“TÜRKOCAKLARI SİYASET ÜSTÜ 87 ŞUBESİ İLE MİLLİYETÇİLERİN KÖKLÜ BİR KURULUŞUDUR”

Türk Ocak­la­rı Rize Şube Baş­ka­nı Turan Aslan Mer­can 1912 yı­lın­da ku­ru­lan Türk Ocak­la­rı­nın Türk Mil­li­yet­çi­le­ri­ne sahip çıkma gibi önem­li bir gö­re­vi ol­du­ğu­nu açık­la­dı.

Yerel Haberler 3.05.2023 09:45:00 0
“TÜRKOCAKLARI SİYASET ÜSTÜ 87 ŞUBESİ İLE MİLLİYETÇİLERİN KÖKLÜ BİR KURULUŞUDUR”

Türk Ocak­la­rı­nın ku­ru­luş yılı do­la­yı­sıy­la bir açık­la­ma yapan Rize Şube Baş­ka­nı Turan Aslan Mer­can’ın açık­la­ma­sı şu şe­kil­de’’ Yıl 1911, Os­man­lı­nın son dö­nem­le­ri, Yedi dü­ve­lin, ‘’Mer­hum Meh­met Akif’in de­yi­miy­le, tek dişi kal­mış ca­na­var­la­rın’’ Son ham­le­le­ri­ni yap­mak üzere ol­du­ğu dönem, Bütün azın­lık­la­rın teş­ki­lat­lan­dı­ğı, yedi dü­vel­le iş­bir­li­ği et­ti­ği gün­ler.190 tıb­bi­ye­li, Türk Mil­le­ti­nin niye teş­ki­la­tı yok derdi ve dü­şün­ce­siy­le top­lan­tı­lar ya­pı­yor, Hatta bir kıs­mı­nı dev­rin yö­ne­ti­min­den giz­li­ce Ka­ra­ca­ah­met me­zar­lı­ğın­da ya­pa­rak, Bir bil­di­ri ya­yın­la­ya­rak Türk ay­dın­la­rı­nı gö­re­ve ça­ğı­ra­rak ilk kı­vıl­cı­mı ateş­li­yor­lar. Türk Mil­le­ti­ni sev­mek ve yü­celt­mek fik­riy­le, ‘’Türk Mil­li­yet­çi­li­ği’’25 Mart 1912 ta­ri­hin­de bir grup aydın ta­ra­fın­dan Türk Ocak­la­rı ku­ru­lu­yor, Yurt ge­ne­lin­de teş­ki­lat­la­nı­yor. Ça­nak­ka­le’nin ge­çil­mez ol­ma­sı­na katkı ve­ri­yor, İngi­liz­le­rin İstan­bul’u iş­ga­lin­de Türk Ocak­la­rı ilk mü­da­ha­le et­tik­le­ri yer­ler­den olu­yor. İşgale karşı Milli Mü­ca­de­le­ye des­tek ve katkı sağ­lı­yor.

Bugün 5 yurt­dı­şın­da 87 Şube ve 13 tem­sil­ci­lik­le hiz­met ve­ri­yor.
Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti­nin ku­ru­luş fik­ri­ni oluş­tu­ran Türk Ocak­la­rı, 211. şube ola­rak Rize’de de açı­lı­yor. 10 Nisan 1931 ta­ri­hin­de ‘’266 şube 32.000 üyesi var­ken’’ se­be­bi hala tar­tı­şı­lan, Bir ka­pa­tıl­ma ya­şı­yor. 1946 yı­lın­da Türk Ocak­la­rı ye­ni­den ku­ru­lu­yor. Halen ülke ge­ne­lin­de­ki 87 şu­be­si 13 tem­sil­ci­li­ği, Yurt dı­şın­da ise 5 adet şu­be­si bu­lun­mak­ta­dır. 1998 yı­lın­da Rize’de 62. şu­be­si açı­lı­yor, Türk Ocak­la­rı Rize Şu­be­si ola­rak 2 Ha­zi­ran 2013 ta­ri­hin­de ye­ni­den ya­pı­la­na­rak, Türk Mil­li­yet­çi­le­ri­ne ya­kı­şır bir or­tam­da hiz­met ver­me­ye baş­lı­yor, Ku­ru­lu­şun­da ki amir hüküm ge­re­ği, parti si­ya­se­ti yap­ma­dan, Si­ya­set dışı du­ra­rak, Türk Mil­le­ti­nin bütün me­se­le­le­ri ile il­gi­len­mek, Çözüm yol­la­rı gös­ter­mek he­de­fi­miz ol­muş­tur. Bu an­la­yış­la çe­şit­li ko­nu­lar­da yüzün üze­rin­de kon­fe­rans­lar dü­zen­len­miş­tir. Mem­nu­nuz; oca­ğı­mız sü­rek­li açık ve aktif, Üz­gü­nüz; hak et­ti­ği ve ol­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni dü­şün­dü­ğü­müz il­gi­yi gör­mü­yor. Türk Mil­le­ti ve Türk Mil­li­yet­çi­le­ri­nin bir­lik ve be­ra­ber­li­ği­ne katkı ver­mek Asli gö­re­vi­miz ol­muş­tur ve ol­ma­ya devam ede­cek­tir.   Ha­ber-Fo­to: İsmet KÖ­SOĞ­LU


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °