"TÜRK ÇAYCILIĞININ 100. YILI KUTLANMALIDIR"

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Rıza SAKLI,

        Prof. Saklı, 2024 Yı­lı­nın Türk Çay­cı­lı­ğı­nın 100.yılı ol­du­ğu­nu ve gör­kem­li bir şe­kil­de kut­lan­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni söy­le­di.

        2024 yılı, 1924 yıl ve 407 sa­yı­lı Rize Vi­la­ye­ti ile Borç­ka Ka­za­sın­da Fın­dık-Por­ta­kal-Li­mon-Man­da­li­na ve Çay Ye­tiş­ti­ril­me­si­ne Dair Kanun’un kabul edi­li­şi­nin 100.​YILI’dır.
       1964 yı­lın­da, Türk çay­cı­lı­ğı­nın ku­ru­cu­su Zihni Derin’in ONUR KO­NU­ĞU ola­rak ka­tıl­dı­ğı Türk Çay­cı­lı­ğı­nın 40.Yılı Kut­la­ma­la­rı ya­pıl­mış­tır.
       1924 yı­lın­da çı­ka­rı­lan ilk çay ka­nu­nu­nun 40.yı­lın­da kut­la­ma ya­pıl­mış ol­ma­sı, 100.Yılı olan 2024 yı­lın­da da 100.​YIL kut­la­ma­la­rı­nın ya­pıl­ma­sı­nı gün­de­me ge­tir­mek­te­dir.
       Çayın Rize ve çev­re­sin­de­ki ha­ya­tı de­rin­den et­ki­le­ye­rek; yö­re­de­ki derin yok­sul­lu­ğun or­ta­dan kalk­ma­sın­da, yö­re­nin kal­kın­ma­sı ve ge­liş­me­sin­de em­sal­siz bir katkı sağ­la­dı­ğı bir ger­çek­tir.
       TÜRK ÇAY­CI­LI­ĞI­NIN 100.​YILI, bir ta­raf­tan çayın in­sa­nı­mı­za sağ­la­dı­ğı in­san­ca ya­şa­ma im­kâ­nı se­be­biy­le bir vefa yak­la­şı­mı ile kut­lan­ma­sı ge­rek­ti­ği gibi, diğer ta­raf­tan Türk ça­yı­nın bu­gün­kü du­ru­mu ve ge­le­ce­ği­nin de ma­sa­ya ya­tı­rı­la­rak ir­de­len­me­si ve yeni st­ra­te­ji­ler ge­liş­ti­ril­me­si ba­kı­mın­dan fır­sat ol­ma­sı se­be­biy­le de de­ğer­len­di­ril­me­li­dir.

       Sonuç ola­rak, TÜRK ÇAY­CI­LI­ĞI­NIN 100.​YILI’nın, Rize ve Çay ile il­gi­li tüm ke­sim­le­rin ka­tı­lı­mı ile iyi bir ha­zır­lık ya­pı­la­rak kut­lan­ma­sı için tüm ku­rum­la­rı­mı­zın rol al­ma­sı­nı ve ini­si­ya­tif kul­lan­ma­sı­nı say­gı­la­rım­la arz ede­rim dedi.    Haber-Foto: Esra Nur KİNES