. Son­ra­sın­da de­ği­şik ne­den­ler­le ge­ri­le­di­ği­ni gö­rü­yo­ruz. Ke­ne­vir­den üre­ti­len Rize Bezi, bizim çok eski, çok ge­le­nek­sel Ev­li­ya Çe­le­bi ve Katip Çe­le­bi’nin eser­le­rin­de bah­se­di­len fe­re­ti­ko­mu­zu ye­ni­den can­lan­dı­rı­yo­ruz. Fe­re­ti­ko bu böl­ge­de üre­ti­len ancak sa­ray­lar­da bile kul­la­nı­lan bir do­ku­ma türü hem de bu böl­ge­nin önem­li bir de­ğe­ri. Bizim için­de çok de­ğer­li ol­du­ğun­dan bu tip pro­je­le­ri yap­ma­ya, des­tek­le­me­ye devam ede­ce­ğiz” şek­lin­de ko­nuş­tu.
Kur­si­yer­ler­den Elif Yıl­dız'da doğal ürün­le­re rağ­be­tin art­tı­ğı­nı bu ne­den­le fe­re­ti­ko ürünü olan Rize Bez­le­ri­ne de rağ­bet ol­du­ğu­nu be­lir­te­rek “Bir ge­le­ne­ği­mi­zi ye­ni­den or­ta­ya çı­ka­rı­yo­ruz. Her­kes­ten des­tek bek­li­yo­ruz. Bu bize maddi ve ma­ne­vi kat­kı­dır, evi­mi­ze bir ge­lir­dir. Es­ki­den an­ne­an­ne­le­ri­miz, ba­ba­an­ne­le­ri­miz iş­ler­di. Bizde ço­cuk­lu­ğu­muz­dan bi­li­yo­ruz. Bizde şimdi yap­ma­ya baş­la­dık ve bunu iler­let­mek is­ti­yo­ruz. Şu anda dış giyim üze­ri­ne ça­lı­şı­yo­ruz ama biraz daha ça­lış­tık­ça iç gi­yi­me de dö­ne­ce­ğiz. Pi­ya­sa ürün­le­rin­den daha sağ­lık­lı ol­du­ğu­nu dü­şü­nü­yo­ruz. Bütün her şey de do­ğa­la dönüş baş­la­dı, ye­di­ği­miz iç­ti­ği­miz ürün­ler­de doğal arı­yo­ruz. Neden gi­yim­de de bu ol­ma­sın. Ço­cuk­la­rı­mız hep aler­ji has­ta­sı oldu” dedi.
    

Haber Merkezi