Tarih: 22.09.2023 10:41

TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI LOJİSTİK FORUMU İSTANBUL'DA YAPILDI

Facebook Twitter Linked-in

 Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Ab­dul­ka­dir Ura­loğ­lu, Türk Dev­let­le­ri Teş­ki­la­tı’nın ül­ke­le­ri ola­rak 160 mil­yon­luk genç ve di­na­mik nüfus ile 1 tril­yon do­la­rı aşan eko­no­mik bü­yük­lük­te kü­re­sel bir güç olma po­tan­si­ye­li­ne sahip bir top­lu­luk olun­du­ğu­nu be­lir­te­rek, “Ül­ke­le­ri­miz ara­sın­da ikili ve tran­sit ka­ra­yo­lu geçiş bel­ge­si ko­ta­la­rı­nı kal­dır­ma­mız ge­re­ki­yor” dedi.
 Bu­ra­da ko­nu­şan Bakan Ura­loğ­lu, ko­nuş­ma­sı­na bir ata­sö­zü­nü ha­tır­la­ta­rak, baş­la­dı. Ura­loğ­lu, “Bir Türk ata­sö­zü der ki; ‘Kimse, kom­şu­su­na ih­ti­yaç duy­ma­ya­cak kadar zen­gin de­ğil­dir.’ Kimse artık tek ba­şı­na zen­gin değil ya da kendi ken­di­ne yet­mi­yor. Ka­pı­la­rı­nı ör­ter­sen, göz­le­ri­ni, ku­lak­la­rı­nı ka­pa­ta­rak dün­ya­da­ki ge­liş­me­le­re uzak­tan ba­kar­san, dost edin­mez­sen bu­gü­nün dün­ya­sın­da yerin yok. Her­ke­sin elin­de pas­ta­ya ka­ta­ca­ğı güzel tat­lar ve pas­ta­dan ala­ca­ğı payı var. Devir artık ‘ka­zan-ka­zan’ devri. Ula­şım sek­tö­rü ise ka­zan-ka­zan dev­ri­nin en önem­li di­na­mo­su­dur. İşte böyle bir dü­zen­de bu­ra­da sa­de­ce ula­şım ve lo­jis­tik sek­tör­le­ri­nin ge­le­ce­ği için değil ül­ke­le­ri­mi­zin eko­no­mik ve sos­yo-kül­tü­rel ge­le­ce­ği için­de bir araya gel­miş bu­lu­nu­yo­ruz” dedi.
Türk Dev­let­le­ri Teş­ki­la­tı ül­ke­le­ri­nin 160 mil­yon­luk genç ve di­na­mik nü­fu­su ve 1 tril­yon do­la­rı aşan eko­no­mik bü­yük­lük­te kü­re­sel bir güç olma po­tan­si­ye­li­ne sahip bir top­lu­luk ol­du­ğu­nun al­tı­nı çizen Ura­loğ­lu, bu büyük po­tan­si­ye­lin ha­ya­ta ge­çi­ril­me­si için iş bir­li­ği ve da­ya­nış­ma ira­de­siy­le ortak gücün açığa çı­kar­tıl­ma­sı­nın ge­rek­li­li­ği­ne dik­ka­ti çekti.
Bakan Ura­loğ­lu, ko­nuş­ma­sın­da ilk bö­lü­mün­de ka­ra­yo­lu ta­şı­ma­cı­lı­ğı­na de­ğin­di. “Üzü­le­rek al­tı­nı çiz­mek is­te­rim ki, ka­ra­yo­lu ile ül­ke­ler arası geçiş pro­se­dür­le­ri­miz ta­şı­ma­cı­lık­ta­ki ar­tış­lar kar­şı­sın­da, ol­duk­ça ye­ter­siz kal­mak­ta­dır” di­ye­rek, üye ül­ke­le­re tran­sit ka­ra­yo­lu geçiş bel­ge­si ko­ta­la­rı­nın kal­dı­rıl­ma­sı çağ­rı­sın­da bu­lun­du. Ura­loğ­lu, bu ko­nu­da şun­la­rı kay­det­ti:
“Ta­şı­ma­cı­lı­ğın ve ti­ca­re­tin önün­de­ki en­gel­le­ri kal­dır­mak ve ta­şı­ma ma­li­yet­le­ri­ni azalt­mak için Teş­ki­lat bün­ye­sin­de ortak men­fa­ati­mi­ze ola­cak bü­tün­cül bir yak­la­şım be­nim­se­me­li ve ha­ya­ta ge­çir­me­li­yiz. Bu doğ­rul­tu­da, dost ve kar­deş ül­ke­le­ri­miz ara­sın­da ikili ve tran­sit ka­ra­yo­lu geçiş bel­ge­si ko­ta­la­rı­nı kal­dır­ma­mız ge­rek­mek­te­dir. Kır­gı­zis­tan ile ikili ve tran­sit ta­şı­ma­la­rın ser­best­leş­ti­ril­me­si hu­su­sun­da mu­ta­ba­ka­ta var­dı­ğı­mı­zı ve son aşa­ma­ya gel­di­ği­mi­zi bil­dir­mek­ten mem­nu­ni­yet du­yu­yo­rum. Diğer üye­ler­le de bir an önce bu tür adım­la­rı at­ma­yı umu­yo­ruz.”
Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Ab­dul­ka­dir Ura­loğ­lu, kom­bi­ne ta­şı­ma­cı­lık ko­nu­sun­da Teş­ki­lat bün­ye­sin­de öz­ve­ri­li ça­lış­ma­lar so­nu­cun­da im­za­la­nan Kom­bi­ne Ta­şı­ma­cı­lık An­laş­ma­sı­nın en kısa sü­re­de yü­rür­lü­ğe gir­me­si­ni um­du­ğu­nu kay­det­ti. Ura­loğ­lu, “An­laş­ma­yı ha­ya­ta ge­çir­di­ği­miz­de kom­bi­ne ta­şı­ma­cı­lık ope­ras­yon­la­rı­nı ve Hazar ge­çiş­le­ri­ni kayda değer bi­çim­de teş­vik ede­ce­ğiz. Böy­le­ce he­pi­mi­zin önem at­fet­ti­ği Hazar Ge­çiş­li Do­ğu-Ba­tı Orta Ko­ri­do­ru­nun Av­ras­ya ta­şı­ma­la­rın­da­ki pa­yı­nı önem­li öl­çü­de ar­tır­mış ola­ca­ğız” diye ko­nuş­tu.
ORTA KORİDOR VE HAZAR GEÇİŞLERİ
Bakan Ura­loğ­lu, Teş­ki­lat üye ül­ke­le­ri ara­sın­da­ki fi­zi­ki bağ­lan­tı­nın en önem­li ve st­ra­te­jik bi­le­şen­le­rin­den biri olan Ba­kü-Tif­lis-Kars (BTK) De­mir­yo­lu­nun, Türk dün­ya­sı­nın eko­no­mik kal­kın­ma­sı ve re­fa­hı için öne­mi­nin büyük ol­du­ğu­nu söy­le­di.
Ura­loğ­lu bu ko­nu­da söz­le­ri­ni şöyle sür­dür­dü
“Nisan 2016 ta­ri­hin­den iti­ba­ren al­dı­ğı­mız ted­bir­ler so­nu­cun­da, ortak ve ulu­sal tran­sit re­jim­le­rin­de de­mir­yo­lu ile ba­sit­leş­ti­ril­miş usul­de ta­şı­ma ya­pı­la­bi­li­yo­ruz. Orta Ko­ri­dor üze­rin­de de­mir­yo­lu hat­tın­dan ger­çek­leş­ti­ri­len yük ta­şı­ma­la­rın­da iki yıl önce ortak ta­şı­ma bel­ge­si­nin kul­la­nı­mı­na baş­la­dık. Ortak ta­şı­ma bel­ge­siy­le hem za­man­dan hem de ma­li­yet­ten ta­sar­ruf sağ­la­ya­rak ko­ri­do­run re­ka­bet­çi­li­ği için önem­li bir adım daha atmış olduk. Çin-Tür­ki­ye ara­sın­da Orta Ko­ri­dor ve BTK de­mir­yo­lu hattı üze­rin­den, orta va­de­de yıl­lık 200’ün üze­rin­de dü­zen­li blok kon­tey­ner treni iş­le­til­me­si­ni he­def­li­yo­ruz. Diğer ta­raf­tan, bölge ül­ke­le­ri ile, Orta Ko­ri­do­run bir diğer önem­li bi­le­şe­ni olan Hazar ge­çi­şi­nin etkin, ve­rim­li ve eko­no­mik hale ge­ti­ril­me­si­ne de yo­ğun­laş­tık. Lo­jis­tik ope­ras­yon­lar­da sorun teş­kil eden yük­sek geçiş üc­ret­le­ri ve dü­zen­siz sefer ko­nu­la­rı­nı ortak ça­ba­la­rı­mız ile ive­di­lik­le çö­ze­ce­ği­mi­ze ve Hazar Ge­çiş­le­ri­ni arzu et­ti­ği­miz re­ka­bet­çi gü­zer­gâ­ha dö­nüş­tü­re­ce­ği­mi­ze emi­nim. Teş­ki­la­tı­mız bün­ye­sin­de yü­rü­tü­len ça­lış­ma­la­rın ta­mam­la­yı­cı­sı olan ilave iş bir­lik­le­ri de ge­liş­ti­ri­yo­ruz. Ör­ne­ğin, Tür­ki­ye, Azer­bay­can ve Ka­za­kis­tan ola­rak geçen yıl Bakü’de bir araya ge­le­rek Orta Ko­ri­do­ru des­tek­le­yi­ci 56 mad­de­lik eylem planı be­lir­le­dik. Al­dı­ğı­mız ka­rar­la­rı uy­gu­la­ma­ya ak­ta­ra­cak adım­la­rın da ta­kip­çi­si olu­yo­ruz.”
ZEN­GE­ZUR BAĞ­LAN­TI­SI
Bakan Ura­loğ­lu, Zen­ge­zur Bağ­lan­tı­sı üze­rin­den yeni fır­sat­lar or­ta­ya çık­tı­ğı­nı ve bu bağ­lan­tı­nın Kaf­kas­ya'daki nor­mal­leş­me için ha­ya­ti önem ta­şı­dı­ğı­nı söy­le­di. Ura­loğ­lu, “Tür­ki­ye ile Azer­bay­can ara­sın­da doğ­ru­dan de­mir­yo­lu ve ka­ra­yo­lu ula­şı­mı sağ­la­ya­cak bu bağ­lan­tı­nın ha­ya­ta geç­me­si­nin tüm Türk dün­ya­sı­nı bir­bi­ri­ne bağ­la­ya­cak önem­li bir adım ola­ca­ğı­na ina­nı­yo­rum. Tüm bölge ül­ke­le­ri­nin is­ti­fa­de ede­ce­ği bu hat­tın bağ­lan­tı­la­rıy­la bir­lik­te bir an önce bi­ti­ril­me­si için Azer­bay­can ile çok yakın ça­lı­şı­yo­ruz” dedi.
ULAŞ­TIR­MA KORİDOR­LA­RIN­DA YENİ İŞ BİRLİKLERİ
Bakan Ura­loğ­lu, Tür­ki­ye ola­rak sa­de­ce do­ğu-ba­tı gü­zer­ga­hın­da değil, aynı za­man­da kuzey güney ak­sın­da da plan­la­ma­la­ra devam et­ti­ği­ni söy­le­di.
“Basra Kör­fe­zi’ni, Tür­ki­ye üze­rin­den Av­ru­pa’ya bağ­la­ya­ca­ğız” diyen Ura­loğ­lu, “Sayın Cum­hur­baş­ka­nı­mız ve Irak Baş­ba­ka­nı bu ko­nu­da ge­rek­li ira­de­yi oraya koy­muş­lar­dır. Biz­ler, bu amaç­la gerek Irak ile ge­rek­se diğer bölge ül­ke­le­ri ile yakın iş bir­li­ği içe­ri­sin­de­yiz. Kal­kın­ma yolu ola­rak ad­lan­dı­rı­lan bu yeni gü­zer­ga­hın Tür­ki­ye ta­ra­fın­da­ki ge­rek­li tek­nik ça­lış­ma­la­rı ta­mam­la­dık. Şunun al­tı­nı çiz­mek is­te­rim ki, ta­şı­ma ko­ri­dor­la­rı­nın ke­si­şi­min­de ol­du­ğu­mu­zun bi­lin­ciy­le, en ve­rim­li çö­züm­le­ri or­tak­la­rı­mız ile bir­lik­te ha­ya­ta ge­çir­mek­te ka­rar­lı­yız.” diye ko­nuş­tu.
Bakan Ura­loğ­lu, üye ül­ke­le­re ses­len­di­ği ko­nuş­ma­sın­da ül­ke­ler ara­sın­da ti­ca­re­ti zor­laş­tı­rı­cı değil ko­lay­laş­tı­rı­cı ve teş­vik edici tavır alma za­ma­nı­nın çok­tan gel­di­ği­ni, ko­ru­ma­cı ve ka­pa­lı po­li­ti­ka­la­rın dik­kat­le ve fark­lı bir gözle ye­ni­den ele alın­ma­sı­nın ge­rek­ti­ği­ne inan­dı­ğı­nı söy­le­di.
Ura­loğ­lu, ulaş­tır­ma­da di­ji­tal­leş­me­ye büyük önem veren ve bu ko­nu­da e-TIR, e-ta­şı­ma bel­ge­si gibi uy­gu­la­ma­lar­da öncü bir ülke ola­rak, di­le­yen üye ül­ke­ler­le tec­rü­be pay­la­şı­mı­na hazır ol­duk­la­rı­nı be­lirt­ti ve şöyle ko­nuş­tu;
“Örnek ver­mek ge­re­kir­se, Tür­ki­ye ile Öz­be­kis­tan ara­sın­da ger­çek­leş­ti­ri­len ve ulus­la­ra­ra­sı ka­ra­yo­lu ta­şı­ma­cı­lı­ğın­da ta­şı­ma­cı­la­ra büyük ko­lay­lık sağ­la­ya­cak e-Per­mit yani Elekt­ro­nik Geçiş Bel­ge­si Sis­te­mi­nin önem­li ol­du­ğu­nu dü­şü­nü­yo­rum. Bu sis­tem ile ta­şı­ma­cı­lar fi­zi­ki belge için uzun süre bek­le­mek zo­run­da kal­ma­ya­cak, taşıt ne­re­de olur­sa olsun elekt­ro­nik ola­rak bel­ge­ye eri­şim im­kâ­nı ola­cak­tır. Bu ör­nek­le­ri ço­ğalt­ma­lı­yız. Ha­li­ha­zır­da, Çin’den Av­ru­pa’ya ka­ra­dan giden yükün yal­nız­ca %3 ila %5’i Orta Ko­ri­dor üze­rin­den ge­çi­yor. Geniş bir viz­yon­la bu ora­nın %30’lar ci­va­rı­na çı­ka­rıl­ma­sı için önü­müz­de fır­sat­lar ve gö­rev­ler bu­lu­nu­yor. Bugün ül­ke­miz­de yüzde 4 olan De­mir­yo­lu­nun ta­şı­ma­cı­lık­ta­ki ora­nı­nın, 2029 yı­lın­da yüzde 11’in üze­ri­ne yük­sel­me­si­ni, 2053’te ise yak­la­şık yüzde 22 ola­rak ger­çek­leş­me­si­ni ön­gö­rü­yo­ruz. Böy­le­ce ül­ke­miz­de­ki de­mir­yo­lu­nun, yük ta­şı­ma­cı­lı­ğın­da­ki payı 2053’e kadar 7 kat ar­ta­cak. Yine yurt­dı­şı­na yük ta­şı­ma­cı­lı­ğın­da da de­mir­yo­lu­nun pa­yı­nı 10 kat ar­tır­ma­yı he­def­li­yo­ruz. Ulaş­tır­ma alt ya­pı­sı­na 2002 yı­lın­dan bu yana 172 mil­yar do­lar­lık ya­tı­rım yap­tık. Bun­dan sonra da 2053 yı­lı­na kadar yak­la­şık 198 mil­yar do­lar­lık ya­tı­rım yap­ma­yı plan­la­dık. Bu ra­kam­dan en büyük payı de­mir­yo­lu alt­ya­pı­sı­nı ge­liş­tir­mek için ayır­dık.”
           Ha­ber-Fo­to: Bay­ram Ali KA­VAL­CI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —