Türk Halkı Çayının Rengine Ve Tadına Güveniyor

Türk halkı üret­tik­le­ri çayın ren­gi­ne ve ta­dı­na gü­ven­dik­le­rin­den do­la­yı şef­faf bar­dak­lar­dan çayı tü­ket­me­yi ter­cih edi­yor.

Güncel Haberler 26.10.2022 09:43:00 0
Türk Halkı Çayının Rengine Ve Tadına Güveniyor

    Çay ül­ke­miz­de ol­du­ğu gibi ili­miz­de de en çok tü­ke­ti­len sıcak içe­cek­ler ara­sın­da yer alı­yor. Yıl­lık or­ta­la­ma 1 mil­yo­nu aşkın yaş çay kar­şı­lı­ğın­da üre­ti­len 300 bin tona yakın kuru çay ili­miz­den tüm Tür­ki­ye'ye ya­yı­lı­yor. Ül­ke­miz­de ki çay se­ver­ler çayın içine ta­dı­nı de­ğiş­ti­recek hiç­bir şey kul­lan­ma­dan ve çayın de­mi­ni gö­re­bil­mek için şef­faf bar­dak kul­la­nı­yor. Yurt dı­şın­da­ki bazı ül­ke­ler ül­ke­mi­ze göre tam ter­si­ni ya­pa­rak kendi çay­la­rı­nın içine fark­lı mal­ze­me­ler katıp içi­yor ve ren­gi­ni gör­me­mek için­de por­se­len bar­dak kul­la­nı­yor. Yurt dı­şın­da por­se­len bar­dak­ta neden çay içil­di­ği­ni araş­tı­ran Rize Ti­ca­ret Bor­sa­sı Baş­ka­nı Meh­met Er­do­ğan, fark­lı ül­ke­ler­de ül­ke­miz­de ki çay­lar gibi gü­ve­nil­me­di­ğin­den ötürü şef­faf bar­dak­la içil­me­di­ği­ni be­lirt­ti.
"Biz­ler Türk ça­yı­nın hem ren­gi­ne hem ta­dı­na gü­ve­ni­yo­ruz"
    Yurt­dı­şın­da­ki ül­ke­ler çay­la­rı­na gü­ven­me­dik­le­rin­den ötürü por­se­len bar­dak kul­lan­dık­la­rı­nı söy­le­yen Rize Ti­ca­ret Bor­sa­sı Baş­ka­nı Meh­met Er­do­ğan "Dünya'da ki çay­la­rı in­ce­le­di­ği­miz zaman hep iç­le­ri­ne bir şey­ler ka­ta­rak ve şef­faf cam bar­dak­ta iç­mi­yor­lar. Fin­can­lar­da içi­yor­lar. Bunun se­be­bi­ni merak edip biraz araş­tır­dım. Bun­la­rın bi­rin­ci neden dem renk­le­ri­ne gü­ven­mi­yor­lar. İkin­ci­si ise tat­la­rı­na gü­ven­mi­yor­lar. Biz­ler Türk ça­yı­nın hem ren­gi­ne hem ta­dı­na gü­ve­ni­yo­ruz. Ondan do­la­yı şef­faf bar­dak­ta ve hiç­bir şey kat­ma­dan içi­yo­ruz" ifa­de­le­ri­ne yer verdi.
"Çayın de­mi­nin ren­gi­ni bile gör­mek in­sa­nı mutlu edi­yor"
    Ri­ze­li­le­rin çay tir­ya­ki­si­nin yanı sıra birer çay gur­me­si ol­du­ğu­nu be­lir­ten Tur­gay Ayhan, "Ben bir çay tut­ku­nu­yum. Ken­di­mi bil­dim bi­le­li de şef­faf bar­dak­ta çay iç­mi­şim­dir. Ama bar­dak kü­çül­dü­ğün­de de bana yet­mi­yor. Müm­kün olur­sa kupa bar­dak­ta içe­rim ama kupa bar­dak­ta şef­faf ola­cak. Çünkü çayın ren­gi­ni, kı­va­mı­nı gör­mem lazım. Bana göre her bir Ri­ze­li birer çay gur­me­si­dir. Bende ken­di­mi çay tir­ya­ki­si­nin yanı sıra çay gur­me­si ola­rak da gö­re­bi­li­rim. Çok demli çayda iç­mi­yo­rum ama çok açık çayda iç­mi­yo­rum. Ge­nel­de git­ti­ğim ka­fe­ler de nor­mal çay di­yo­rum. Bu­ra­da­ki iş­let­me­ler nor­mal çay den­di­ğin­de o demi güzel ayar­la­ya­bi­li­yor. Çayın de­mi­nin ren­gi­ni bile gör­mek in­sa­nı mutlu edi­yor. Yurt­dı­şın­da ama çoğu yer­ler­de fin­can­la içi­li­yor. Çayın fark­lı ül­ke­ler­de çok de­ğer­li ol­du­ğu­nu san­mı­yo­rum. Belli sa­at­le­re sı­kış­tı­rıp içme ge­re­ği du­yu­yor­lar. Ri­ze­li­ler­de öyle değil, günün her saati çay içe­bi­li­riz. Fin­can­da çayın ren­gi­ni an­la­ya­maz­sın. Ger­çek çay tir­ya­ki­le­ri­nin fin­can­da iç­tik­le­ri çayın ken­di­le­ri­ni tat­min et­me­ye­ce­ği­ni bi­li­yo­rum. Ben ge­nel­de süz­geç­li çay içe­rim ama ba­zı­la­rı çö­püy­le be­ra­ber içer. Çayın ta­nı­nın çö­pün­de ol­du­ğu­nu dü­şü­nür­ler. Bana göre çayın içi­le­bi­le­ce­ği bar­dak cinsi şef­faf bar­dak­tır" ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
"Por­se­len­miş fark­lı bir mal­ze­mey­miş çayda kul­la­nıl­maz"
    Çay şef­faf bar­dak­ta içil­me­yin­ce ta­dı­nın de­ğiş­ti­ği­ni be­lir­ten Ri­ze­li Mümin Yıl­dı­rım ise "Bir Ri­ze­li ke­sin­lik­le çayı por­se­len bar­dak­ta içmez. Çayın ori­ji­na­li küçük çay bar­da­ğın­da içi­lir. Çayı ali­mün­yum dem­lik­te dem­ler­sin. İnce belli çay bar­da­ğın­da içi­lir. Por­se­len­miş fark­lı bir mal­ze­mey­miş çayda kul­la­nıl­maz. Şef­faf bar­dak değil de fark­lı bar­dak­ta çayın tadı fark­lı­la­şır, göz zevki bo­zu­lur. Bizde çoğu yerde çayda çöp kul­la­nıl­maz. Çöp­süz gelen çayı da ba­zı­la­rı ter­cih etmez" şek­lin­de ko­nuş­tu.
               Haber Merkezi


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °