"TÜRKİYE'NİN EN YÜKSEK KÖPRÜSÜ BEĞENDİK BOTAN KÖPRÜSÜ'NDEN YAKLAŞIK 1.5 MİLYON ARAÇ GEÇTİ"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil KARAİSMAİLOĞLU;

Güncel Haberler 7.09.2022 09:50:00 0

    Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Adil Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, Tür­ki­ye’nin en yük­sek köp­rü­sü Be­ğen­dik Botan Köp­rü­sü’nden yak­la­şık 1.5 mil­yon ara­cın geçiş yap­tı­ğı­nı açık­la­dı.
    Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, “Ta­sa­rı­mın­dan in­şa­sı­na kadar ül­ke­mi­zin ye­tiş­tir­di­ği mü­hen­dis­le­rin ve iş­çi­le­ri­mi­zin emeği olan köp­rü­müz ile yılda top­lam 23.9 mil­yon TL ta­sar­ruf sağ­lı­yo­ruz” dedi.
    Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Adil Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, Be­ğen­dik Botan Köp­rü­sü ile il­gi­li açık­la­ma yaptı. Tür­ki­ye’nin dört bir kö­şe­sin­de ya­tı­rım­la­rın devam et­ti­ği­ni ak­ta­ran Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, doğu ya da batı fark et­mek­si­zin ula­şım ve alt­ya­pı pro­je­le­ri­nin ha­ya­ta ge­çi­ril­di­ği­ni ifade etti.
    “Vi­ya­dük­ler­le, köp­rü­ler­le va­tan­daş­la­rı­mı­zı sev­dik­le­ri­ne gü­ven­li, hızlı ve kon­for­lu bir şe­kil­de ulaş­tı­rı­yo­ruz” diyen Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, bu ya­tı­rım­lar­dan bi­ri­nin de Be­ğen­dik Botan Köp­rü­sü ol­du­ğu­nu be­lirt­ti.
    Köp­rü­nün 11 Tem­muz 2020’de hiz­me­te su­nul­du­ğu­nu anım­sa­tan Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, Siirt’in Per­va­ri il­çe­si ile Bit­lis’in Hizan il­çe­si ara­sın­da ya­pı­lan köprü ile Bit­lis ve Van il­le­ri­nin bir­bi­ri­ne bağ­lan­dı­ğı­nı kay­det­ti.
    Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, Be­ğen­dik Botan Köp­rü­sü’nün 210 metre orta açık­lı­ğı ile den­ge­li kon­sol sis­tem­de Tür­ki­ye’nin en uzun orta açık­lık­lı kutu ke­sit­li ard ger­me­li köp­rü­sü ol­du­ğu­nu vur­gu­la­dı ve “Köp­rü­nün uzun­lu­ğu 2 adet kenar açık­lı­ğı ile top­lam 450 met­re­ye ula­şı­yor. Ay­rı­ca, Be­ğen­dik Botan Köp­rü­sü, 165 metre ile Tür­ki­ye'nin en yük­sek köp­rü­sü un­va­nı­na sahip. Bölge için çok önem­li olan bu ya­tı­rı­mı­mız ile Be­ğen­dik-Per­va­ri ke­si­mi 8 ki­lo­met­re kı­sal­dı. Köprü ile za­man­dan 15.6 mil­yon TL, akar­ya­kıt­tan 8,3 mil­yon TL olmak üzere yıl­lık top­lam 23.9 mil­yon TL ta­sar­ruf sağ­la­nı­yor. Kar­bon emis­yo­nu da 1673 ton aza­lı­yor” dedi.
ÜLKEMİZİN YETİŞTİRDİĞİ MÜ­HENDİS VE İŞÇİLERİN EMEĞİ VAR
    Ta­sa­rı­mın­dan proje ve in­şa­sı­na kadar ta­ma­men bu ül­ke­nin ye­tiş­tir­di­ği mü­hen­dis ve iş­çi­le­rin emeği ile ya­pı­lan köp­rü­de, yüzde 100 yerli mal­ze­me kul­la­nıl­dı­ğı­na dik­kat çeken Ulaş­tır­ma Ba­ka­nı Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, açıl­dı­ğı gün­den bu yana Be­ğen­dik Köp­rü­sü’nden 1 mil­yon 489 bin ara­cın geçiş yap­tı­ğı­nı bil­dir­di.
    Geçit ver­me­yen dağ­la­rı tü­nel­ler­le, va­di­le­ri ise köp­rü­ler­le aş­tık­la­rı­nı kay­de­den Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, şöyle devam etti:
    “Bu ba­şa­rı­la­rın hepsi in­sa­nı­mı­zın ha­ya­tı­na do­ku­nan muh­te­şem eser­ler ola­rak ta­rih­te ye­ri­ni al­dı­lar. Bunu sa­de­ce biz söy­le­mi­yo­ruz, bunu tüm Tür­ki­ye söy­lü­yor. Mu­ha­le­fet bizi iz­le­ye­me­ye devam etsin. Tek bil­dik­le­ri şey eleş­tir­mek. Yap­tı­ğı­mız ya­tı­rım­la­rı hal­kı­mız gö­rü­yor ve bi­li­yor. Biz mil­le­ti­miz için 20 yıl­dır ça­lı­şı­yo­ruz ve önü­müz­de­ki yıl­lar­da da ça­lış­ma­ya devam ede­ce­ğiz. ‘Dur­mak yok yola devam’ de­di­ği­miz bu kut­sal gö­rev­de mem­le­ke­ti­miz her kö­şe­si­ne hiz­met gö­tür­dük, ya­tı­rım yap­tık. Ül­ke­mi­zin 2035 ve 2053 yı­lı­na kadar olan ya­tı­rım­la­rı­nı plan­la­dık ve he­def­le­ri­ni be­lir­le­dik.”
     

Kay­nak: UAB Basın Mü­şa­vir­li­ği
Haber: Bay­ram Ali Ka­val­cı


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °