Tarih: 23.11.2023 09:14

Türkiye en yüksek diyabetli nüfuslu ülkeler arasına girebilir

Facebook Twitter Linked-in

 Tür­ki­ye Di­ya­bet Der­ne­ği Baş­ka­nı Prof. Dr. Rıfat Emral, 14 Kasım Dünya Di­ya­bet Günü do­la­yı­sıy­la de­ğer­len­dir­me­ler­de bu­lun­du. Di­ya­bet hak­kın­da so­ru­la­rı ya­nıt­la­yan Prof. Dr. Emral, di­ya­be­tin pank­re­as adlı salgı be­zi­nin ye­ter­li mik­tar­da in­sü­lin hor­mo­nu üret­me­me­si ya da üret­ti­ği in­sü­lin hor­mo­nu­nun et­ki­li bir şe­kil­de kul­la­nı­la­ma­ma­sı du­ru­mun­da ge­li­şen bir has­ta­lık ol­du­ğu­nu söy­le­di. İnsü­li­nin kan şe­ke­ri­ni dü­zen­le­yen bir hor­mon ol­du­ğu­na dik­kat çeken Prof. Dr. Emral, kro­nik bir has­ta­lık olan di­ya­bet­te uzun sü­re­li yük­sek kan şe­ke­ri­nin vü­cu­dun bir­çok sis­te­min­de ciddi ha­sa­ra yol aça­bi­le­ce­ği­ni be­lirt­ti.
“Tür­ki­ye di­ya­bet­li nü­fus­ta ilk 10 ara­sı­na gi­recek”
Ulus­la­ra­ra­sı Di­ya­bet Fe­de­ras­yo­nu (IDF) is­ta­tis­tik­le­ri­ne de­ği­nen Prof. Dr. Emral, dünya ge­ne­lin­de 382 mil­yon ye­tiş­ki­nin di­ya­bet has­ta­sı ol­du­ğu­nun tah­min edil­di­ği­ni söy­le­di. Prof. Dr. Emran, “Di­ya­bet gö­rül­me pre­va­lan­sı sal­gın oran­la­rı­na ulaş­mış­tır ve 2035 yı­lı­na kadar di­ya­bet has­ta­sı sa­yı­sı­nın 592 mil­yon ol­ma­sı bek­len­mek­te­dir.
Yaş­la­nan nüfus, kent­leş­me ve de­ği­şen yaşam tarz­la­rı diğer kro­nik has­ta­lık­lar­la bir­lik­te di­ya­bet sal­gı­nı­nı da hızla ar­tır­mak­ta­dır. Tüm dün­ya­da ol­du­ğu gibi ül­ke­miz­de de di­abe­tes mel­li­tus sık­lı­ğı gi­de­rek artan ve dur­du­ru­la­ma­yan bir sal­gın ha­li­ni al­mış­tır. Ölüm­le­rin de ne­de­ni olan bu­la­şı­cı ol­ma­yan has­ta­lık­lar sı­ra­la­ma­sın­da ilk dört sı­ra­da­dır. TUR­DEP-II Ça­lış­ma­sı ve­ri­le­ri­ne göre, ül­ke­miz­de­ki eriş­kin nü­fu­sun yüzde 42’si di­ya­be­tik ya da pre­di­ya­be­tik­tir.
Tür­ki­ye Av­ru­pa’da di­ya­bet sık­lı­ğı­nın en yük­sek ol­du­ğu ve en fazla di­ya­bet­li has­ta­nın ya­şa­dı­ğı üçün­cü ül­ke­dir. Tah­min­le­re göre, Tür­ki­ye, 2045 yılı iti­ba­ri ile dün­ya­da en yük­sek di­ya­bet­li nüfus ba­rın­dı­ran ilk 10 ülke ara­sı­na gi­re­cek­tir” diye ko­nuş­tu.
“Mü­da­ha­le edil­mez­se ölüm­cül ola­bi­lir”
Di­ya­bet has­ta­lı­ğı­nın kont­rol edil­me­me­si du­ru­mun­da di­ya­be­tin ciddi so­nuç­la­rı or­ta­ya çı­ka­bi­le­ce­ği­ne işa­ret eden Prof. Dr. Emral, “Di­ya­bet, ölüm ne­de­ni ola­rak bu­la­şı­cı ol­ma­yan has­ta­lık­lar ara­sın­da dör­dün­cü sı­ra­da gel­mek­te­dir.
Kan şe­ke­ri yük­sek­lik­le­ri araya başka sağ­lık so­run­la­rı­nın da gir­me­siy­le akut di­ya­be­tik koma ola­rak bi­li­nen me­ta­bo­lik so­run­la­ra sebep ola­bi­lir ve acil mü­da­ha­le edil­mez­se ölüm­cül ola­bi­lir” uya­rı­sın­da bu­lun­du.
   Ha­ber-Fo­to: Selim Ercan




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —