“ÜLKE GENELİNDE İNŞA ETTİĞİMİZ, 8 EKOLOJİK KÖPRÜ SAYISINI ARTIRACAĞIZ"

“ÜLKE GENELİNDE İNŞA ETTİĞİMİZ, 8 EKOLOJİK KÖPRÜ SAYISINI ARTIRACAĞIZ

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI ABDULKADİR URALOĞLU,

 Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Ab­dul­ka­dir Ura­loğ­lu, “Ka­ra­yo­lu ve de­mir­yo­lu olmak üzere top­lam 8 adet “Eko­lo­jik Köprü” inşa ettik. 3 Eko­lo­jik Köp­rü­mü­zün yapım ça­lış­ma­la­rı da devam edi­yor. Yeşil ko­ri­dor­lar, eko­lo­jik köp­rü­ler­de canlı ha­ya­tı­na can ka­tı­yor, yaban ha­ya­tı­na nefes al­dı­rı­yor” dedi.
 Yaban ha­ya­tı­nın ko­run­ma­sı ve eko­lo­jik den­ge­nin sağ­lan­ma­sı ama­cıy­la özel­lik­le yaban hay­van­la­rı­nın gü­ven­li ge­çiş­le­ri­ni sağ­la­mak üzere eko­lo­jik geçiş ya­pı­la­rı­nın ta­sar­lan­dı­ğı­nı be­lir­ten Bakan Ura­loğ­lu, “Eko­lo­jik köp­rü­ler, yaban hay­van­la­rı­nın gü­ven­li ge­çi­şi­ni sağ­la­ya­rak bi­yo­lo­jik çe­şit­li­li­ği ko­ru­ma ko­nu­sun­da büyük bir önem ta­şı­mak­ta­dır. Ay­rı­ca, bu pro­je­le­rin çevre dostu yak­la­şım­la yeşil alan­la­rın tah­ri­ba­tı­nın önüne ge­çil­mek­te ve tra­fik akı­şı­nın dü­zen­len­me­siy­le emis­yon azal­tı­mı­na katkı da sağ­la­mak­ta­dır. Oto­yo­lu pro­je­le­rin­de yapım ça­lış­ma­la­rı baş­la­ma­dan çev­re­ye uyum­lu bir şe­kil­de ta­sar­la­na­rak, eko­lo­jik alt ve üst ge­çit­ler pro­je­len­di­ri­li­yor. Bu sa­ye­de yaban hay­van­la­rı­nın ge­çiş­le­ri ve ha­bi­tat ko­ri­dor­la­rı da ko­run­muş olu­yor” diye ko­nuş­tu. Bakan Ura­loğ­lu, bu­gü­ne kadar ka­ra­yo­lu ve de­mir­yo­lu olmak üzere top­lam­da 8 adet “Eko­lo­jik Köprü” inşa et­tik­le­ri­ni ifade ede­rek, “Kuzey Mar­ma­ra Oto­yo­lu’nda 1, İstan­bul-İzmir Oto­yo­lu’nda 2, Mal­ka­ra-Ça­nak­ka­le Oto­yo­lu’nda 1, Tar­sus-Po­zan­tı Oto­yo­lu’nda 1 ve İzmir-Çeş­me Oto­yo­lu’nda 2 adet, An­ka­ra-Es­ki­şe­hir Hızlı Tren Hattı üze­rin­de ise bir adet “Eko­lo­jik Köprü” bu­lu­nu­yor” dedi.
SA­YI­LA­RI AR­TI­YOR
“Eko­lo­jik Köprü” sa­yı­la­rı­nın gi­de­rek art­tı­ğı­nı vur­gu­la­yan Bakan Ura­loğ­lu, “Bu köp­rü­ler Ka­na­da, ABD, Al­man­ya, Sin­ga­pur ve Avust­ral­ya gibi ül­ke­ler­de de ol­duk­ça yay­gın. Bizim ama­cı­mız da bu dün­ya­yı bir­lik­te pay­laş­tı­ğı­mız yaban hay­van­la­rı­nın da ya­şa­mı­nı ko­ru­yup, kol­la­mak. Şu anda İzmir-Çeş­me oto­yo­lu üze­rin­de bir adet ve Hal­ka­lı-Es­ki­şe­hir Hızlı Tren Pro­je­si kap­sa­mın­da ise 3 adet “Eko­lo­jik Köprü” ya­pı­mı devam edi­yor. Ay­dın-De­niz­li oto­yo­lu üze­rin­de de ya­pı­mı plan­la­nan köprü var. Ay­rı­ca, Tar­sus-Po­zan­tı oto­yo­lu pro­je­sin­de, Tür­ki­ye'de ilk yaban ha­ya­tı köp­rü­sü olan "Orman Eko­sis­tem Köp­rü­sü" inşa edil­di” diye ko­nuş­tu.
       Haber: Bay­ram Ali KA­VAL­CI
       Kay­nak: AUB Basın Mü­şa­vir­li­ği