Türkiye İş Ahlakı Zirvesi'nin 8'incisi İstanbul'da yapıldı

İGİAD ta­ra­fın­dan bu yıl 8’in­ci­si dü­zen­le­nen Tür­ki­ye İş Ah­la­kı Zir­ve­si ‘De­ği­şen Mes­lek­ler ve Mes­lek Ah­la­kı’ te­ma­sıy­la ger­çek­leş­ti.

Güncel Haberler 23.11.2023 09:07:00 0
Türkiye İş Ahlakı Zirvesi

 İGİAD ta­ra­fın­dan bu yıl 8’in­ci­si dü­zen­le­nen Tür­ki­ye İş Ah­la­kı Zir­ve­si ‘De­ği­şen Mes­lek­ler ve Mes­lek Ah­la­kı’ te­ma­sıy­la ger­çek­leş­ti. Zirve, her yıl ol­du­ğu gibi bu yılda da fark­lı bo­yut­la­rıy­la iş ah­la­kı ko­nu­su­na dik­kat çek­me­yi ve bu ko­nu­da du­yar­lı­lık oluş­tur­ma­yı he­def­li­yor. İstan­bul Üni­ver­si­te­si ev sa­hip­li­ğin­de ‘De­ği­şen Mes­lek­ler ve Mes­lek Ah­la­kı’ te­ma­sıy­la ger­çek­leş­ti­ri­len zir­ve­nin konuk ko­nuş­ma­la­rı, Yük­se­köğ­re­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Prof. Dr. Erol Özvar ve T.C. Ti­ca­ret Ba­ka­nı Prof. Dr. Ömer Bolat oldu. Tür­ki­ye’nin kamu, özel sek­tör yö­ne­ti­ci­le­ri ve aka­de­mis­yen­ler ile ko­nu­ya ilgi duyan öğ­ren­ci­ler ile ka­tı­lım­cı­la­rın ilgi gös­ter­di­ği zir­ve­ye Kır­şe­hir Ahi Evran Üni­ver­si­te­si Ahi­lik Kül­tü­rü­nü Araş­tır­ma ve Uy­gu­la­ma Mer­ke­zi Mü­dü­rü Dr. Öğr. Üyesi Tah­sin Ha­zır­bu­lan, Ulus­la­ra­ra­sı Bal­kan Üni­ver­si­te­si Rek­tö­rü Prof. Dr. Lütfi Sunar, İstan­bul Ti­ca­ret Odası Mec­lis Baş­ka­nı Dr. Erhan Erken, Öncül Yapı Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Meh­met Akın Öncül, Sur Yapı Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Sayın Mimar Altan Elmas ve Dep­rem İzo­las­yo­nu Der­ne­ği Baş­kan Yar­dım­cı­sı Sayın İnşaat ve Dep­rem Yük­sek Mü­hen­di­si Meh­met Emre Öz­can­lı ko­nuş­ma­cı ola­rak ka­tıl­dı. İki fark­lı otu­rum­la­rın mo­de­ra­tör­lük­le­ri ise İstan­bul Üni­ver­si­te­si İkti­sat Fa­kül­te­si De­ka­nı Prof. Dr. Sayım Yor­ğun ve Ga­ze­te­ci / Yazar Kemal ÖZ­TÜRK ta­ra­fın­dan ger­çek­leş­ti­ril­di.
“Mes­lek­le­ri­mi­zi hak­ka­ni­yet­le ya­par­sak inan­la­rı daha az yor­muş olu­ruz”
Zirve Dü­zen­le­me Ku­ru­lu Baş­ka­nı Prof. Dr. Ömer Tor­lak, “Biz­ler bü­yük­le­ri­mi­zin iş yapma bi­çi­miy­le nasıl ça­tış­ma­lar ya­şa­dıy­sak bun­dan böy­le­de de ço­cuk­la­rı­mız ve to­run­la­rı­mız bizi eleş­ti­ri­yor ve eleş­tir­me­ye devam edecek. Mes­lek­te de­ği­şim­ler ka­çı­nıl­maz. De­ğiş­me­yen mes­lek­le­rin uy­gu­lan­ma bi­çim­le­ri de­ği­şi­yor. Tüm bu de­ği­şim için­de tek de­ğiş­me­yen şey icra et­ti­ği­miz şey­le­rin hak­kı­nı ve­re­bil­mek: İnsan ve me­de­ni­ye­tin en önem­li de­ğe­ri başta ken­di­mi­ze, yap­tı­ğı­mız işe, sos­yal ve fi­zi­ki çev­re­miz, top­lu­ma ve Rab­bi­mi­ze karşı so­rum­lu­luk­la­rı­mı­zı unut­ma­dan devam ede­bil­mek. Tam bu nok­ta­da hangi mes­le­ği icra edi­yor olur­sak ola­lım, bu­ra­da­ki mi­henk nok­ta­mız mes­lek ah­la­kı­na uygun ola­rak mes­le­ği­mi­zi icra ede­bil­mek­tir.
İki önem­li hu­su­sun al­tı­nı çi­ze­rek ko­nuş­ma­mı bi­tir­mek is­ti­yo­rum.
Ön­ce­lik­le, hangi mes­le­ği icra eder­sek ede­lim biz­den hiz­met alan­la­ra daha ni­tek­li bir sunum ya­pa­bil­me­miz bek­le­ni­yor. İşi­mi­zi hak­ka­ni­yet­le yap­mak. Mes­lek­le­ri­mi­zi hak­ka­ni­yet­le ya­par­sak inan­la­rı daha az yor­muş olu­ruz.
İkin­ci­si, Mes­lek onu­ru­nun ko­run­ma­sı. Ya­pa­ca­ğı­mız yan­lış ve ek­sik­lik aynı mes­le­ği icra eden mes­lek­taş­lar için olum­suz dü­şün­ce­nin yay­gın­laş­ma­sı­na sebep ola­bi­lir.
Gü­nü­müz­de mes­lek ah­la­kı­nın güç­len­di­ril­me­si­ne bugün daha çok ih­ti­ya­cı­mız var. Ah­la­ki uya­nı­şa ih­ti­ya­cı­mız var.” diye ko­nuş­tu.
“Her­kes kendi mes­le­ği­ni ah­la­ki çer­çe­ve içe­re­sin­de inşa etse so­run­la­rı­mı­zın bir­ço­ğu or­ta­dan kal­kar”
Dep­re­min ül­ke­miz­de ya­şat­tı­ğı et­ki­ler ile ko­nuş­ma­sı­na baş­la­yan İGİAD Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Ayhan Ka­ra­han; Bu yılki zir­ve­nin ko­nu­su­nu 6 Şubat dep­re­min­de yı­kı­lan bi­na­lar iş ah­la­kı­na uygun ya­pıl­say­dı yı­kı­lır mıydı ko­nu­su üze­ri­ne be­lir­le­dik. Bu zir­ve­yi dü­zen­ler­ken İsrail in­san­lık ta­ri­hi­nin bir utanç ki­ta­bı­nı yaz­mak­ta­dır. Sivil in­san­la­rın ya­şa­dı­ğı yer­ler bom­ba­lan­mak­ta has­ta­ne­ler ca­mi­ler yı­kıl­mak­ta bunun so­nu­cun­da temel ih­ti­yaç­lar kar­şı­la­na­ma­mak­ta ce­na­ze­ler bile toplu me­zar­la­ra def­ne­dil­mek­te­dir. Fi­lis­tin’in maz­lum haklı bir­kaç asır­dır bu zulme uğ­ra­mak­ta­dır. İsrail emel­le­ri­ni ger­çek için vahşi ir şe­kil­de sar­dır­mak­ta hak hukuk ada­let ta­nı­ma­dan in­san­lık ve ada­let suçu iş­le­mek­te­dir. Buna kar­şı­lık İslam dün­ya­sı dahi utanç ve­ri­ci bir ac­zi­yet için­de bu­lun­mak­ta­dır. Özgür Fi­lis­tin nasip et­me­si­ni niyaz edi­yo­rum. Uygun ol­ma­yan ze­min­ler­de ya­pı­lan imar­la­rın ye­ter­li ka­li­te­de mal­ze­me­nin kul­la­nıl­ma­ma­sı mil­yon­la­ra in­sa­nın ye­ri­ni yur­du­nu terk et­me­si­ne yol açtı. Hal­bu­ki sa­de­ce 20 yıl önce ben­ze­ri bir dep­re­mi ya­şa­mış­tık demek ki dep­rem­den ye­te­ri kadar ders al­ma­mı­şız. Ül­ke­miz dep­rem teh­di­di al­tın­da­dır ül­ke­miz­de dep­rem ger­çe­ği bi­lin­me­si­ne rağ­men dep­re­me da­ya­nık­lı bi­na­lar ya­pıl­ma­mış­tır. Bu bi­na­la­rın ya­pı­mı­na kim izin ver­miş­tir, kim inşa et­miş­tir, kim de­net­le­miş­tir, bunun he­sa­bı­nı kim ve­re­cek­tir, bunun he­sa­bı buna izin ve­ren­ler­den so­rul­ma­ya­cak mıdır? Her­kes kendi mes­le­ği­ni ah­la­ki çer­çe­ve içe­re­sin­de inşa etse so­run­la­rı­mı­zın bir­ço­ğu or­ta­dan kal­kar. Mes­le­ki etik kod­lar şir­ket­ler ile ta­raf­lar ara­sın­da ya­pı­lan bir söz­leş­me gi­bi­dir. Sa­de­ce karı ön­ce­le­yen yak­la­şım­la­rın top­lu­mu ve yer­yü­zü­nü ifsat et­ti­ği­ni gör­dük. Hal­bu­ki her mes­lek­te ah­la­ki il­kel­le­re ri­ya­set ede­rek he­la­lin­den ka­za­na­rak hak sa­hi­bi­ne hak­kı­nı ve­re­rek ça­lış­ma ko­şul­la­rı­nı iyi­leş­ti­re­rek, atık­la­rı­mı­zı çev­re­ye at­ma­ya­rak daha mutlu ve daha hu­zur­lu bir top­lum ve ya­şa­na­bi­lir bir çevre inşa ede­bi­li­riz.” şek­lin­de ko­nuş­tu.
“Eğer ahlak dav­ra­nı­şa etki et­mi­yor­sa sa­de­ce lafta kalır”
İ GİAD ile bir­lik­te ev sa­hip­li­ği­ni üst­le­nen İstan­bul Üni­ver­si­te­si Rek­tö­rü Prof. Dr. Osman Bü­lent Zül­fi­kar yap­tı­ğı ko­nuş­ma­da; Tüm fi­lo­zof­la­rın üze­rin­de dur­dur­du­ğu konu ahlak ko­nu­su­dur. Eğer ahlak dav­ra­nı­şa etki et­mi­yor­sa sa­de­ce lafta kalır. Yan­lış dav­ra­nış sa­de­ce et­ra­fı­nı küçük dü­şür­mez mes­le­ği de ka­ra­lar. Allah re­su­lü: bizi al­da­tan biz­den de­ğil­dir ahlak böyle bir so­run­dur. Kişi yan­lış yap­tı­ğı­nı çok iyi bilir ikin­ci bir kere daha üs­tü­ne yan­lış ekler bu da yan­lı­şı sa­vun­mak an­la­mı­na gelir.
3 ser­ma­ye in­sa­noğ­lun­da önem­li;
Mal, Miras, İtibar
Özel­lik­le iti­ba­rın hep­si­ni kay­bet­me­me­si lazım bunu kay­bet­me­me­nin yolu da iş ah­la­kı­na sahip ol­mak­tır.” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
“Ka­zan­cın ve ti­ca­re­tin devam ede­bil­me­si için iş ah­la­kı­nın be­nim­sen­me­si ge­re­ki­yor”
Zir­ve­nin açı­lış ko­nuş­ma­la­rı­nın il­ki­ni ger­çek­leş­ti­ren Yük­se­köğ­re­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Prof. Dr. Erol Özvar, mes­lek ah­la­kı te­ma­sı ile dü­zen­le­nen iş ah­la­kı zir­ve­si­ne ka­tı­lım­dan duy­du­ğu mem­nu­ni­ye­ti ifade ede­rek baş­la­dı­ğı ko­nuş­ma­sı­na şu so­ru­la­rın ce­va­bı­nın önem­li ol­du­ğu­nu vur­gu­su ile devam etti:
“İle­ti­şi­min ge­liş­me­di­ği, yay­gın ol­ma­dı­ğı dö­nem­ler­de nasıl oldu da ti­ca­ret ço­ğal­dı ve kı­ta­la­rı bir bağ­la­dı?”, “Hu­ku­kun sı­nır­la­rı ge­çe­me­di­ği bir za­man­da ti­ca­ret nasıl oldu da sı­nır­la­rı aştı?”, “Ulus dev­let­le­rin ol­ma­dı­ğı dö­nem­ler­de ulus­la­ra­ra­sı iliş­ki­li­ler­le ga­ran­ti al­tı­na alı­nan hu­ku­kun bir yap­tı­rı­mı niçin yoktu?”, “Buna rağ­men Hin­dis­tan’dan Çin’den kal­kan tüc­car­lar Vi­ya­na’da Av­ru­pa’da ti­ca­ret ya­pa­bi­li­yor­lar­dı?”, “Rehin borç ve yap­tı­rı­mı ol­duk­ça zor akit­ler ku­ra­bi­li­yor­lar­dı?” Bu nok­ta­da ti­ca­ret­te ve iş dün­ya­sın­da ah­la­ki il­ke­le­rin gü­cün­den söz eden Özvar, şunu ifade etti; “Ema­net bile başlı baş­lı­na ele alın­mış olsa her­hal­de ulus­la­ra­ra­sı ti­ca­ret­te ne kadar önem­li bir rol oy­na­dı­ğı­nı gö­re­bi­li­riz, do­la­yı­sıy­la bunun te­me­li, İş ah­la­kı­nın mes­lek sa­hip­le­ri ta­ra­fın­dan kabul edil­me­siy­di. Ka­zan­cın ve ti­ca­re­tin devam ede­bil­me­si için iş ah­la­kı­nın be­nim­sen­me­si ge­re­ki­yor­du.”
“Mes­lek­ler de­ği­şi­yor fakat ahlak de­ğiş­mez”
Zir­ve­nin açı­lış ko­nuş­ma­la­rı­nın so­nun­cu­su T.C. Ti­ca­ret Ba­ka­nı Prof. Dr. Ömer Bolat ta­ra­fın­dan ger­çek­leş­ti­ril­di. Prof. Dr. Ömer Bolat; Temel ahlak il­ke­le­ri olan ada­let, em­pa­ti, da­ya­nış­ma, is­raf­tan ka­çın­ma gibi il­ke­ler bugün iş ha­ya­tın­da ek­sik­li­ği his­se­di­len un­sur­lar ara­sın­da.
İşin ehil ki­şi­le­re ve­ril­me­si ça­lı­şa­nın eme­ği­nin kar­şı­lı­ğı­nın vakit geç­me­den ve­ril­me­si, fahiş fi­yat­la mal sa­tıl­ma­ma­sı gibi iş ha­ya­tı­nın her ke­si­mi­ni il­gi­len­di­ren baş­lı­ca pren­sip­ler­dir. Pa­ra­nın da dinin de imanı da ah­la­kı da olmak zo­run­da­dır. Kö­tü­le­re bakıp kötü olmak değil iyi­le­ri örnek al­ma­lı­yız. Al­da­tan biz­den de­ğil­dir ha­di­si çok önem­li. Trend­ler mes­lek­ler her şey de­ği­şi­yor fakat ahlak de­ğiş­mez mes­lek­ler de­ği­şe­bi­lir ama bu değer yar­gı­lar asla de­ğiş­me­me­si ge­rek­mek­te­dir. Kamu özel sek­tör ve STK’ların bir­lik­te ha­re­ket et­me­si çok önem­li­dir. Hepsi bu de­ğer­le­ri­nin yay­gın­laş­ma­sı için ça­ba­la­ma­lı. Ti­ca­ret in­san­la­rın du­ası­nı almak için bir ve­si­le­dir.” şek­lin­de ko­nuş­tu.
Açı­lış ko­nuş­ma­la­rı­nın ar­dın­dan otu­rum­la­ra baş­la­ma­dan önce bu yıl il­ki­nin ger­çek­leş­ti­ril­di­ği İş Ah­la­kı Ödül tö­re­ni­ne ge­çil­di.
Dep­rem ol­du­ğu andan iti­ba­ren gös­ter­di­ği öz­ve­ri ve ha­be­rin kay­na­ğı­na ula­şa­rak biz­le­re doğru ha­ber­le­ri ulaş­tır­dı­ğı için ha­ber­ci­lik ala­nın­da Ga­ze­te­ci Fulya Öz­türk'e,
İnsani yar­dım, arama kur­tar­ma ala­nın­da li­ya­kat sa­hip­le­rin­den olu­şan ve dep­rem za­ma­nın­da te­ri­nin son dam­la­sı­na kadar gece gün­düz ça­lı­şan İHH İnsani Yar­dım Vakfı adına Mü­te­vel­li He­ye­ti Baş­kan Ve­ki­li Sayın Hü­se­yin Oruç’a,
Dep­rem za­ma­nın­da en önem­li so­run­la­rın­dan ba­şın­da gelen ula­şım / ba­rın­ma ala­nın­da böl­ge­de­ki sivil top­lum ekip­le­ri ile ko­or­di­ne­li ça­lı­şa­rak hi­ma­ye­sin­de­ki ka­ra­van­la­rı ve arazi araç­la­rı­nı ekip­le­rin em­ri­ne ver­miş olan Gür­baş­lar Oto­mo­tiv / En­terp­ri­se araç ki­ra­la­ma firma yet­ki­li­si Selim Baş­de­mir'e iş Ah­la­kı ödül­le­ri­ni T.C. Ti­ca­ret Ba­ka­nı­mız Sayın Prof. Dr. Ömer Bolat tak­dim et­ti­ler.
“Ahi­lik il­ke­le­ri­ni gü­nü­mü­ze ta­şı­ma­lı­yız”
Zir­ve­nin ilk otu­ru­mun­da ahi­lik ve mes­lek ah­la­kı­na et­ki­le­ri ile ahi­lik il­ke­le­ri­ni gü­nü­mü­ze ta­şı­ma­nın nasıl ola­bi­le­ce­ği ko­nu­la­rı­na vurgu ya­pıl­dı Yine ilk otu­rum­da mes­lek­le­rin in­san­la­rın mi­za­cı­nı et­ki­le­yen önem­li bir olgu ol­du­ğu, do­la­yı­sıy­la mes­lek ah­la­kı­nın da olu­şan bu mi­zaç­la­ra göre uy­gu­la­ma­da or­ta­ya çıkan so­nuç­la­rı gö­ze­te­rek de­ğer­len­dir­mek ge­rek­ti­ği ha­tır­la­tıl­dı.
“Plan­la­ma, uy­gu­la­ma ve de­ne­tim her dü­zey­de ye­ri­ne ge­ti­ril­me­li”
Zir­ve­nin son otu­rum­da zir­ve­nin te­ma­sı­nın be­lir­len­me­sin­de be­lir­le­yi­ci olan yapı sek­tö­rün­den kıy­met­li ko­nuş­ma­cı­la­rın önem­li tes­pit­le­ri ka­tı­lım­cı­lar­la pay­la­şıl­dı.
Yapı sek­tö­rün­de plan­la­ma, uy­gu­la­ma ve de­ne­ti­min her dü­zey­de ye­ri­ne ge­ti­ril­me­si ge­rek­ti­ği ve bunun so­nu­cun­da ce­ha­let, cid­di­yet­siz­lik ve cahil ce­sa­re­ti­nin önüne ge­çi­le­bi­le­ce­ği vur­gu­lan­dı.
Zirve, ka­tı­lım­cı­la­ra he­di­ye tak­di­mi ve ha­tı­ra fo­toğ­ra­fı­nın çe­kil­me­si ile ta­mam­lan­dı.
          Haber Mer­ke­zi


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °