TRABZON REEL SEKTÖR PLATFORMU'NDAN ANKARA ÇIKARMASI

Trab­zon’un Sa­na­yi­leş­me­si ve ih­ra­ca­tı­nın ar­tı­rıl­ma­sı için büyük engel teş­kil eden, çö­zü­me muh­taç so­run­la­rı ak­tar­dı ve des­tek is­te­di.

Güncel Haberler 21.12.2023 08:48:00 0
TRABZON REEL SEKTÖR PLATFORMU

 DKİB Baş­kan Yar­dım­cı­sı Ahmet Hamdi Gür­do­ğan, DKİB Genel Sek­re­te­ri İdris Çevik, TTSO Baş­ka­nı Erkut Çe­le­bi, TTSO Mec­lis Baş­ka­nı Şadan Eren, TTB Baş­ka­nı Eyyüp Ergan, TTB Mec­lis Baş­ka­nı Nev­zat Özer, TTB Genel Sek­re­te­ri Nazlı Genç, TESOB Baş­ka­nı Metin Kara ve OFTSO Baş­ka­nı Erdal Saral’dan olu­şan Trab­zon Reel Sek­tör Plat­for­mu Tem­sil­ci­le­ri, Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Sn. Ab­dul­ka­dir URA­LOĞ­LU’nu ma­ka­mın­da zi­ya­ret ede­rek Sn. Ba­ka­na Trab­zon’un Sa­na­yi­leş­me­si ve ih­ra­ca­tı­nın ar­tı­rıl­ma­sı için büyük engel teş­kil eden, çö­zü­me muh­taç so­run­la­rı ak­tar­dı ve des­tek is­te­di. Trab­zon’un eko­no­mik gös­ter­ge­le­ri­nin her geçen yıl ge­ri­le­di­ği­ne dik­kat çeken STK li­der­le­ri, Trab­zon’u kal­kın­dır­mak için kay­be­decek bir gün dahi kal­ma­dı­ğı­nın al­tı­nı çizdi.
Trab­zon’un sivil top­lum li­der­le­ri, Bakan Ura­loğ­lu;na, Trab­zon; un po­tan­si­ye­li­ni en üst dü­ze­ye çı­kar­mak, is­tih­da­mı ar­tır­mak ve böl­ge­nin kal­kın­ma­sı­nı sağ­la­mak için aci­len atıl­ma­sı ge­rek­li adım­la­rı ve mev­cut so­run­lar ile çözüm öne­ri­le­ri­ni içe­ren bir de dosya sundu.
Top­lan­tı­da söz alan DKİB Baş­kan Yar­dım­cı­sı Ahmet Hamdi Gür­do­ğan “Fab­ri­ka ku­ra­cak arsa bu­la­ma­dı­ğı için sa­na­yi­ci­le­ri­miz fark­lı şe­hir­le­re ya­tı­rım yap­mak zo­run­da ka­lı­yor.
Bu durum is­tih­da­mı da olum­suz et­ki­le­ye­rek şeh­ri­mi­zin iş­siz­lik oran­la­rı­nı yük­sel­ti­yor.
3 fark­lı üni­ver­si­te­miz ol­ma­sı­na rağ­men mezun et­ti­ği­miz ni­te­lik­li genç­le­ri şeh­ri­miz­de is­tih­dam ede­mi­yor fark­lı şe­hir­le­re beyin göçü ve­ri­yo­ruz.
Bu olum­suz du­ru­mun or­ta­dan kalk­ma­sı için sa­na­yi­ci­mi­ze arsa ge­rek­li.
Bunun için­de yük­sek katma de­ğer­li üre­tim ya­pıl­ma­sı ama­cıy­la 2019 yı­lın­da “En­düst­ri Böl­ge­si” ola­rak ilan edi­len ancak halen ya­pı­mı­na dahi baş­lan­ma­yan “Ya­tı­rım Adası”nın ha­ya­ta ge­çi­ril­me­si­ni bek­li­yo­ruz.
Da­ha­sı şeh­ri­miz­de önem­li po­tan­si­yel arz eden Su Ürün­le­ri, Teks­til, Mo­bil­ya ve Gemi İnşa sek­tör­le­ri için İhti­sas Or­ga­ni­ze Sa­na­yi Böl­ge­le­ri ku­rul­ma­sı, Sür­me­ne Çam­bur­nu Ter­sa­ne ala­nı­nın ive­di­lik­le Or­ga­ni­ze Sa­na­yi Böl­ge­si ilan edi­le­rek ya­tı­rım­cı­la­ra eşit bir şe­kil­de tah­sis edil­me­si za­ru­ri hale geldi.
Fir­ma­la­rı­mı­zın kü­me­len­me mo­de­liy­le güç bir­li­ği yapıp daha fazla ve daha ni­te­lik­li üre­timyap­ma­sı­nın önünü aç­ma­lı­yız.
Bun­lar­la bir­lik­te ya­tı­rım­cı­nın, teş­vik sis­te­min­de 5. Bölge olan çevre iller ye­ri­ne şeh­ri­mi­zi ter­cih et­me­si için Trab­zon’un ya­tı­rım teş­vik ka­te­go­ri­si­nin de re­vi­ze edi­le­rek en az 5. Bölge kap­sa­mı­na alın­ma­sı bizim için çok çok büyük önem arz edi­yor.
Bu say­dı­ğım adım­lar atıl­dı­ğın­da ina­nı­yo­rum ki Trab­zon eski hey­be­ti­ne, ih­ti­şa­mı­na ve eko­no­mik gü­cü­ne ka­vu­şa­cak­tır.”
Arak­lı Hazır Giyim OSB’nin bir an önce ta­mam­la­na­rak, bu OSB’ye büyük hazır giyim mar­ka­la­rı­nın çe­ki­le­bil­me­si için bu OSB’nin Ca­zi­be Mer­kez­le­ri prog­ra­mı kap­sa­mı­na alın­ma­sı ve özel­lik­le Türk So­mo­nu ih­ra­ca­tın­da Ül­ke­mi­zin en büyük 2’nci ili ko­nu­mu­na yük­se­len Trab­zon’da ive­di­lik­le su ürün­le­ri or­ga­ni­ze sa­na­yi böl­ge­si­nin de ku­rul­ma­sı­nın ön­ce­lik­len­di­ril­me­si de ih­ra­cat­çı­la­rı­mı­zın en önem­li ta­lep­le­ri ara­sın­da” diye ko­nuş­tu.
Gür­do­ğan ay­rı­ca Trab­zon Güney Çevre Yo­lu­nun ya­tı­rım prog­ra­mı­na gir­me­si ko­nu­sun­da Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı­mız Sayın Ura­loğ­lu’na gös­ter­di­ği ça­ba­lar­dan do­la­yı Trab­zon adına şük­ran­la­rı­nı sundu.
İler­le­yen aşa­ma­lar­da bu çevre yo­lu­nun tüm Trab­zon sı­nır­la­rı­nı kap­sa­ya­cak şe­kil­de ge­niş­le­til­me­si­nin ge­rek­ti­ği­ni ifade eden Gür­do­ğan, bu yolun ge­le­cek­te Sarp ile Mu­rat­lı Sınır ka­pı­la­rı­na kadar uza­tıl­ma­sı­nın büyük önem arz et­ti­ği­ne vurgu yaptı.
He­ye­ti dik­kat­le din­le­yen ve sun­duk­la­rı ra­po­ru ti­tiz­lik­le in­ce­le­yen Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Ura­loğ­lu da ile­ti­len so­run­la­rın çö­züm­len­me­si için ge­rek­li adım­la­rı at­ma­ya hazır ol­duk­la­rı­nı ifade etti.
Bakan Ura­loğ­lu, ;Trab­zon; un kal­kın­ma­sı için eli­miz­den ge­le­ni yap­ma­ya ka­rar­lı­yız.
Sivil top­lum ku­ru­luş­la­rı­nın gö­rüş­le­ri ve öne­ri­le­ri bizim için çok de­ğer­li.
Bir­lik­te ça­lı­şa­rak, böl­ge­ye katkı sağ­la­mak için el bir­li­ğiy­le çö­züm­ler üre­te­ce­ğiz; şek­lin­de ko­nuş­tu.
Top­lan­tı­da, Ocak ayı­nın ilk haf­ta­la­rın­da Sayın Ba­ka­nı­mız baş­kan­lı­ğın­da tüm Trab­zon mil­let­ve­kil­le­ri ile sivil top­lum ku­ru­luş­la­rı­nın da ka­tı­lı­mı ile bir top­lan­tı ter­tip­len­me­si ve so­run­la­rın de­tay­la­rıy­la ma­sa­ya ya­tı­rı­la­rak ön­ce­lik­le di­ri­lip hızlı bir şe­kil­de çözüm aşa­ma­la­rı­na ge­çil­me­si ko­nu­sun­da ka­ra­ra va­rıl­dı.
 Ha­ber-Fo­to: Bay­ram Ali KA­VAL­CI
 Kay­nak: ba­si­n@​dkib.​org.​tr


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °