TÜRK ÇAYI KAZANDIRMAYA DEVAM EDİYOR

TÜRK ÇAYI KAZANDIRMAYA DEVAM EDİYOR

Ülkemizden yılın ilk 2 ayın­da 70 ül­ke­ye 3 mil­yon 40 bin 290 do­lar­lık kuru çay ihraç edil­di.

Doğu Ka­ra­de­niz İhra­cat­çı­lar Bir­li­ği Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Saf­fet Kal­yon­cu, Ocak-Şu­bat 2022'de Bir­le­şik Kral­lık, Al­man­ya ve KKTC başta olmak üzere 70 ül­ke­ye çay ihraç edil­di­ği­ni söy­le­di.
    Ül­ke­mi­zin yılın 2 aylık dö­ne­min­de 1042 ton­luk çay dış sa­tı­mı ol­du­ğu­nu be­lir­ten Kal­yon­cu, söz ko­nu­su sa­tış­tan 3 mil­yon 40 bin 290 dolar ka­zanç sağ­lan­dı­ğı­nı söy­le­di.
    Kal­yon­cu, ülke çay ih­ra­ca­tı­nın yüzde 19'unun Rize'den ger­çek­leş­ti­ril­di­ği­ne işa­ret ede­rek, "Rize'den ocak-şu­bat dö­ne­min­de Bel­çi­ka, Hol­lan­da ve KKTC başta olmak üzere 12 ül­ke­ye 295 ton çay ihraç edil­di. Söz ko­nu­su ih­ra­cat­tan da 574 bin 569 dolar ka­za­nıl­dı." diye ko­nuş­tu.
    Çay ih­ra­ca­tın­dan bek­len­ti­le­ri­nin yük­sek ol­du­ğu­nu söy­le­yen Kal­yon­cu, söz­le­ri­ne söyle devam etti.
    "2022 yı­lı­na iyi bir baş­lan­gıç yapan çay ih­ra­ca­tı­mı­zın önü­müz­de­ki dö­nem­de de artış tren­di­ni sür­dü­re­ce­ği­ne ina­nı­yo­ruz.
    Özel­lik­le pan­de­mi et­ki­si­nin önem­li öl­çü­de yurt dışı pi­ya­sa­lar­dan kalk­mış ol­ma­sı, tu­riz­min ha­re­ket­le­necek ol­ma­sı, halka açık alan­la­rın fa­ali­ye­te her geçen gün geç­me­ye baş­la­ma­sı çay tü­ke­ti­mi­ni ar­tı­ra­ca­ğın­dan bu ge­liş­me­le­re bağlı çay ih­ra­ca­tı­nın da ar­ta­ca­ğın­dan ümit­li­yiz." dedi.
          

Haber Merkezi