Karal, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın “Dünyadaki olumsuz gelişmeleri hasar almadan atlattık” açıklamasına tepki gösterdi.
“Pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşından en çok etkilenen ülke Türkiye oldu.
Gıda fiyatları tüm dünyada düşerken ülkemizde katlanarak yükseliyor. Tarım girdi maliyetleri tam 53 aydır aralıksız artıyor. Türkiye, OECD ülkeleri arasında gıda enflasyonunda birinci.
Bu mu olumsuz gelişmeleri hasar almadan atlatmak? Bırakın hasar almamayı, ülkemiz tarımı pert olmuş, Tarım Bakanının haberi yok.
Ne yazık ki ülkemizden de dünyadan da bihaberler” dedi. DEVA Partili Hasan Karal, yaptığı açıklamada Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın, Adana’da düzenlenen Ulusal Hububat Konseyi 2024 Mısır ve Buğday Kongresinde yaptığı konuşmayı değerlendirdi.
“Çiftçinin toprak sevgisi, üretme arzusu elinden alındı”
Bakan Yumaklı’nın hem çiftçilerin yaşadığı sıkıntılardan hem de vatandaşların tarım ürünlerine erişiminden uzak bir yaklaşımda bulunduğunu belirten Karal, “Bugün, çiftçinin geldiği durum ortada. Türk çiftçisi mutlu değil.
Toprak sevgisi, üretme arzusu elinden alındı.
Yaşanan krizler, yüksek enflasyon en çok çiftçileri etkiledi. Binlerce çiftçi, maliyetlerle başa çıkamadığı için üretimi bırakmak zorunda kaldı, tarım alanları küçüldü. Diğer yanda tüketiciler ise en temel gıdaya dahi ulaşamaz duruma geldi” diye konuştu.
“En çok hasarı Türk tarımı gördü”
Milletvekili Karal, Yumaklı’nın, “Dünyadaki olumsuz gelişmeleri hasar almadan atlattık” açıklamasına tepki gösterdi. Özellikle Kovid 19 pandemisi ve Rusya-Ukrayna Savaşından en çok etkilenen ülkelerin başında Türkiye’nin geldiğini vurgulayan Karal, sözlerini şöyle sürdürdü “’Dünyadaki olumsuz gelişmeleri hasar almadan atlattık’ diyen Bakan’ın ne dünyadan ne ülkemizden haberi var.
Dünyayı kasıp kavuran pandemiden sonra ve Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle gıda fiyatları en fazla ülkemizde arttı. Fiyatlar, tüm dünyada düşerken ülkemizde her geçen gün katlanarak yükseliyor.
Tarım girdi maliyetleri tam 53 aydır aralıksız artıyor.
Türkiye, OECD ülkeleri arasında gıda enflasyonunda birinci. Çiftçi, maliyetlerle başa çıkamaz, ürününü satamazken hükümet üreticiyi desteklemek yerine ithalat ipine sarılıyor.
Bu mu olumsuz gelişmeleri hasar almadan atlatmak?
Bırakın hasar almamayı, ülkemiz tarımı uygulanan yanlış politikalar dolayısıyla pert olmuş, Tarım Bakanının haberi yok.
Ne yazık ki ülkemizden de dünyadan da bihaberler.
Sayın Bakan bırakın artık hamaset yapmayı da çiftçilerimizin, üreticilerimizin, vatandaşlarımızın yüz yüze bıraktığınız gerçek sorunlarını çözmek için, tarımın yeniden ihyası için adım atın.”
Haber-Foto: İSMET KÖSOĞLU