Tarih: 10.08.2023 09:31

“TÜRKİYE'NİN EN UZUN DEMİRYOLU TÜNELİNDE IŞIK GÖRÜNDÜ”

Facebook Twitter Linked-in

 Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Ab­dul­ka­dir Ura­loğ­lu, “Ga­zi­an­tep Bah­çe-Nur­da­ğı Fev­zi­pa­şa Var­yan­tı De­mir­yo­lu Tü­ne­li, Tür­ki­ye’nin en uzun de­mir­yo­lu tü­ne­li (17km) ol­ma­sı özel­li­ği­ne sahip. Proje ta­mam­lan­dı­ğın­da Ada­na-Ga­zi­an­tep se­ya­hat sü­re­si 1 saat 30 da­ki­ka­ya, yük tren­le­rin­de seyir sü­re­le­ri 80 da­ki­ka­dan 15 da­ki­ka­ya, yolcu tren­le­rin­de seyir sü­re­le­ri ise 60 da­ki­ka­dan 10 da­ki­ka­ya dü­şecek” dedi.
 Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Ab­dul­ka­dir Ura­loğ­lu, Ga­zi­an­tep’te Bah­çe-Nur­da­ğı Fev­zi­pa­şa Var­yan­tı De­mir­yo­lu Tü­ne­li “Işık Görme” tö­re­ni­ne ka­tıl­dı. Tö­ren­de ko­nu­şan Ura­loğ­lu, pro­je­nin özel­lik­le­ri­ne ve pro­je­nin ta­mam­lan­ma­sıy­la Ga­zi­an­tep ve çevre iller yö­nün­den öne­mi­ne de­ğin­di. “Ya­tı­rım­la­rı­mız ile Tür­ki­ye Yüz­yı­lı­nın önem­li ki­lo­met­re taş­la­rı­nı bir bir ör­me­ye devam edi­yo­ruz” diyen Ura­loğ­lu, Tür­ki­ye’nin en uzun çift tüplü tünel olma özel­li­ği­ne sahip pro­je­ye iliş­kin şu bil­gi­le­ri verdi:
“Bahçe – Nur­da­ğı Hızlı Tren pro­je­miz ile Bah­çe- Nur­da­ğı İstas­yon­la­rı arası 32.5 ki­lo­met­re­den 17 ki­lo­met­re­ye dü­şecek. 60 km olan iş­let­me hızı 160 km’ye çı­ka­cak. Yük tren­le­ri seyir sü­re­le­ri 80 da­ki­ka­dan 15 da­ki­ka­ya, Yolcu tren­le­ri seyir sü­re­le­ri 60 da­ki­ka­dan 10 da­ki­ka­ya dü­şecek. Pro­je­miz­de yer alan çift tüplü tü­ne­li­mi­zin bi­rin­ci­si­nin; açma iş­le­mi­ni 2020 yılı şubat ayın­da ta­mam­la­mış­tık. 2021 yılı şubat ayın­da delme iş­le­mi­ne baş­la­dı­ğı­mız T1 Tü­ne­li’nde de bugün ışığı gö­rü­yo­ruz. Tür­ki­ye’nin en uzun çift tüplü de­mir­yo­lu tü­ne­li sa­ye­sin­de Bahçe İstas­yo­nu’nu Nur­da­ğı İstas­yo­nu’na bağ­la­ya­ca­ğız. Pro­je­miz­le bir­lik­te aynı za­man­da Ada­na- Ga­zi­an­tep arası se­ya­hat sü­re­si de 1 saat 30 da­ki­ka­ya dü­şecek.”
Bakan Ura­loğ­lu, ko­nuş­ma­sın­da Ga­zi­an­tep’e bu­gü­ne kadar ya­pı­lan ya­tı­rım­lar ve devam eden pro­je­le­re de vurgu yaptı. Ga­zi­an­tep sı­nır­la­rı içe­ri­sin­de 377 ki­lo­met­re­lik de­mir­yo­lu ağı­nın bu­lun­du­ğu­nu be­lir­te­rek şöyle ko­nuş­tu:
“Nur­da­ğı-Baş­pı­nar ara­sın­da­ki yak­la­şık 70 km’lik Hızlı Tren Hattı yapım ça­lış­ma­la­rı­mız devam et­mek­te­dir. Pro­je­le­ri­miz ta­mam­lan­dı­ğın­da, ye­ni­le­ne­bi­lir ener­ji kay­nak­la­rın­dan temin edi­le­bi­len elekt­rik­li iş­let­me­ci­lik sa­ye­sin­de “yeşil ener­ji ko­ri­do­ru­nun” önem­li bir bö­lü­mü­nü oluş­tu­ra­ca­ğız. Hat­la­rı­mı­zı elekt­rik­li hale ge­ti­re­rek aynı za­man­da fosil yakıt tü­ke­ti­mi­nin ve dışa ba­ğım­lı olan ener­ji ih­ti­ya­cı­nın azal­ma­sı­nı sağ­la­ya­ca­ğız. Pro­je­le­ri­miz­le va­tan­daş­la­rı­mı­za gü­ven­li, kon­for­lu bir ula­şım im­kâ­nı sağ­lar­ken, çev­re­ci ve doğa dostu ol­ma­sı­nı da önem­si­yo­ruz. Ga­zi­an­tep’teki ili­miz­de­ki de­mir­yo­lu pro­je­le­ri­miz sa­ye­sin­de ener­ji­den yıl­lık 280 mil­yon lira ta­sar­ruf, kar­bon sa­lı­nı­mın­dan ise 26 bin ton azal­ma sağ­la­mış ola­ca­ğız. Ay­rı­ca, İstan­bul-Es­ki­şe­hir-An­ka­ra-Kon­ya YHT hat­la­rı ve Kon­ya-Ka­ra­man ile Kon­ya-Ak­sa­ray-Ulu­kış­la üze­rin­den Mer­sin Ye­ni­ce’ye bağ­la­nan Hızlı Tren pro­je­le­ri­mi­zin de­va­mı ni­te­li­ğin­de olan Mer­sin-Ada­na-Os­ma­ni­ye-Ga­zi­an­tep Hızlı Tren Pro­je­miz­de yapım ça­lış­ma­la­rı­mız devam edi­yor. Pro­je­miz ta­mam­lan­dı­ğın­da Mer­sin-Ga­zi­an­tep arası 361 ki­lo­met­re olan me­sa­fe­yi, 295 ki­lo­met­re­ye dü­şü­re­ce­ğiz. 6 saat 23 da­ki­ka olan se­ya­hat sü­re­si de 2 saat 15 da­ki­ka­ya dü­şecek. Bu pro­je­miz ile za­man­dan yıl­lık yak­la­şık 2 mil­yar TL ta­sar­ruf elde ede­ce­ğiz. Konya’dan Os­ma­ni­ye ve Ga­zi­an­tep’e kadar uza­nan hızlı tren ko­ri­do­ru Konya, Ka­ra­man, Ak­sa­ray, Niğde, Mer­sin, Adana, Os­ma­ni­ye, Kah­ra­man­ma­raş ve Ga­zi­an­tep il sı­nır­la­rın­dan ge­çer­ken, ta­mam­lan­dı­ğın­da çevre iller ile bir­lik­te 10’dan fazla il ve çok sa­yı­da il­çe­ye hiz­met ve­recek. Bu pro­je­mi­zi 2025 yı­lın­da ta­mam­la­ya­rak va­tan­daş­la­rı­mı­zın hiz­me­ti­ne sun­ma­yı he­def­li­yo­ruz. Do­la­yı­sıy­la, İstan­bul’dan trene binen va­tan­daş­la­rı­mız Es­ki­şe­hir-An­ka­ra-Kon­ya-Ka­ra­man-Niğ­de-Mer­sin ve Adana üze­rin­den Hızlı Tren kon­fo­ru ile gü­ven­li bir yol­cu­luk ya­pa­rak Os­ma­ni­ye’ye, ora­dan da Ga­zi­an­tep’e ula­şa­bi­lecek.”
DEP­REMİN KA­RAN­LIK İZLERİ SİLİNİYOR
Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Ab­dul­ka­dir Ura­loğ­lu, 6 Şubat Kah­ra­man­ma­raş mer­kez­li dep­rem fe­la­ke­ti­nin 11 ilde büyük yı­kı­ma neden ol­du­ğu ve 14 mil­yon in­sa­nı doğ­ru­dan et­ki­le­di­ği­ni ve bin­ler­ce canın sona er­di­ği­ni ha­tır­la­ta­rak, “Yüz­yı­lın en büyük fe­la­ke­tin­de çok zorlu za­man­lar ge­çir­dik. Ama ham­dol­sun her geçen gün dep­re­min ka­ran­lık iz­le­ri­nin biraz daha si­lin­di­ği­ni ve ha­ya­tın nor­mal akı­şı­na dön­me­ye baş­la­dı­ğı­nı gö­rü­yo­ruz. Her geçen gün bir ön­ce­ki gün­den daha iyi du­rum­da­yız. Bu­ra­la­rı es­ki­sin­den çok daha iyi hale ge­tir­mek bizim gö­re­vi­miz. Yı­kıl­ma­sı ge­re­ken bi­na­la­rın yı­kıl­ma­sı, en­kaz­la­rın kal­dı­rıl­ma­sı, alt ya­pı­la­rı­nın te­si­si ve ye­ni­den inşa ça­lış­ma­la­rı ile bu nor­mal­leş­me sü­re­ci­nin bir an evvel bit­me­si için ça­lış­ma­la­rı­mı­zı ti­tiz­lik­le sür­dü­rü­yo­ruz. El­bet­te Nur­da­ğı için de İslâ­hi­ye için de daha doğ­ru­su tüm Ga­zi­an­tep için de kol­la­rı sı­va­dık” dedi.
YÜZ­YI­LIN FE­LA­KETİYLE YÜZ­YI­LIN DA­YA­NIŞ­MA­SI­NI SAĞ­LA­DIK
Bakan Ura­loğ­lu, “Ba­kan­lı­ğı­mız­ca, dep­rem ha­sar­la­rı­nın gi­de­ril­me­si için dep­rem­den et­ki­le­nen il­ler­de­ki mev­cut de­mir­yo­lu hat­la­rı­mız­da­ki alt­ya­pı, sanat ya­pı­la­rı, üst­ya­pı, EST, gar ve is­tas­yon bi­na­la­rı­mız ile diğer bina ve te­sis­le­ri­miz­de mey­da­na gelen ha­sar­la­rın gi­de­ril­me­si­ne yö­ne­lik ça­lış­ma­la­rı ive­di­lik­le ha­ya­ta ge­çir­dik. Söz ko­nu­su hat­lar­da alt­ya­pı, üst­ya­pı, elekt­ri­fi­kas­yon, sin­ya­li­zas­yon, ha­ber­leş­me ve sanat ya­pı­la­rı­nın ye­ni­len­me­si, iyi­leş­ti­ril­me­si, güç­len­di­ril­me­si, gar ve is­tas­yon bi­na­la­rı­mız ile diğer bina ve te­sis­le­ri­miz­de mey­da­na gelen ha­sar­la­rın gi­de­ril­me­siy­le iş­let­me­ci­lik fa­ali­yet­le­ri­ne devam eder­ken, dep­rem ne­de­niy­le sey­rü­se­fer hiz­met­le­ri­nin ak­sa­tıl­ma­dan yü­rü­tül­me­si ama­cıy­la ‘Dep­rem Ha­sar­la­rı­nın Gi­de­ril­me­si’ pro­je­mi­zi 2023 Yılı Ya­tı­rım Prog­ra­mı­na aldık. Yüz­yı­lın en büyük fe­la­ke­tin­de, yüz­yı­lın en büyük da­ya­nış­ma­sı­nı ser­gi­le­dik. Bizim işi­miz hiz­met, gü­cü­müz siz­ler­si­niz. Bu za­ma­na kadar nasıl Tür­ki­ye’nin önünü açan ya­tı­rım­lar yap­tıy­sak, Bun­dan sonra da ül­ke­mi­zin ay­dın­lık ge­le­ce­ği için ka­rın­ca­lar gibi ça­lı­şa­ca­ğız” diye ko­nuş­tu.
ÜRETİM VE İHRA­CA­ATIN ÖNEMLİ MER­KEZİ
Gü­ney­do­ğu’yu Ak­de­niz’e, Ana­do­lu’yu Or­ta­do­ğu’ya bağ­la­yan yol­la­rın kav­şa­ğın­da yer alan Ga­zi­an­tep’in, üre­tim, is­tih­dam ve ih­ra­cat­ta ül­ke­mi­zin önem­li mer­kez­le­ri ara­sın­da yer al­dı­ğı­nı vur­gu­la­yan Bakan Ura­loğ­lu, “Bu önem­li şeh­ri­mi­zin ula­şım ve ile­ti­şim alt­ya­pı­sı­na 2003 yı­lın­dan bu yana yak­la­şık 54 mil­yar 310 mil­yon lira har­ca­ma yap­tık. İlimiz sı­nır­la­rı içe­ri­sin­de 377 ki­lo­met­re­lik de­mir­yo­lu ağı­mız var ve ya­pı­mı devam eden bir­çok de­mir­yo­lu ça­lış­ma­mız var” diye ko­nuş­tu.
      Haber: Bay­ram Ali KA­VAL­CI
      Kay­nak: UAB Basın Mü­şa­vir­li­ği




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —