“TÜRKLER BU COĞRAFYADA3 DEĞİL 5 BİN YILDIR VAR”

RTEÜ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. ORHAN KEMAL TAVUKÇU,

Güncel Haberler 26.01.2023 12:50:00 0
“TÜRKLER BU COĞRAFYADA3 DEĞİL 5 BİN YILDIR VAR”

 Türk Ocak­la­rı Rize Şu­be­sin­de pan­de­mi do­la­yı­sıy­la bir sü­re­dir ara ve­ri­len Kon­fe­rans­la­ra baş­lan­dı. İlk ko­nuş­ma­cı RETÜ Öğ­re­tim Üyesi Prof.​Dr. Orhan Kemal Ta­vuk­çu oldu.
 RTE Üni­ver­si­te­si Öğ­re­tim Üyesi Prof. Dr. Orhan Kemal Ta­vuk­çu Türk Ocak­la­rı Rize Şu­be­si'nde "Türk Kül­tü­rün­de Kadeh" Ko­nu­lu bir kon­fe­rans verdi.
Türk Ocak­la­rı Kon­fe­rans sa­lo­nun­da ya­pı­lan prog­ram­da Prof.​Dr. Orhan Kemal Ta­vuk­çu şun­la­rı söy­le­di’’ Türk Kül­tü­rü ge­liş­me saf­ha­la­rın­da Ötü­len­den bu yana gelen çok eski un­sur­lar var­dır.
Türk Kül­tü­rün­de Kadeh ile aşk şa­ra­bı ka­de­hi gös­te­ri­lir.
Türk kül­tür hav­za­sı bin­ler­ce yılda oluş­tu.
Bu coğ­raf­ya­da 3 değil 5 bin yıl­dır var olan bir kül­tür bi­ri­ki­mi­miz var.
Tür­kis­tan hav­za­sı, Ta­ci­kis­tan, Si­bir­ya’dan Çin Sed­di­ne olan coğ­raf­ya­nın adı Tür­kis­tan’dır.
Dün­ya­nın mer­ke­zi Ma­ve­ra­na nehri bugün Bu­ha­ra, Se­mer­kant ve Ana­do­lu Türk­lü­ğü­nün ma­ya­lan­dı­ğı coğ­raf­ya­dır.
En son gel­di­ği­miz yer Tür­ki­ye, Bal­kan­lar ve Mısır.
Bu bi­ri­ki­min ta­ri­hi­ni bil­mek lazım.
Bu ko­nu­da en ka­lı­cı eser mezar taş­la­rı­dır.
Bugün mezar taşı yap­mak çok kolay ma­ki­ne var mer­mer var.
O yıl­lar­da Gra­nit taş­la­rı özen­le iş­le­nir­di. Bunu özel us­ta­lar yapar.
Bu taş­lar­da ya­pı­lan her şe­kil­lin bir an­la­mı var­dır.
Bu­ra­da dik­kat çeken ya­pı­lan kadeh şe­kil­le­ri­dir.
Bu ka­deh­ler­de içki sar­hoş­luk an­la­mı çı­ka­rıl­ma­ma­lı.
Ay­rı­ca Türk dün­ya­sı­nın ar­şi­vi­ni en doğru şe­kil­de araş­tır­mak için Çin, Rusya ve İran’ın mah­ze­ni­ne inmek lazım.
Bizim ar­şi­vi­mi­zi onlar halen en ay­rın­tı­sı­na kadar sak­lı­yor ko­ru­yor.
Küm­bet­ler, san­du­ka­lar, AT’lar çok önem­li.
Kaş­gar­lı Mah­mut bu ko­nu­da en büyük ger­çe­ği­miz­dir me­zar­lar­da ceset ile at yan­ya­na bu­lu­nur ve ta­şın­da kadeh var­dır. Bir inanç ze­mi­ni­ni kay­bet­ti­ği­miz­de başka şe­kil­de yo­rum­la­nır. Bark­lar, mezar şe­kil­le­ri, san­du­ka­lar geç­miş­ten kalan mi­ras­lar­dır. Kır­gı­zis­tan’da çok eski mezar taş­la­rı var­dır. Bu taş­lar­da da kadeh ve han­çer şe­kil­le­ri var­dır. Koç Başı, At başı Mo­ğo­lis­tan’dan Tun­ce­li’ye kadar var­dır. Daha yeni Hak­kâ­ri’de çok eski bul­gu­lar bu­lun­muş­tur. Bal­bal­lar üze­rin­de her­han­gi bir işa­ret ol­ma­yan taş­lar­dır. Ka­bi­le mü­hür­le­ri­dir. Mezar taş­la­rın­da bu­lu­nan kadeh ik­ti­dar sem­bo­lü­dür. Za­man­la kadeh ye­ri­ni gül aldı. Türk dün­ya­sın­da­ki kadeh alkol an­la­mı­na gel­mez. İslam son­ra­sın­da kan­dil ha­lin­de yer alı­yor.
Ana­do­lu ta­ri­hi 1071 den baş­la­ya­maz. Doğu Ka­ra­de­niz Kıp­çak göç­le­ri ile ve Gü­ney­de Di­yar ­ba­kır Ana­do­lu’ya gelen iki yol­dur. Böl­ge­miz­de Kıp­çak­la­rın bı­rak­tı­ğı önem­li izler var­dır. Bu­ra­da kul­la­nı­lan isim­ler Er­me­ni­ce de­ğil­dir.
Ovit Er­me­ni­ce değil, bizde kul­la­nı­lan Hur­tik, Hor­tiz gibi yer isim­le­ri­ni öz,i’den ba­ğım­sız dü­şün­me­li­yiz.
3-4 bin yıl­lık bir ta­rih­ten bah­se­di­yo­rum. Yıl­lar sü­re­cin­de ke­li­me­ler de­ği­şi­me uğ­ra­ya­bi­li­yor. Bugün gi­di­yo­rum ke­li­me­si gi­di­yom diye te­laf­fuz edil­me­si unu­tul­ma­sın.
Tür­kis­tan­dan Po­lon­ya’ya kadar çok büyük bir Türk tarih coğ­raf­ya­sı­na sa­hi­bişz’’dedi.
Prof. Dr. Orhan Kemal Ta­vuk­çu
İkiz­de­re 1970 do­ğum­lu.1987 yı­lın­da gir­di­ği Ata­türk Üni­ver­si­te­si Fen-Ede­bi­yat Fa­kül­te­si Türk Dili ve Ede­bi­ya­tı Bö­lü­mün­den 1991 yı­lın­da mezun oldu. An­ka­ra ve Er­zu­rum’da bazı okul­lar­da Türk­çe Ede­bi­yat Öğ­ret­men­li­ği yaptı.1992 yı­lın­da mezun ol­du­ğu bö­lüm­de asis­tan ola­rak gö­re­ve baş­la­dı.1993 de yük­sek li­sans,2000 yı­lın­da dok­to­ra­sı­nı yaptı.
Güney Kore’nin Pusan Şeh­rin­de Pusan Üni­ver­si­te­sin­de 2003-2004,Ulus­la­rar­sı Kıb­rıs Üni­ver­si­te­sin­de 2007-2008 mi­sa­fir öğ­re­tim üyesi ola­rak gö­rev­de bu­lun­du.2006 yı­lın­da Eski Türk Ede­bi­ya­tı Do­çen­ti oldu.2010 yı­lın­da Namık Kemal Üni­ver­si­te­si­ne,2011 yı­lın­da RTEÜ’ne nak­len atan­dı.
2012-2015 yıl­la­rın­da RTEÜ Ça­ye­li Eği­tim Fa­kül­te­si De­kan­lı­ğın­da bu­lun­du.2015-2016 öğ­re­tim yı­lın­da Fen-Ede­bi­yat Fa­kül­te­sin­de­ki gö­re­vi­ne döndü.2013-2016 yıl­la­rın­da Ata­türk Kül­tür Dil ve Tarih Yük­sek Ku­ru­mu Ata­türk Kül­tür Mer­ke­zi Bilim ku­ru­lun­da asil üye ola­rak bu­lun­du.2016-2019 da Kır­gı­zis­tan Tür­ki­ye Manas Üni­ver­si­te­si Tür­ko­lo­ji Bö­lü­mün­de öğ­re­tim üyesi ola­rak görev yaptı. Aynı Üni­ver­si­te­nin Sos­yal Bi­lim­ler Ens­ti­tü­sü Mü­dür­lü­ğü­nü yü­rüt­tü.(2017-2019)Ulus­la­ra­ra­sı or­tam­da ya­yın­lan­mış kitap, ma­ka­le ve bil­di­ri­le­ri var­dır.
      

 Ha­ber-Fo­to: İsmet KÖ­SOĞ­LU


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °