Tarih: 18.01.2024 11:47

TSN teknolojileriyle e-mobilite endüstrisinde sürdürülebilir dönüşüm

Facebook Twitter Linked-in

 E-mo­bi­li­te trend­le­ri ve yoğun re­ka­bet, oto­mo­bil üre­ti­ci­le­ri­nin mev­cut üre­tim hat­la­rı­nı elekt­rik­li mo­tor­la­ra sahip yeni mo­del­le­ri üre­tecek şe­kil­de ye­ni­den ta­sar­la­ma­la­rı­nı ge­rek­ti­ri­yor. Üs­te­lik müş­te­ri­le­ri­nin hayal güç­le­ri­ni ya­ka­la­yan, sa­tış­la­rı ve kâr­lı­lı­ğı ar­tı­ran araç­la­rı hızla tes­lim etmek için ge­re­ken hızı ve es­nek­li­ği ko­ru­ma­la­rı­nı zo­run­lu kı­lı­yor. Bu zor­luk­la­rın üs­te­sin­den gel­mek için ba­tar­ya üre­ti­ci­le­rin­den oto­mo­bil mon­taj te­sis­le­ri­ne kadar oto­mo­tiv te­da­rik zin­ci­rin­de­ki tüm oyun­cu­la­rın; son de­re­ce du­yar­lı te­sis­ler iş­let­mek ve yük­sek ka­li­te­li, gü­ve­ni­lir ürün­ler sun­mak için fark­lı kay­nak­lar­dan gelen büyük ha­cim­li ve­ri­ler­den ya­rar­lan­ma­la­rı ge­re­ki­yor. Bu di­na­mik or­tam­da e-mo­bi­li­te değer zin­ci­rin­de fark ya­ra­ta­cak temel gücün Za­ma­na Du­yar­lı Ağ (TSN) ol­du­ğu­nu söy­le­yen CC-Link Part­ner As­so­ci­ati­on (CLPA) Tür­ki­ye Mü­dü­rü Önder Şenol, il­gi­li tek­no­lo­ji­nin sek­tör­de öne çıkan avan­taj­la­rı­nı an­lat­tı.
Oto­mo­tiv ve lit­yum-iyon ba­tar­ya (LIB) sek­tör­le­ri için e-mo­bi­li­te, kü­re­sel sıfır kar­bon trend­le­ri­nin des­tek­len­me­si ve iş­let­me­le­rin ge­le­ce­ği­nin be­lir­len­me­si açı­sın­dan önem­li bir konu ha­li­ne ge­li­yor. Ge­le­nek­sel içten yan­ma­lı mo­tor­lar­dan elekt­rik­li mo­tor­la­ra geçiş, oto­mo­tiv ve ba­tar­ya üre­tim sek­tör­le­rin­de büyük uyar­la­ma­lar ge­rek­ti­ri­yor. Özel­lik­le de mev­cut üre­tim sis­tem­le­ri­nin, ge­le­cek­te­ki model se­ri­le­ri­nin te­me­li­ni oluş­tu­ra­cak ta­ma­men yeni plat­form­la­rın üre­ti­mi­ne yö­ne­lik ola­rak ye­ni­den şe­kil­len­di­ril­me­si önem arz edi­yor. Bu nok­ta­da daha du­yar­lı, et­ki­li ve çevik ope­ras­yon­la­ra ih­ti­yaç du­yul­du­ğu­nu ifade eden CLPA Tür­ki­ye Mü­dü­rü Önder Şenol, Za­ma­na Du­yar­lı Ağ (TSN) tek­no­lo­ji­le­ri­nin sek­tö­rün ih­ti­yaç duy­du­ğu ye­ni­lik ha­re­ke­ti için çok iyi bir alt yapı sun­du­ğu­nu vur­gu­la­dı.
E-mo­bi­li­te­de ener­ji ve kay­nak ve­rim­li­li­ği için ve­rim­li en­düst­ri­yel ha­ber­leş­me şart
Bir dizi zor­luk­la karşı kar­şı­ya olan elekt­rik­li araç ve LIB üre­ti­ci­le­ri­nin artan ta­lep­le­ri kar­şı­la­mak için üre­ti­mi öl­çek­len­dir­me­le­ri ge­rek­ti­ği­ni ifade eden Önder Şenol; “Şir­ket­le­rin yük­sek ka­li­te­li ürün­ler ile kısa üre­tim sü­re­le­ri ara­sın­da has­sas bir denge kur­ma­la­rı ge­re­kir­ken aynı za­man­da ma­li­yet­le­ri de dü­şür­me­le­ri şart. Öte yan­dan çö­züm­le­ri­ni özel­leş­tir­mek için ge­re­ken es­nek­lik dü­ze­yi­ni sağ­lar­ken ener­ji ve kay­nak ve­rim­li­li­ği­ni de op­ti­mi­ze et­me­le­ri ge­re­ki­yor. Bu nok­ta­da bir üre­tim hat­tın­da­ki pro­ses­ler ara­sın­da veya IT sis­tem­le­ri ile veri pay­la­şı­mı önem ka­za­nı­yor. Aynı za­man­da kısa üre­tim sü­re­le­ri­ne ulaş­mak için fark­lı fa­ali­yet­le­rin en ve­rim­li ve et­ki­li şe­kil­de ko­or­di­nas­yon için­de ça­lı­şa­bil­me­si de bir o kadar önem­li. Ay­rı­ca fab­ri­ka­lar daha akıl­lı hale gel­dik­çe, sü­reç­le­ri op­ti­mi­ze eden iz­le­me ve karar verme sü­reç­le­ri için ile­ti­şim ağ­la­rı­na daha fazla cihaz ve veri iş­le­me aracı ek­le­ni­yor. Tüm bu yoğun tra­fi­ği sağ­la­ya­cak olan­sa hiç kuş­ku­suz en­düst­ri­yel ha­ber­leş­me sis­tem­le­ri ve bu sis­tem­le­rin hem hızlı hem de ve­rim­li şe­kil­de iş­le­me­si kri­tik önem ta­şı­yor” şek­lin­de ko­nuş­tu.
TSN ile üre­ti­ci­ler daha çevik, du­yar­lı ve üret­ken ope­ras­yon­lar oluş­tu­ra­bi­lecek
E-mo­bi­li­te değer zin­ci­ri için TSN'nin gü­cün­den bah­se­den Şenol, şun­la­rı ak­tar­dı: “Za­ma­na Du­yar­lı Ağ (TSN), en­düst­ri­yel et­her­net ha­ber­leş­me­si­ni ge­liş­tir­mek için ta­sar­lan­mış bir ağ tek­no­lo­ji­si. Bu ne­den­le tüm e-mo­bi­li­te değer zin­ci­ri bo­yun­ca üre­ti­ci­le­rin kar­şı­laş­tı­ğı zor­luk­la­ra bir yanıt ola­rak oyu­nun ku­ral­la­rı­nı de­ğiş­ti­ren bir çözüm su­nu­yor. TSN, ak­ta­rım ge­cik­me­le­ri, tit­re­şim ve ge­cik­me üze­rin­de kont­rol sağ­la­ya­rak de­ter­mi­nis­tik ger­çek za­man­lı ça­lış­ma sağ­lı­yor. Do­la­yı­sıy­la üre­tim sü­re­le­ri­nin ve üret­ken­li­ğin sıkı bir şe­kil­de yö­ne­til­me­si­ne yar­dım­cı olu­yor. Ön­ce­den ayrı olan ağlar ve tra­fik­le­ri­ni artık tek bir ağda bir­leş­ti­ri­yor. Tüm bun­lar, pro­ses­le­rin şef­faf­lı­ğın­da önem­li bir artış sun­ma­nın yanı sıra sü­reç­le­rin et­ki­li şe­kil­de op­ti­mi­ze edil­me­si­ni sağ­lı­yor. Bir­leş­ti­ril­miş bir mi­ma­ri aynı za­man­da daha fazla oto­ma­tik ku­ru­lum, ro­bo­tik, sen­sör ve daha bir­çok ci­ha­zın en­teg­re edil­me­si­ne ola­nak ta­nı­yor. Bu sa­ye­de üre­ti­ci­ler daha çevik, du­yar­lı ve üret­ken ope­ras­yon­lar oluş­tu­ra­bi­li­yor. Fark­lı veri kay­nak­la­rın­dan gelen büyük ha­cim­li ve­ri­le­ri iş­le­me ye­te­ne­ği de TSN'nin kes­ti­rim­ci bakım, ka­li­te kont­rol ve diğer veri ta­ban­lı fa­ali­yet­ler için yapay ze­ka­dan (AI) ya­rar­la­nan daha akıl­lı ope­ras­yon­lar kur­ma­sı­nı sağ­lı­yor.”
Elekt­rik­li oto­mo­bil­le­rin ge­le­ce­ğin­de TSN tek­no­lo­ji­si be­lir­le­yi­ci ola­cak
TSN'nin en­düst­ri­yel ha­ber­leş­me­ye en­teg­ras­yo­nu­nun sek­tör­de­ki temel zor­luk­lar için et­ki­li bir çözüm sun­du­ğu­nun al­tı­nı çizen Şenol; “TSN'nin be­nim­sen­me­si artan ta­lep­le­ri kar­şı­la­mak için yük­sek hızda ve ka­li­te­de, özel­leş­ti­ri­le­bi­lir elekt­rik­li araç­lar su­na­rak daha yeşil ve daha sür­dü­rü­le­bi­lir bir oto­mo­tiv ge­le­ce­ği ya­ra­tı­yor. TSN'yi be­nim­se­mek is­te­yen şir­ket­ler, gi­ga­bit bant ge­niş­li­ği ve TSN fonk­si­yon­la­rı­na bir­leş­ti­ren ilk açık en­düst­ri­yel et­her­net olan CC-Link IE TSN'yi se­çe­rek bunu şim­di­den yap­ma­ya baş­la­ya­bi­lir. Kul­la­nı­cı­lar bu tek­no­lo­ji­yi se­çe­rek, önde gelen sa­tı­cı­la­rın geniş ve hızla bü­yü­yen uyum­lu en­düst­ri­yel oto­mas­yon ürün­le­ri yel­pa­ze­sin­den fay­da­la­na­bi­lir­ler. Sonuç ola­rak, ile­ti­şim ve veri odak­lı ope­ras­yon­la­rı ge­liş­tir­mek için son de­re­ce et­ki­li, ge­le­ce­ğe yö­ne­lik sis­tem­ler oluş­tu­ra­bi­lir ve ni­ha­ye­tin­de re­ka­bet güç­le­ri­ni ar­tı­ra­bi­lir­ler” dedi.


     Ha­ber-Fo­to: Aylin Çağlı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —