Tarih: 14.06.2024 13:09

Türkiye Futbol Federasyonu Başkan Adayı Servet Yardımcı,

Facebook Twitter Linked-in

 UEFA İcra Ku­ru­lu Üyesi ve Tür­ki­ye Fut­bol Fe­de­ras­yo­nu Baş­kan adayı Ser­vet Yar­dım­cı, basın top­lan­tı­sı dü­zen­le­di. Yar­dım­cı, Türk fut­bo­lu­nun so­run­la­rı ve çö­zü­mü, TFF baş­kan aday­lı­ğı ve ça­lış­ma­la­rıy­la il­gi­li bil­gi­ler verdi.

 Üst üste 3. kez Av­ru­pa şam­pi­yo­nu olan Am­pu­te Milli Fut­bol Ta­kı­mı’nı kut­la­ya­rak söz­le­ri­ne baş­la­yan Ser­vet Yar­dım­cı, “18 Tem­muz’da ya­pı­la­cak TFF se­çi­mi ola­ğan bir seçim değil, ola­ğa­nüs­tü bir seçim. Ma­ale­sef fut­bo­lu­mu­zun tüm pay­daş­la­rı, Türk fut­bo­lu­nun içine düş­tü­ğü şart­lar­dan, olay­lar­dan ve en önem­li­si fut­bo­lun gi­di­şa­tın­dan mem­nun ol­ma­dı­ğı için TFF yö­ne­ti­mi ola­ğa­nüs­tü seçim almak zo­run­da kal­mış­tır. 18 Tem­muz’da ina­nı­yo­rum ki Türk fut­bo­lu için yeni bir sayfa açı­la­cak­tır. Tür­ki­ye her alan­da kendi so­run­la­rı­nı kendi için­de çö­ze­bi­lecek bil­gi­ye ve tec­rü­be­ye sa­hip­tir. 18 Tem­muz’da Türk fut­bo­lun­da aklı se­li­min, sağ­du­yu­nun, bil­gi­nin, ile­ti­şi­min, iş­bir­li­ği­nin yük­sel­di­ği bir dö­ne­min baş­lan­gı­cı ol­ma­lı­dır. 18 Tem­muz’dan sonra Türk fut­bo­lun­da her şey ye­ni­le­necek. Dün­ya­da ve Av­ru­pa’da var olan sis­tem­ler ül­ke­miz­de de ha­ya­ta ge­çi­ri­le­cek­tir. Se­çim­de Türk fut­bol aile­si­nin de­ği­şim yö­nün­de oy kul­la­na­cak her bir ferdi fut­bol­da yeni bir yük­se­li­şin baş­lan­gı­cı­na imza ata­cak­tır. 7 yıl­dır UEFA Yö­ne­tim Ku­ru­lu üyesi ola­rak ül­ke­mi tem­sil edi­yo­rum. Av­ru­pa’da bana her zaman Türk fut­bo­lu adına so­ru­lar gelir, son 2 yıl­dır özel­lik­le bu sezon ya­şa­nan­lar hak­kın­da öyle so­ru­lar geldi ki ina­nın ne cevap ve­re­ce­ği­mi bi­le­me­dim. Gelen her so­ru­da büyük üzün­tü duy­dum. Türk fut­bo­lun­da so­run­lar kro­nik­leş­ti. Çö­züm­ler tı­ka­nıp kaldı. Her kriz­de daha da ge­ri­ye gitti. Fut­bol gibi dün­ya­nın en se­vi­len spo­run­da so­run­lar olur, asıl ma­ri­fet so­run­la­rın çö­zü­mü ko­nu­sun­da ma­ri­fet ve ira­de­dir. FIFA ve UEFA gibi dü­zen­le­yi­ci ku­ru­luş­lar bu alan­da büyük bir de­ne­yi­me sahip. Benim ba­şım­da ol­du­ğum ku­rul­lar, so­run­la­rı çö­ze­bi­lecek ya­pı­ya ve an­la­yı­şa sahip. Biz dün­ya­da ve Av­ru­pa’da nasıl so­run­la­rı çö­zü­yor­sak, FIFA’da ve UEFA’da fut­bo­lu yö­ne­tir­ken hangi çö­züm­le­ri üre­ti­yor­sak 18 Tem­muz’dan iti­ba­ren aynı ku­ral­la­rı, bilgi bi­ri­ki­mi ko­nu­sun­da uzman ar­ka­daş­lar­la bir­lik­te Tür­ki­ye’de inşa ede­ce­ğiz. Tür­ki­ye’yi FIFA’da ve UEFA’da fut­bo­lun en üst nok­ta­la­rın­da tem­sil eder­ken, edin­di­ğim bilgi ve tec­rü­be­yi şimdi Türk fut­bo­lu­nun des­te­ği ve ira­de­siy­le edin­di­ğim bilgi ve tec­rü­be­yi, fe­de­ras­yon baş­ka­nı sı­fa­tıy­la ül­ke­me ka­zan­dır­mak is­ti­yo­rum" ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
"Bu zih­ni­yet de­ği­şi­mi­ni ba­şar­mak için yola çık­tım"
Türk fut­bo­lun­da güven or­ta­mı­nın ta­ma­men kay­bol­du­ğu­nu vur­gu­la­yan Yar­dım­cı, "Ku­lüp­ler, ta­raf­tar­lar, yö­ne­ti­ci­ler, medya, fut­bo­lun pay­daş­la­rı, bir­bi­rin­den uzak. Fut­bo­lun bir ger­çe­ği var; sa­ha­da­ki oyun ne kadar adil ve ger­çek­se, fut­bo­lun top­lu­ma ver­di­ği keyif, he­ye­can ve ilham o kadar yük­sek olur. Fut­bol­da he­ye­can ne kadar yük­sek­se, eko­no­mi­si de o kadar büyük olur. Fut­bol­da gü­ven­siz­li­ği oluş­tu­ran ne­den­le­rinba­şın­da Mer­kez Hakem Ku­ru­lu’nun ya­pı­sal so­run­la­rı gel­mek­te­dir. Kurul yö­ne­ti­mi, hakem ve göz­lem­ci sis­te­mi, statü ve ta­li­mat so­run­la­rı, baş­lı­ca so­run­lu ko­nu­lar­dır. Türk fut­bo­lun­da alı­nan ka­rar­la­rın, ki­şi­ye, du­ru­ma, yere, za­ma­na göre fark­lı­lık gös­ter­di­ği­ne dair yay­gın kanı, top­lum vic­da­nı­na ve adil oyun (fa­ir-play) il­ke­si­ne ters düş­mek­te­dir. Sonu gel­me­yen, belki çıkış nok­ta­sı bile unu­tul­muş kav­ga­lar, nef­ret söy­lem­le­ri, fiili sal­dır­gan­lık, çö­zü­le­me­yen ko­nu­lar, re­ka­bet etmek ye­ri­ne hu­su­met eden bir fut­bol ik­li­mi son bul­ma­lı­dır. Türk fut­bo­lun­da de­ğiş­me­si ge­re­ken sa­de­ce bir yö­ne­tim değil, zih­ni­yet­tir. Ben bu zih­ni­yet de­ği­şi­mi­ni ba­şar­mak için yola çık­tım. Fut­bo­lu­mu­zu bu­gün­le­re ge­ti­ren yan­lış ne varsa tü­mü­nü de­ğiş­ti­re­ce­ğiz. Ku­lüp­le­ri­mi­zin eko­no­mik so­run­la­rı­nı da iyi bi­li­yo­ruz. Bu ko­nu­da UEFA'da yeni bir model üze­rin­de ça­lı­şı­yo­ruz" diye ko­nuş­tu.
"UEFA ve FIFA'daki iliş­ki­le­ri­mi­zi Türk fut­bo­lu­nun hiz­me­tin­de se­fer­ber ede­ce­ğiz"
Türk fut­bo­lun­da­ki so­run­la­rın çö­zü­mü ile il­gi­li de de­ğer­len­dir­me­ler­de bu­lu­nan Ser­vet Yar­dım­cı şun­la­rı söy­le­di: "Biz kim­sey­le kavga et­me­ye­ce­ğiz, her­kes­le otu­rup bir­lik­te ça­lı­şa­ca­ğız, Av­ru­pa’daki gü­ve­ni­lir - adil, eko­no­mi­si güçlü fut­bol or­ta­mı­nı ge­ti­re­ce­ğiz. Fut­bol tüm dün­ya­da bir spor­dan daha faz­la­sı­nı tem­sil edi­yor. Fut­bol, ev­ren­sel bir dil­dir.
Sı­nır­la­rı, kül­tür­le­ri, ta­rih­sel bağ­la­rı aşan, bir­leş­ti­ri­ci bir güce sahip. Din, dil, ırk, gö­zet­mek­si­zin in­san­la­rı bir araya ge­ti­ri­yor, uz­laş­tı­rı­yor. Dünya ça­pın­da mil­yar­lar­ca in­sa­na, genç­le­re, ço­cuk­la­ra ilham veren, on­la­rın ha­yal­le­ri­ni süs­le­yen, si­hir­li bir oyun. Biz, bu oyu­nun ko­ru­yu­cu­la­rı ola­rak, fut­bo­lun temel de­ğer­le­ri­ni des­tek­le­mek, sü­rek­li ola­rak ge­li­şi­mi­ne ve bü­yü­me­si­ne hiz­met et­mek­ten so­rum­lu­yuz. 18 Tem­muz’dan iti­ba­ren, yep­ye­ni bir an­la­yış ve he­ye­can­la, fut­bol aile­si­nin tüm pay­daş­la­rıy­la ortak ha­re­ket ede­rek, UEFA ve FIFA'daki iliş­ki­le­ri­mi­zi, insan kay­na­ğı­nı, gü­cü­mü­zü, Türk fut­bo­lu­nun hiz­me­tin­de se­fer­ber ede­rek iler­le­ye­ce­ğiz. Sakin, güler yüzlü, öz­gü­ven­li, pay­la­şım­cı bir tavır içe­ri­sin­de, kar­şı­lık­lı iş­bir­li­ğiy­le, so­run­la­rı ku­rum­sal an­la­yış­la çö­ze­ce­ğiz."
"Final maç­la­rı­nı İstan­bul'a ka­zan­dır­dık"
Yar­dım­cı, İstan­bul'un UEFA için çok önem­li ol­du­ğu­nu be­lir­te­rek, "Alt­ya­pı­lar­dan elit se­vi­ye­ye kadar fut­bo­la ya­pı­lan her ya­tı­rım de­ğer­li. Tür­ki­ye fut­bol yö­ne­ti­min­de so­run­la­rın içe­ri­sin­de sı­kı­şıp kal­mış olsa da, güçlü ya­tı­rım­lar yap­mış ol­ma­nın kar­şı­lı­ğı­nı da alı­yor. Ben UEFA’daki gö­re­vi­me baş­lar­ken, fut­bo­la katkı sun­mak için yola çık­mış­tım. Tür­ki­ye’nin dünya mar­ka­sı olan İstan­bul'u fi­nal­ler şehri yap­mak en önem­li he­de­fim­di. Tür­ki­ye, UEFA'nın en gü­ven­li or­ta­ğı ha­li­ne geldi. İstan­bul, dünya fut­bo­lu­nun kalbi. İstan­bul’da şam­pi­yon­luk anısı olan dünya dev­le­ri ve yüz­bin­ler­ce ya­ban­cı var. İstan­bul, UEFA için de çok önem­li. Bil­di­ği­niz gibi, Tür­ki­ye adına çok önem­li bir ba­şa­rı­ya daha imza attık; 2026 UEFA Av­ru­pa Ligi ve 2027 UEFA Av­ru­pa Kon­fe­rans Ligi Fi­na­li’ni İstan­bul'a ka­zan­dır­dık. Tür­ki­ye, stat­la­rı, te­sis­le­ri, mo­dern alt­ya­pı­sı, ha­va­li­man­la­rı, yol­la­rı, tu­ris­tik te­sis­le­ri ve sos­yal do­ku­suy­la çok güçlü bir marka. EURO 2032 ev sa­hip­li­ği sa­ye­sin­de, diğer şe­hir­le­ri­mi­zi de, kül­tü­rü, ta­ri­hi ve mut­fa­ğıy­la dün­ya­ya ta­nıt­ma fır­sa­tı­nı ya­ka­la­ya­ca­ğız. Bu he­def­le­ri adım adım ger­çek­leş­tir­dik. 2005 ve 2023 iki kez UEFA Şam­pi­yon­lar Ligi fi­na­li, 2009 UEFA Ku­pa­sı fi­na­li, 2019 UEFA Süper Kupa fi­na­li, 2026 UEFA Av­ru­pa Ligi fi­na­li, 2027 UEFA Av­ru­pa Kon­fe­rans Ligi fi­na­li ve İtalya ile ortak dü­zen­le­ye­ce­ği­miz EURO 2032 Av­ru­pa Fut­bol Şam­pi­yo­na­sı. UEFA'nın elit se­vi­ye­sin­de­ki tüm or­ga­ni­zas­yon­la­rı Tür­ki­ye’ye ka­zan­dır­dık dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —