"Türkiye, Avrupa'nın en büyük üçüncü ekonomisi olabilir"

"Tür­ki­ye AB üyesi bir ülke ol­say­dı Al­man­ya ve İtalya'nın ar­dın­dan böl­ge­nin en büyük üçün­cü eko­no­mi­si olur­du. Bu fır­sat halen mev­cut" dedi.

    İtalya Bü­yü­kel­çi­li­ği, İtal­yan Ti­ca­ret ve Sa­na­yi Odası Der­ne­ği ve ILIDA Ulus­la­ra­ra­sı Hukuk Ya­tı­rım­lar ve Kal­kın­ma Der­ne­ği'nin dü­zen­le­di­ği ‘Tür­ki­ye, İtalya ve ABD Ti­ca­ret, Ya­tı­rım­lar ve Tah­kim Pa­ne­li'nde her üç ül­ke­de­ki ya­tı­rım po­tan­si­ye­li, iş fır­sat­la­rı, hu­ku­ki sü­reç­ler ve uyuş­maz­lık ko­nu­la­rı ele alın­dı. İtalya’nın An­ka­ra Bü­yü­kel­çi­si Ek­se­lans­la­rı Gi­or­gio Mar­ra­po­di, "Tür­ki­ye’nin ko­nu­mu ve önemi dünya ile her zaman güçlü eko­no­mik ve po­li­tik bağ­la­rı ola­ca­ğı­nın gös­ter­ge­si" ifa­de­le­ri­ni kul­la­nır­ken, İtal­yan Ti­ca­ret ve Sa­na­yi Odası Der­ne­ği Baş­ka­nı Livio Man­zi­ni, "Tür­ki­ye AB üyesi bir ülke ol­say­dı Al­man­ya ve İtalya'nın ar­dın­dan böl­ge­nin en büyük üçün­cü eko­no­mi­si olur­du. Bu fır­sat halen mev­cut" dedi.
 İtalya Bü­yü­kel­çi­li­ği, İtal­yan Ti­ca­ret ve Sa­na­yi Odası Der­ne­ği ve ILIDA Ulus­la­ra­ra­sı Hukuk Ya­tı­rım­lar ve Kal­kın­ma Der­ne­ği, Tür­ki­ye, İtalya ve ABD'deki ya­tı­rım ve iş fır­sat­la­rı­nın tar­tı­şıl­dı­ğı katma de­ğe­ri yük­sek bir panel ile ala­nı­nın en önem­li isim­le­ri­ni bir araya ge­tir­di. Cum­hur­baş­kan­lı­ğı Ya­tı­rım Ofisi Baş­ka­nı Ahmet Burak Dağ­lı­oğ­lu, İtal­yan Ti­ca­ret ve Sa­na­yi Odası Der­ne­ği Baş­ka­nı Livio Man­zi­ni, ILIDA Ulus­la­ra­ra­sı Hukuk Ya­tı­rım­lar ve Kal­kın­ma Der­ne­ği Baş­ka­nı Av. Arzu Ongur, Tür­ki­ye Ba­ro­lar Bir­li­ği Baş­ka­nı Erinç Sağ­kan, UNID­RO­IT Baş­ka­nı Maria Chi­ara Ma­la­gu­ti, New York ve Roma ba­ro­su­na ka­yıt­lı avu­kat­lar üç ül­ke­nin ya­tı­rım ve uyuş­maz­lık me­se­le­le­ri­ne İstan­bul'daki Ve­ne­dik Sa­ra­yı'ndan ışık tut­tu­lar.
"Tür­ki­ye'nin st­ra­te­jik gü­cü­ne ina­nı­yo­rum"
    İtalya’nın An­ka­ra Bü­yü­kel­çi­si Ek­se­lans­la­rı Gi­or­gio Mar­ra­po­di, pa­nel­de yap­tı­ğı ko­nuş­ma­da şu ifa­de­le­ri kul­lan­dı: "İtalya ve Tür­ki­ye’nin güçlü iliş­ki­le­ri Os­man­lı İmpa­ra­tor­lu­ğu'na kadar uza­nı­yor. Geç­ti­ği­miz yüz­yıl­lar­da da bu iliş­ki­ler gi­de­rek arttı. Flo­ran­sa­lı ve Os­man­lı ban­ka­cı­la­rı­nın bir­lik­te ça­lış­ma­la­rı, Roma ve İstan­bul'un yüz­yıl­lar süren aktif ti­ca­ret­le­ri bugün halen devam edi­yor. Tür­ki­ye’nin st­ra­te­jik gü­cü­ne, po­tan­si­ye­li­ne Av­ru­pa için öne­mi­ne ve İtalya ile yakın iliş­ki­le­ri­nin ge­le­ce­ği­ne ina­nı­yo­rum. Tür­ki­ye yük­sek bir genç nü­fu­sa sahip ve eği­ti­me ol­duk­ça ya­tı­rım yapan bir ülke. Ay­rı­ca Av­ru­pa’nın Or­ta­do­ğu’ya açı­lan ka­pı­sı. Ki­şi­sel iliş­ki­ler ve yüz­yıl­lar sü­recek köp­rü­ler kur­mak çok önem­li. Tür­ki­ye’nin ko­nu­mu ve önemi dünya ile her zaman güçlü eko­no­mik ve po­li­tik bağ­la­rı ola­ca­ğı­nın gös­ter­ge­si. Ener­ji ve te­le­ko­mü­ni­kas­yon gibi ulus­la­ra­ra­sı ti­ca­ret ve ile­ti­şim araç­la­rı­nın önemi gün geç­tik­çe ar­tı­yor. Şir­ket­le­ri­mi­ze makro eko­no­mik ini­si­ya­tif­ler sağ­la­ma­lı­yız. Ya­tı­rım­cı­la­ra so­run­la­rı­nı çö­ze­bil­mek adına efek­tif araç­lar ver­me­li­yiz."
"Tür­ki­ye AB üyesi ol­say­dı bir­li­ğin en büyük üçün­cü eko­no­mi­siy­di"
    İtal­yan Ti­ca­ret ve Sa­na­yi Odası Der­ne­ği Baş­ka­nı Livio Man­zi­ni ise, Tür­ki­ye ile İtalya ara­sın­da­ki kar­şı­lık­lı ti­ca­ret hac­mi­nin 23 mil­yar dolar se­vi­ye­si­ne yük­sel­me­si­ne vurgu yaptı. "Tür­ki­ye AB üyesi bir ülke ol­say­dı bir­li­ğin en büyük üçün­cü eko­no­mi­si olur­du" diyen Man­zi­ni şöyle ko­nuş­tu: "Tür­ki­ye ve İtalya ile ikili ti­ca­ret 23 mil­yar dolar ile rekor kırdı. Av­ru­pa Bir­li­ği ile il­gi­li ti­ca­ret hacmi ise yüzde 25 arttı. Tür­ki­ye’nin top­lam dış ti­ca­re­ti­nin yüzde 36’sına te­ka­bül edi­yor. Ya­tı­rı­ma da bak­ma­mız ge­re­ki­yor. Pan­de­mi her ne kadar zarar ver­miş olsa da dış ya­tı­rı­mın Tür­ki­ye’ye gi­ri­şi iyi nok­ta­la­ra ulaş­tı. İtalya 5 mil­ya­ra yakın sa­na­yi ya­tı­rı­mı ile Tür­ki­ye'deki ya­ban­cı ülke ya­tı­rım­la­rın­da üçün­cü sı­ra­ya ulaş­tı. Başta Ame­ri­ka Bir­le­şik Dev­let­le­ri olmak üzere Av­ru­pa da Çin’den kop­mak is­ti­yor. Çin’e bağ­lı­lık en­di­şe ve­ri­ci bo­yut­la­ra ulaş­tı ve te­da­rik zin­cir­le­ri­nin pan­de­mi ile zarar gör­me­siy­le yakın coğ­raf­ya­lar­dan ti­ca­ret is­te­ği arttı. Odak­lan­ma­mız ge­re­ken nokta ABD ve AB. Bu­ra­sı bir üre­tim üssü ol­du­ğu­na göre diğer po­tan­si­yel ül­ke­le­re de be­ra­be­rin­de gi­di­le­bi­lir. Bun­la­rın ba­şın­da Af­ri­ka, Or­ta­do­ğu, Irak, Azer­bay­can yer alı­yor. Tür­ki­ye büyük bir üre­tim nok­ta­sı ha­li­ne geldi. Şu anda Av­ru­pa’nın en büyük üre­tim mer­ke­zi Al­man­ya. İkinci ola­rak ise İtalya ge­li­yor. Tür­ki­ye Av­ru­pa Bir­li­ği üyesi ol­say­dı bu sı­ra­la­ma­da­ki üçün­cü ülke olur­du. Top­ra­ğı, in­sa­nı ve sa­na­yi alt ya­pı­sı buna mü­sa­it. Yeter ki ya­ban­cı ya­tı­rım­cı­nın önünü gö­re­bi­le­ce­ği bir ortam ya­ra­tıl­sın."
"Üre­tim ve lo­jis­tik­te böl­ge­nin mer­ke­zi olma yo­lun­da iler­li­yo­ruz"
    Cum­hur­baş­kan­lı­ğı Ya­tı­rım Ofisi Baş­ka­nı Ahmet Burak Dağ­lı­oğ­lu da, İtalya ile Tür­ki­ye ara­sın­da­ki ti­ca­ri iliş­ki­le­rin den­ge­de sey­ret­ti­ği­ni söy­le­di. Dağ­lı­oğ­lu, "Tür­ki­ye’nin uzun dönem eko­no­mik ba­şa­rı­sı ve ulus­la­ra­ra­sı te­da­rik zin­ci­ri­ne da­hi­li söz ko­nu­su. En­düst­ri­yel sek­tö­rü, kimya sek­tö­rü, yeme içme sek­tö­rü gibi bir­çok sek­tör dünya ti­ca­re­ti ile senk­ro­ni­ze bir şe­kil­de iş­li­yor. Ama­zon’un Tür­ki­ye'ye yap­tı­ğı 100 mil­yon do­lar­lık ya­tı­rı­mı buna bir örnek. Bu durum Tür­ki­ye’nin lo­jis­tik ve üre­tim nok­ta­sı ola­rak böl­ge­de güç mer­ke­zi ol­ma­ya doğru iler­le­di­ği­ni açık ve net bir şe­kil­de gös­te­ri­yor. Fi­nan­sal ya­tı­rım­cı­lar da art­mak­ta. Start-up fir­ma­la­rı da ulus­la­ra­ra­sı dev­ler­den ya­tı­rım çek­me­ye ve Türk tek­no­lo­ji­le­ri­ne ya­tı­rım yap­ma­ya devam edi­yor." ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
"Tür­ki­ye'de 2 binin üze­rin­de İtal­yan şir­ket var"
Pa­ne­lin ko­nuş­ma­cı­la­rı ara­sın­da Tür­ki­ye Ba­ro­lar Bir­li­ği Baş­ka­nı Erinç Sağ­kan da vardı. Sağ­kan, Tür­ki­ye ile İtalya ara­sın­da­ki ti­ca­ri iliş­ki­le­rin avu­kat­lık mes­le­ği açı­sın­dan da büyük önem arz et­ti­ği­ni söy­le­di ve şöyle devam etti: "Tür­ki­ye ile İtalya ara­sın­da­ki ti­ca­ri iliş­ki­le­rin her geçen gün güç­le­ne­rek ge­liş­me­si­ni ilgi ile takip edi­yo­ruz. Bil­di­ği­miz üzere Av­ru­pa Bir­li­ği ül­ke­le­ri içe­ri­sin­de Tür­ki­ye’nin en büyük ikin­ci or­ta­ğı İtalya. Ak­de­niz Böl­ge­si kap­sa­mın­da dü­şün­dü­ğü­müz­de ise en büyük ti­ca­ri ortak ko­nu­mun­da. Aynı de­ni­zi pay­laş­tı­ğı­mız İtalya ile bu yakın ti­ca­ri or­tak­lık avu­kat­lık mes­le­ği açı­sın­dan da önem­li fır­sat­lar su­nu­yor. Tür­ki­ye’de fa­ali­yet gös­te­ren 2 binin üze­rin­de İtal­yan şir­ket bu­lu­nu­yor. Bu ya­tı­rım­cı­la­rın gerek ya­tı­rım ön­ce­si da­nış­man­lık hiz­met­le­ri ge­rek­se ya­tı­rım sü­reç­le­rin­de or­ta­ya çık­ma­sı muh­te­mel çok sa­yı­da hu­ku­ki uyuş­maz­lık­ta mes­lek­taş­la­rı­mı­za baş­vu­ru­la­ca­ğı­nın bi­lin­cin­de­yiz. Uyuş­maz­lık­la­rın çözüm yön­tem­le­rin­den biri olan tah­kim yar­gı­la­ma­sı ulus­la­ra­ra­sı ül­ke­ler de dahil olmak üzere uyuş­maz­lık­la­rın ada­le­te uygun ve hızlı bir şe­kil­de çö­zül­me­sin­de im­kan­lar sunan bir uy­gu­la­ma."
Be­lir­le­yi­ci un­sur­lar şef­faf­lık ve hızlı çözüm
ILIDA Ulus­la­ra­ra­sı Hukuk Ya­tı­rım­lar ve Kal­kın­ma Der­ne­ği Baş­ka­nı Av. Arzu Ongur ise, ya­ban­cı ya­tı­rım­lar­da uyuş­maz­lık ko­nu­su­nun hızlı ve şef­faf bir bi­çim­de çö­zül­me­si­nin kri­tik öneme sahip ol­du­ğu­nu vur­gu­la­dı. Ongur, "Tür­ki­ye ve İtalya ciddi an­lam­da ti­ca­ri ya­tı­rım­lar­la it­ha­lat ih­ra­cat den­ge­le­ri­ne sahip. İtalya dünya ge­ne­lin­de Tür­ki­ye’nin dör­dün­cü büyük ti­ca­ret or­ta­ğı. En önem­li hu­sus­lar­dan bi­ri­si bu iki ül­ke­nin tarih bo­yun­ca çok fazla ortak kül­tü­rel, si­ya­si ta­ri­he sahip ol­ma­sı. Tah­kim çok önem­li bir mü­es­se­se. Uyuş­maz­lık­la­rın hızlı, şef­faf ve sonuç odak­lı çö­zü­me ka­vu­şul­ma­sı­nı sağ­la­yan en önem­li me­ka­niz­ma­lar­dan bi­ri­si. Ya­tı­rım­cı­lar iki önem­li hu­su­sa odak­la­nı­yor.
    Bi­ri­si karlı di­ğe­ri ise gü­ven­li ya­tı­rım. Gü­ven­li ya­tı­rı­mı sağ­la­ya­bi­lecek tek me­ka­niz­ma ise hukuk ve hu­ku­kun üs­tün­lü­ğü." ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
                 

Ha­ber-Fo­to: Yiğit ŞEKER