“Türkiye'de ne kadar kazacağını bilmeyen tek meslek çiftçiliktir”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar,“Türkiye'de ne kadar kazacağını bilmeyen tek meslek çiftçiliktir”

Güncel Haberler 9.05.2022 09:48:00 0
“Türkiye

    “Ta­rım­sal üre­tim alan­la­rı açık fab­ri­ka­dır. Üre­ti­ci­le­ri­miz her türlü doğal afete maruz ka­la­rak risk al­tın­da üre­tim ya­pı­yor. Bu şart­lar­da üre­tim yapan çift­çi­le­ri­miz bütün gir­di­le­ri­ni be­lir­le­nen fi­yat­tan alı­yor. Üre­ti­min bütün ma­li­ye­ti­ni üst­len­di­ği halde üret­ti­ği ürüne fiyat be­lir­le­ye­mi­yor. Tür­ki­ye’de gi­de­ri­ni he­sap­la­yan, ancak ne kadar ka­za­na­ca­ğı­nı bil­me­yen tek mes­lek çift­çi­lik­tir. Bu sür­dü­rü­le­bi­lir bir durum de­ğil­dir. Tür­ki­ye’de dağ taş ekil­sin is­te­ni­yor­sa üre­ti­ci­ye gelir ga­ran­ti­si ve­ril­me­li­dir. Bu sağ­lan­dı­ğın­da ül­ke­de bir karış arazi boş kal­maz. Üre­ti­ci­yi de tü­ke­ti­ci­yi de mem­nun eden bir ya­pı­yı kur­muş olu­ruz.”
Hay­van­cı­lık Sek­tö­rü
“Et ve süt hay­van­cı­lı­ğı zor du­rum­da”
    “Süt yem pa­ri­te­si birin al­tın­da, 0,87’dir. Üre­ti­ci bir kilo süt sa­ta­rak bir kilo yem ala­mı­yor. Ulu­sal Süt Kon­se­yi, süt fi­yat­la­rı­nı açık­la­mak­ta geç ka­lı­yor. Kon­sey, daha fazla hay­van ke­si­mi­ne mü­sa­ade et­me­me­li, süt fi­yat­la­rı­nı bir an önce açık­la­ma­lı­dır. Besi hay­van­cı­lı­ğın­da da et yem pa­ri­te­si üre­ti­ci­nin aley­hi­ne­dir. Pa­ri­te 15,25’tir. Üre­ti­ci bir kilo kar­kas et sat­tı­ğın­da en az 20 kilo yem ala­bil­me­li­dir. Bu pa­ri­te­ye göre 87 lira olan kar­kas et fi­ya­tı­nın 110 lira ci­va­rın­da ol­ma­sı ge­re­kir. Bu­ra­da dik­kat edil­me­si ge­re­ken süt iş­let­me­le­ri kü­çül­dü­ğü için besi üre­ti­ci­si hay­van bul­mak­ta güç­lük çe­ke­cek­tir. Üre­ti­min sağ­lan­ma­sı nok­ta­sın­da ted­bir alın­ma­dı­ğı tak­dir­de yaz ay­la­rın­da et ve süt ürün­le­rin­de ciddi fiyat ar­tış­la­rı gö­re­bi­li­riz. Hay­van ye­tiş­ti­ri­ci­le­ri­miz mutlu de­ğil­dir. Süt ve besi hay­van­cı­lı­ğı­mız zor bir sü­reç­ten geç­mek­te­dir. Acil ola­rak hay­van­cı­lı­ğı­mı­zı kal­kın­dır­ma pa­ke­ti açık­lan­ma­lı­dır. Ül­ke­sel dü­zey­de üre­ti­ci­le­ri­mi­ze umut aşı­la­ya­rak, ön­le­ri­ni gör­me­le­ri­ne imkan sağ­la­ya­cak milli bir atı­lım ham­le­si­ne ih­ti­yaç var­dır. Bu ülke in­sa­nı­nı dı­şa­rı­dan hay­van ve ürün­le­ri­ni ithal ede­rek bes­le­me­miz müm­kün de­ğil­dir. Hü­kü­me­tin en kısa za­man­da böyle bir atı­lı­mı ger­çek­leş­tir­me­si­ni bek­li­yo­ruz. Ulu­sal Süt Kon­se­yi Baş­ka­nı sa­na­yi­ci tem­sil­ci­si­dir. Üre­ti­min bütün yü­kü­nü ser­ma­ye­si ve eme­ğiy­le ta­şı­yan üre­ti­ci­le­ri­miz baş­kan­lı­ğa niçin layık gö­rül­mü­yor, an­la­mak­ta zor­luk çe­ki­yo­ruz. Baş­kan­lık dö­nü­şüm­lü ol­ma­lı, kon­sey üyesi üre­ti­ci tem­sil­ci­le­ri de bu kon­sey­de baş­kan­lık yap­ma­lı­dır.”
Nisan Ayı Aylık ve Yıl­lık Girdi Fi­yat­la­rı
    “Gübre fi­yat­la­rı Nisan ayın­da Mart ayına göre küçük bir oran­da düşüş gös­ter­se de, fi­yat­lar üre­ti­ci­le­ri­miz açı­sın­dan halen çok yük­sek­tir. Nisan ayın­da Kal­si­yum amon­yum nit­rat güb­re­si yüzde 9,5, 20.20.0 kom­po­ze güb­re­si yüzde 4,2, üre güb­re­si yüzde 3,9, DAP güb­re­si yüzde 1,8 ve amon­yum sül­fat güb­re­si yüzde 3,2 ora­nın­da düştü. Geçen yılın Nisan ayına göre ise son bir yılda, üre güb­re­si yüzde 293, amon­yum sül­fat güb­re­si yüzde 267, kal­si­yum amon­yum nit­rat güb­re­si yüzde 245, 20.20.0 kom­po­ze güb­re­si yüzde 214,5 ve DAP güb­re­si yüzde 204,9 ora­nın­da arttı. Mazot fi­ya­tı aylık yüzde 6,8 düşüş gös­te­rir­ken son bir yılda yüzde 239,6 ora­nın­da arttı. Besi yemi Nisan ayın­da Mart ayına göre yüzde 5,6, süt yemi ise yüzde 4,7 ora­nın­da arttı. Diğer yan­dan besi yemi son bir yılda yüzde 133,5 ar­tar­ken, süt yemi ise yüzde 134,2 ora­nın­da yük­sel­di.”
       

 Ha­ber-Fo­to: TZOB Basın Ofisi


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °