“TÜRK ÇİFTÇİSİ HERGÜN ZARARDA”

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal,

Yerel Haberler 10.06.2024 09:04:00 0
“TÜRK ÇİFTÇİSİ HERGÜN ZARARDA”

Karal, Tarım ve Orman Ba­ka­nı İbra­him Yu­mak­lı’nın “Dün­ya­da­ki olum­suz ge­liş­me­le­ri hasar al­ma­dan at­lat­tık” açık­la­ma­sı­na tepki gös­ter­di.

“Pan­de­mi ve Rus­ya-Uk­ray­na sa­va­şın­dan en çok et­ki­le­nen ülke Tür­ki­ye oldu.
Gıda fi­yat­la­rı tüm dün­ya­da dü­şer­ken ül­ke­miz­de kat­la­na­rak yük­se­li­yor. Tarım girdi ma­li­yet­le­ri tam 53 aydır ara­lık­sız ar­tı­yor. Tür­ki­ye, OECD ül­ke­le­ri ara­sın­da gıda enf­las­yo­nun­da bi­rin­ci.
Bu mu olum­suz ge­liş­me­le­ri hasar al­ma­dan at­lat­mak? Bı­ra­kın hasar al­ma­ma­yı, ül­ke­miz ta­rı­mı pert olmuş, Tarım Ba­ka­nı­nın ha­be­ri yok.
Ne yazık ki ül­ke­miz­den de dün­ya­dan da bi­ha­ber­ler” dedi. DEVA Par­ti­li Hasan Karal, yap­tı­ğı açık­la­ma­da Tarım ve Orman Ba­ka­nı İbra­him Yu­mak­lı’nın, Adana’da dü­zen­le­nen Ulu­sal Hu­bu­bat Kon­se­yi 2024 Mısır ve Buğ­day Kong­re­sin­de yap­tı­ğı ko­nuş­ma­yı de­ğer­len­dir­di.
“Çift­çi­nin top­rak sev­gi­si, üret­me ar­zu­su elin­den alın­dı”
Bakan Yu­mak­lı’nın hem çift­çi­le­rin ya­şa­dı­ğı sı­kın­tı­lar­dan hem de va­tan­daş­la­rın tarım ürün­le­ri­ne eri­şi­min­den uzak bir yak­la­şım­da bu­lun­du­ğu­nu be­lir­ten Karal, “Bugün, çift­çi­nin gel­di­ği durum or­ta­da. Türk çift­çi­si mutlu değil.
Top­rak sev­gi­si, üret­me ar­zu­su elin­den alın­dı.
Ya­şa­nan kriz­ler, yük­sek enf­las­yon en çok çift­çi­le­ri et­ki­le­di. Bin­ler­ce çift­çi, ma­li­yet­ler­le başa çı­ka­ma­dı­ğı için üre­ti­mi bı­rak­mak zo­run­da kaldı, tarım alan­la­rı kü­çül­dü. Diğer yanda tü­ke­ti­ci­ler ise en temel gı­da­ya dahi ula­şa­maz du­ru­ma geldi” diye ko­nuş­tu.
“En çok ha­sa­rı Türk ta­rı­mı gördü”
Mil­let­ve­ki­li Karal, Yu­mak­lı’nın, “Dün­ya­da­ki olum­suz ge­liş­me­le­ri hasar al­ma­dan at­lat­tık” açık­la­ma­sı­na tepki gös­ter­di. Özel­lik­le Kovid 19 pan­de­mi­si ve Rus­ya-Uk­ray­na Sa­va­şın­dan en çok et­ki­le­nen ül­ke­le­rin ba­şın­da Tür­ki­ye’nin gel­di­ği­ni vur­gu­la­yan Karal, söz­le­ri­ni şöyle sür­dür­dü “’Dün­ya­da­ki olum­suz ge­liş­me­le­ri hasar al­ma­dan at­lat­tık’ diyen Bakan’ın ne dün­ya­dan ne ül­ke­miz­den ha­be­ri var.
Dün­ya­yı kasıp ka­vu­ran pan­de­mi­den sonra ve Rus­ya-Uk­ray­na sa­va­şı­nın et­ki­siy­le gıda fi­yat­la­rı en fazla ül­ke­miz­de arttı. Fi­yat­lar, tüm dün­ya­da dü­şer­ken ül­ke­miz­de her geçen gün kat­la­na­rak yük­se­li­yor.
Tarım girdi ma­li­yet­le­ri tam 53 aydır ara­lık­sız ar­tı­yor.
Tür­ki­ye, OECD ül­ke­le­ri ara­sın­da gıda enf­las­yo­nun­da bi­rin­ci. Çift­çi, ma­li­yet­ler­le başa çı­ka­maz, ürü­nü­nü sa­ta­maz­ken hü­kü­met üre­ti­ci­yi des­tek­le­mek ye­ri­ne it­ha­lat ipine sa­rı­lı­yor.
Bu mu olum­suz ge­liş­me­le­ri hasar al­ma­dan at­lat­mak?
Bı­ra­kın hasar al­ma­ma­yı, ül­ke­miz ta­rı­mı uy­gu­la­nan yan­lış po­li­ti­ka­lar do­la­yı­sıy­la pert olmuş, Tarım Ba­ka­nı­nın ha­be­ri yok.
Ne yazık ki ül­ke­miz­den de dün­ya­dan da bi­ha­ber­ler.
Sayın Bakan bı­ra­kın artık ha­ma­set yap­ma­yı da çift­çi­le­ri­mi­zin, üre­ti­ci­le­ri­mi­zin, va­tan­daş­la­rı­mı­zın yüz yüze bı­rak­tı­ğı­nız ger­çek so­run­la­rı­nı çöz­mek için, ta­rı­mın ye­ni­den ih­ya­sı için adım atın.”
              Ha­ber-Fo­to: İSMET KÖ­SOĞ­LU


Anahtar Kelimeler: ÇİFTÇİSİ HERGÜN ZARARDA”
Perşembe 27.6 ° / 17.5 °
Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °