"TÜRKİYE 'YAPAY ZEK - TEKNOLOJİSİ'Nİ KULLANIYOR, RİSKLERİNE KARŞI DA ÖNLEM ALIYOR"

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI ABDULKADİR URALOĞLU:

 Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Ab­dul­ka­dir Ura­loğ­lu, “Yerli ve milli ola­rak ge­liş­tir­di­ği­miz ‘Avcı, Azad, Ka­sır­ga, At­ma­ca ve Kule’ gibi uy­gu­la­ma­la­rı­mız ile ül­ke­mi­zin siber gü­ven­li­ği­ni sağ­lı­yo­ruz. Bu­gü­ne kadar kendi ya­zı­lım­la­rı­mız­la sa­yı­sız siber sal­dı­rı­yı en­gel­le­dik” dedi. Bakan Ura­loğ­lu, An­ka­ra’da Bil­gi­li Tek­no­lo­ji­le­ri ve İle­ti­şim Ku­ru­mu’nda (BTK) dü­zen­le­nen BTK Aka­de­mi Yapay Zekâ Zir­ve­si ve Yük­se­köğ­re­tim Ku­ru­lu (YÖK) ile ya­pı­lan İmza Tö­re­ni’ne ka­tıl­dı. Prog­ra­mın açı­lış ko­nuş­ma­la­rı­nı ger­çek­leş­ti­ren Ura­loğ­lu, Pençe Kilit Ha­re­kât Böl­ge­sin­de şehit düşen as­ker­le­re Allah’tan rah­met, aile­le­ri­ne baş­sağ­lı­ğı, ya­ra­lı as­ker­le­re ise acil şi­fa­lar di­le­di.
ŞEHİTLERİMİZE MİNNET BOR­CU­MU­ZU ‘ÇOK ÇA­LI­ŞA­RAK’ ÖDE­YE­CEĞİZ
Ura­loğ­lu, 85 mil­yo­nun güven ve huzur için­de ya­şa­ma­sı için göz­le­ri­ni kırp­ma­dan şehit düşen as­ker­le­rin her bi­ri­ne Türk mil­le­ti­nin min­net borcu ol­du­ğu­nu ifade etti. Ura­loğ­lu, “Bu borcu daha çok ça­lı­şa­rak, ül­ke­mi­zi dün­ya­nın en güçlü ül­ke­le­ri ara­sı­na so­ka­rak öde­ye­bi­li­riz. Ben şah­sen gü­ven­lik güç­le­ri­mi­zin mü­ca­de­le­siy­le sa­vun­ma sa­na­yi, tek­no­lo­ji, bi­li­şim ve aka­de­mi ala­nın­da ya­pı­lan ça­lış­ma­la­rı bir­bi­rin­den ayırt et­mi­yo­rum. Ül­ke­mi­zin her alan­da ile­ri­ye git­me­si bizim için asır­lık ha­yal­le­ri­mi­zin sem­bo­lü olan kızıl el­ma­mız; Tür­ki­ye Yüz­yı­lı he­def­le­ri­mi­ze daha da yak­laş­mak an­la­mı­nı ta­şı­mak­ta­dır.” dedi.
YAPAY ZEKÂ TEK­NO­LOJİLERİNİN EKO­NOMİK BÜ­YÜK­LÜ­ĞÜ 250 MİLYAR DO­LA­RI AŞTI
İlk Sa­na­yi Dev­ri­min­den için­de bu­lu­nu­lan Dör­dün­cü Sa­na­yi Dev­ri­mi­ne va­rın­ca­ya kadar iş yapma, üret­me fel­se­fe­miz­den araç­la­rı kul­lan­ma pra­tik­le­ri­mi­ze bir­çok alan­da büyük bir de­ği­şim ya­şan­dı­ğı­nı kay­de­den Ura­loğ­lu, “Bugün üre­tim-tü­ke­tim den­ge­si­ni sağ­la­mak is­te­yen tüm sek­tör­ler nes­ne­le­rin in­ter­ne­ti­ni, ku­an­tum bil­gi­sa­yar­la­rı, bulut bi­li­şi­mi, ma­ki­ne­ler arası ile­ti­şi­mi, blok zin­cir uy­gu­la­ma­la­rı­nı ve bu­gün­kü zir­ve­mi­zin te­ma­sı olan Yapay Zekâ Tek­no­lo­ji­le­ri­ni ko­nuş­mak­ta­dır.” diye ko­nuş­tu. ‘Yapay zekâ tek­no­lo­ji­le­ri­nin, bir in­sa­nın ya­pa­bi­le­ce­ği bir­çok gö­re­vi daha fazla ve­riy­le daha hızlı bir şe­kil­de ya­pıl­ma­sı­na imkân ta­nı­yor’ diyen Ura­loğ­lu, “Sağ­lık­ta; tıbbi teş­his ve te­da­vi sü­reç­le­rin­de, ula­şım­da; sü­rü­cü­süz araç tek­no­lo­ji­le­rin­de, eko­no­mi­de; fi­nans sek­tö­rün­de­ki müş­te­ri hiz­met­le­ri ve do­lan­dı­rı­cı­lık tes­pi­ti ko­nu­la­rın­da, hu­kuk­ta, ta­rım­da, eği­tim­de, mi­ma­ri­de ne­re­dey­se ha­ya­tı­mı­zın her saf­ha­sın­da kul­la­nı­lı­yor. Yapay zekâ tek­no­lo­ji­le­ri­nin dünya ge­ne­lin­de­ki eko­no­mik bü­yük­lü­ğü­nün bu yıl 250 mil­yar do­la­rı aş­ma­sı, 2030 yı­lın­da ise 1,8 tril­yon do­la­ra ulaş­ma­sı ön­gö­rü­lü­yor.” şek­lin­de ko­nuş­tu.
YAPAY ZEKÂ’NIN BE­RA­BERİNDE GETİRDİĞİ BÜYÜK RİSKLERİ GÖ­RÜ­YOR ÖNLEM ALI­YO­RUZ
Yeni tek­no­lo­ji ‘yapay zekâ’nın aynı za­man­da büyük risk­le­ri de be­ra­be­rin­de ge­tir­di­ği­ne dik­ka­ti çeken Ura­loğ­lu, yapay zekâ pro­je­le­ri­nin sağ­lık­lı bir şe­kil­de ha­ya­ta geç­me­si için güçlü bir siber gü­ven­lik alt­ya­pı­sı­na ih­ti­yaç ol­du­ğu­nu söy­le­di. Ura­loğ­lu, “Ma­ale­sef, yapay ze­kâ­la­rın sun­du­ğu im­kân­lar kötü ni­yet­li ki­şi­ler, ya­ban­cı is­tih­ba­rat­lar ve terör ör­güt­le­ri ta­ra­fın­dan da kul­la­nı­la­bi­li­yor. Geç­ti­ği­miz hafta Türk mü­zi­ğin­de, unu­tul­maz sesi ve yo­ru­muy­la iz bı­ra­kan rah­met­li Zeki Müren’in se­si­nin yapay zekâ yar­dı­mıy­la yeni bir par­ça­yı ses­len­dir­me­si için kul­la­nıl­ma­sı­na şahit olduk. Yine, geç­ti­ği­miz yıl yapay zekâ yar­dı­mıy­la Cum­hur­baş­ka­nı­mı­zın se­si­ni tak­lit edip, bazı iş in­san­la­rı ile üst düzey kamu yö­ne­ti­ci­le­ri­ni ara­ya­rak çıkar sağ­la­ma­ya ça­lı­şan bir kişi oldu. Ama fa­il­le­ri sü­rat­le tes­pit edil­di ve ya­ka­lan­dı.” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
‘YERLİ VE MİLLİ’ OLA­RAK GELİŞTİRDİĞİMİZ YA­ZI­LIM­LA­RI­MIZ­LA ‘SA­YI­SIZ SİBER SAL­DI­RI­YI’ EN­GEL­LEDİK
Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­kan­lı­ğı ola­rak Tür­ki­ye’nin di­ji­tal alan­da gü­ven­li­ği­ni sağ­la­ma­ya odak­lan­dık­la­rı­nı kay­de­den Ura­loğ­lu, “Siber gü­ven­lik ko­nu­sun­da Ulu­sal Siber Olay­la­ra Mü­da­ha­le Mer­ke­zi­miz üze­rin­den ulu­sal ve ulus­la­ra­ra­sı dü­zey­de iş bir­lik­le­ri ku­ra­rak, siber teh­dit­le­re karşı etkin bir mü­ca­de­le yü­rü­tü­yo­ruz. Gu­rur­la al­tı­nı çiz­mek is­ti­yo­rum ki ta­ma­men yerli ve milli ola­rak ge­liş­tir­di­ği­miz ‘Avcı, Azad, Ka­sır­ga, At­ma­ca ve Kule’ gibi uy­gu­la­ma­la­rı­mız ile ül­ke­mi­zin siber gü­ven­li­ği­ni sağ­lı­yo­ruz. Bu­gü­ne kadar kendi ya­zı­lım­la­rı­mız­la sa­yı­sız siber sal­dı­rı­yı en­gel­le­dik.” açık­la­ma­sın­da bu­lun­du.
ÜÇ SANAYİ DEVRİMİNİ KA­ÇIR­DIK, DÖR­DÜN­CÜ­SÜ­NÜ KA­ÇIR­MA­YA NİYETİMİZ YOK
‘ Üç sa­na­yi dev­ri­mi­ni ka­çır­dık, dör­dün­cü­sü­nü ka­çır­ma­ya ni­ye­ti­miz yok.’ diyen Ura­loğ­lu, “ Her şeyin bir­bi­ri ile ile­ti­şim ha­lin­de ola­ca­ğı bağ­lan­tı­lı dün­ya­nın ya­kı­tı ‘veri’ mo­to­ru ‘yapay zekâ’ yol­la­rı ‘mobil ile­ti­şim’ şe­be­ke­le­ri ola­cak­tır. Özel sek­tör­de­ki ve ka­mu­da­ki tüm kurum ve ku­ru­luş­la­rı­mız­la bir­lik­te var gü­cü­müz­le ça­lı­şa­ca­ğız. Ya­pı­lan araş­tır­ma­la­ra göre; bi­li­şim ala­nın­da ça­lı­şan­la­rın yüzde 54’ü, veri mü­hen­dis­le­ri­nin yüzde 35’i , veri gü­ven­li­ği uz­man­la­rı­nın yüzde 26’sı yapay ze­kâ­dan ya­rar­lan­mak­ta­dır. Pazar pa­yı­nın her geçen gün art­tı­ğı bu tek­no­lo­ji için ül­ke­ler de tek­no­lo­ji ya­rı­şı içe­ri­sin­de­dir.” diye ko­nuş­tu.
TÜRKİYE 193 ÜLKE ARA­SIN­DA 47. SI­RA­DA
Ura­loğ­lu, Ox­ford In­sight’ın 2023 yı­lın­da hü­kü­met­le­rin kamu hiz­met­le­rin­de yapay zekâ kul­la­nı­mı açı­sın­dan ne kadar hazır ol­du­ğu­nu or­ta­ya koy­mak ama­cıy­la ya­yın­la­mış ol­du­ğu ‘hü­kü­met yapay zekâ en­dek­si” ra­po­ru­na göre; 193 ülke ara­sın­da Tür­ki­ye, 47. sı­ra­da­dır. Güney ve Orta Asya ül­ke­le­ri ara­sın­da­ki sı­ra­la­ma­da ise 2. sı­ra­da­dır.” dedi.
ÜLKEMİZDE 250 VE ÜZERİ ÇA­LI­ŞA­NI OLAN GİRİŞİMLERİN YÜZDE 18,5’İ ‘YAPAY ZEKÂ’ KUL­LA­NI­YOR
Tür­ki­ye’de de yapay zekâ tek­no­lo­ji­si­ne iliş­kin gi­ri­şim­le­rin­de hızla art­tı­ğı­nı kay­de­den Ura­loğ­lu, “TÜİK 2023 ve­ri­le­ri­ne göre ül­ke­miz­de 250 ve üzeri ça­lı­şa­nı olan gi­ri­şim­le­rin yüzde 18,5’inin yapay zekâ tek­no­lo­ji­le­ri­ni kul­lan­mak­ta­dır. Bunun yanı sıra TÜBİTAK BİLGEM Yapay Zekâ Ens­ti­tü­sü, be­lir­le­di­ği beş alan­da ‘Yapay Zekâ̂ Eko­sis­tem 2023 Çağ­rı­sı’nda bu­lun­muş­tur. Bu kap­sam­da 17 proje des­tek al­mış­tır.” ifa­de­le­ri­ne yer verdi.
2020’DE 64 ZE­TABY­TE OLAN VERİ HACMİ 2025’TE 181 ZE­TABY­TE’A ULA­ŞA­CAK
Dün­ya­da üre­ti­len, kop­ya­la­nan ve tü­ke­ti­len ve­ri­nin büyük bir hızla art­tı­ğı­na dik­ka­ti çeken Ura­loğ­lu, “2010 yı­lın­da 2 Ze­taby­te, 2020’de 64 Ze­taby­te olan veri hac­mi­nin 2025’te 181 Ze­taby­te’a ula­şa­ca­ğı ön­gö­rül­mek­te­dir. Yani sa­de­ce 15 yılda veri ne­re­dey­se 90 kat art­mış ola­cak­tır. 2028 yı­lın­da bu sek­tö­rün de dünya ça­pın­da 69 mil­yar dolar bü­yük­lü­ğe eriş­me­si bek­len­mek­te­dir.” de­ğer­len­dir­me­sin­de bu­lun­du. Hi­tap­lar son­ra­sı Bakan Ura­loğ­lu ve Yük­se­öğ­re­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Prof. Dr.​Erol Özvar hi­ma­ye­le­rin­de iki kurum ara­sın­da iş bir­li­ği pro­to­ko­lü im­za­lan­dı. Bakan Ura­loğ­lu, imza tö­re­ni son­ra­sı zir­ve­ye ka­tı­lan öğ­ren­ci­ler­le bir araya geldi. Öğ­ren­ci­le­rin yoğun il­gi­siy­le kar­şı­la­şan Ura­loğ­lu, öğ­ren­ci­ler­le ‘yapay zeka’ tek­no­lo­ji­le­ri hak­kın­da soh­bet etti, ha­tı­ra fo­toğ­ra­fı çek­tir­di.       Ha­ber-Fo­to: Bay­ram Ali KA­VAL­CI