TÜRKSAT 1B İLE BAŞLAYAN TÜRKİYE'NİN UYDU SERÜVENİ ŞİMDİ HABERLEŞME UYDUSU TÜRKSAT 6A İLE ZİRVEYE ULAŞIYOR

Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Ab­dul­ka­dir Ura­loğ­lu, Tür­ki­ye'nin 21. yüz­yı­lın ba­şın­da dünya sah­ne­sin­de daha etkin bir rol oy­na­mak ama­cıy­la uzay ala­nın­da­ki ça­lış­ma­la­rı­nı ka­rar­lı­lık­la sür­dür­dü­ğü­n

Güncel Haberler 23.09.2023 10:09:00 0
TÜRKSAT 1B İLE BAŞLAYAN TÜRKİYE

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI ABDULKADİR URALOĞLU,
 Bakan Ura­loğ­lu, ül­ke­nin uydu ya­yın­cı­lı­ğı se­rü­ve­ni­nin TÜRK­SAT 1B ile baş­la­dı­ğı­nı ve şimdi ilk yerli ha­ber­leş­me uy­du­su olan TÜRK­SAT 6A ile zir­ve­ye ulaş­tı­ğı­nı ifade ede­rek, “Tür­ki­ye Yüz­yı­lı’nın baş­lan­gı­cın­da dün­ya­da söz sa­hi­bi olmak için uzay­da iz sa­hi­bi olma hu­su­sun­da ka­rar­lı­lık­la ça­lış­ma­la­rı­mı­za devan edi­yo­ruz” diye ko­nuş­tu.
TÜRK­SAT 6A TEKNİK ÖZELLİKLERİ
TÜRK­SAT 6A, ta­mam­lan­dı­ğın­da 42 doğu boy­la­mın­da hiz­met ve­recek ve yer mer­kez­li bir yö­rün­ge­de, 35 bin 786 ki­lo­met­re uzak­lık­ta ko­num­la­na­cak. 7,5 kW güce sahip yerli ve milli ha­ber­leş­me uy­du­su, 20 ak­ta­rı­cı ile do­na­tı­la­cak. Uydu, Ku bant­ta hiz­met ve­recek ve ön­ce­ki uy­du­la­rın eriş­me­di­ği Gü­ney-Do­ğu Asya gibi böl­ge­le­re de ula­şım sağ­la­ya­cak.
Ba­ka­nı Ura­loğ­lu, "Uçuş Bil­gi­sa­ya­rı, Güç Da­ğı­tım Bi­ri­mi, Elekt­rik­li İtki Mo­to­ru, Yakıt Tankı gibi kri­tik bi­le­şen­le­rin yerli im­kan­lar­la üre­til­me­si, dışa ba­ğım­lı­lı­ğı azal­ta­cak ve yer­li­lik ora­nı­nı ar­tı­ra­cak­tır. Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­kan­lı­ğı­mız ile TÜBİTAK ve TÜRK­SAT ara­sın­da im­za­la­nan pro­to­kol ile TÜRK­SAT 6A’nın proje söz­leş­me­si, Sayın Cum­hur­baş­ka­nı­mı­zın ka­tı­lım­la­rıy­la 15 Ara­lık 2014’de im­za­lan­dı. Ül­ke­mi­zi dünya üze­rin­de ha­ber­leş­me uy­du­su üre­te­bi­len ilk 11 ara­sı­na ta­şı­ya­cak olan TÜRK­SAT 6A ha­ber­leş­me uy­du­muz; ta­mam­lan­dı­ğın­da, 42 doğu boy­la­mın­da hiz­met ve­re­cek­tir. 35 bin 786 ki­lo­met­re uzak­lık­ta, yer mer­kez­li bir yö­rün­ge­de yer ala­cak­tır. 7,5 kW güce sahip ola­cak yerli ve milli ha­ber­leş­me uy­du­muz, 20 ak­ta­rı­cı­ya sahip ola­cak­tır. TÜRK­SAT 6A uy­du­muz Ku bant­ta hiz­met ve­re­cek­tir ve daha ön­ce­ki TÜRK­SAT uy­du­la­rı ile kap­san­ma­yan Gü­ney-Do­ğu Asya gibi yeni coğ­raf­ya­la­ra da hiz­met su­na­cak­tır. Uy­du­mu­zun görev sü­re­si 15 yıl ola­rak plan­lan­mış­tır. Uçuş Bil­gi­sa­ya­rı, Güç Da­ğı­tım Bi­ri­mi, Elekt­rik­li İtki Mo­to­ru, Yakıt Tankı, Güç İşleme ve Kont­rol Bi­ri­mi gibi kri­tik bi­le­şen­le­rin yerli im­kan­lar ile üre­til­me­si ve yük­sek yer­li­lik oranı ile uydu ve uzay sek­tö­rün­de dışa ba­ğım­lı­lı­ğı azal­ta­cak­tır.
TÜRK­SAT 6A’DA TA­MAM­LA­NAN ÇA­LIŞ­MA­LAR
TÜRK­SAT 6A pro­je­si­nin, TÜRK­SAT, SSB ve TUSAŞ iş bir­li­ğiy­le yü­rü­tül­dü­ğü­nü kay­de­den Bakan Ura­loğ­lu, “TÜRK­SAT-6A uy­du­su­nun mon­taj, en­teg­ras­yon ve test­le­ri, TÜRK­SAT, SSB ve TUSAŞ iş bir­li­ğiy­le devam et­mek­te­dir. Şu anda; Isıl Ya­pı­sal Ye­ter­li­lik Mo­de­li, Mü­hen­dis­lik Mo­de­li ve Uçuş Mo­de­li olmak üzere 3 ayrı model üre­ti­mi plan­la­nan TÜRK­SAT 6A uydu pro­je­sin­de, Isıl Ya­pı­sal ve Mü­hen­dis­lik Mo­del­le­ri­nin üre­tim, en­teg­ras­yon ve test­le­ri ta­mam­lan­mış­tır. Sis­tem se­vi­ye­si ilk fonk­si­yo­nel test­le­ri, ter­mal vakum testi, tit­re­şim testi, akus­tik testi ile elekt­ro­man­ye­tik uyum­lu­luk test­le­ri bit­miş­tir” dedi.
TÜRK­SAT 6A’DA YA­PI­LA­CAK ÇA­LIŞ­MA­LAR
Bakan Ura­loğ­lu, TÜRK­SAT 6A'nın 31 Mart 2024'te nak­li­ye­ye hazır hale gel­me­si­nin he­def­len­di­ği­ni ve fır­lat­ma için Space X fir­ma­sı ile Tem­muz 2021'de ya­pı­lan söz­leş­me ge­re­ği 16 Ha­zi­ran 2024'te uzaya fır­la­tıl­ma­sı­nın plan­lan­dı­ğı­nı açık­la­dı. Bakan Ura­loğ­lu, “Son test aşa­ma­sı olan sis­tem se­vi­ye­si kom­pakt alan anten testi (CATR) ha­zır­lık­la­rı­na baş­lan­mış­tır. Anten ve güneş pa­nel­le­ri­nin açıl­ma test­le­ri Ekim ayın­da, Fır­la­tı­cı Uyum ve Piro Test­le­ri ile son hi­za­la­ma test­le­ri de Kasım ayın­da baş­la­ya­cak­tır. CATR yani kom­pakt alan anten testi son­ra­sı güneş pa­nel­le­ri en­teg­ras­yo­nu ve kütle özel­lik­le­ri öl­çü­mü Şubat 2024’te ger­çek­leş­ti­ri­le­cek­tir. Tüm bu test­le­ri­nin ta­mam­lan­ma­sıy­la bir­lik­te uy­du­muz fır­lat­ma sa­ha­sı­na sevk için hazır hale ge­le­cek­tir” diye ko­nuş­tu.
TÜRK­SAT 6A SEVK VE FIR­LAT­MA TARİHLERİ
TÜRK­SAT 6A’nın 31 Mart 2024 ta­ri­hin­de nak­li­ye­ye hazır hale gel­me­si­ni he­def­le­dik­le­ri­ni de kay­de­den Bakan Ura­loğ­lu, “Space X fir­ma­sı ile TÜRK­SAT 6A fır­lat­ma hiz­met­le­ri te­mi­ni söz­leş­me­si Tem­muz 2021 ta­ri­hin­de im­za­lan­mış ve yü­rür­lü­ğe gir­miş­tir. Söz­leş­me­ye bağlı ko­or­di­nas­yon­lar ba­kan­lı­ğı­mız uh­de­sin­de­ki TÜRK­SAT ta­ra­fın­dan yü­rü­tül­mek­te­dir. Mev­cut tak­vi­me göre de 16 Ha­zi­ran 2024 ta­ri­hin­de uzaya fır­la­tıl­ma­sı­nı plan­lı­yo­ruz” dedi.
    Ha­ber: Bay­ram Ali KA­VAL­CI


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °