Ulusal Çay Konseyi 15. Olağan Seçimli Genel Kurulu Gerçekleşti

Ulu­sal Çay Kon­se­yi (UÇK) Ola­ğan Genel Ku­ru­lu Rize Ti­ca­ret Bor­sa­sı

Güncel Haberler 4.05.2023 14:29:00 0
Ulusal Çay Konseyi 15. Olağan Seçimli Genel Kurulu Gerçekleşti

 Ulu­sal Çay Kon­se­yi (UÇK) Ola­ğan Genel Ku­ru­lu Rize Ti­ca­ret Bor­sa­sı Büyük Top­lan­tı Sa­lo­nu’nda UÇK Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Meh­met ER­DO­ĞAN, ÇAY­KUR Genel Mü­dü­rü Yusuf Ziya ALİM, RTEÜ Rek­tör Yrd. Prof. Dr. Mete AVCI, Rize Ti­ca­ret ve Sa­na­yi Odası Baş­ka­nı Şaban Aziz KA­RA­MEH­ME­TOĞ­LU, Rize İl Tarım ve Orman Mü­dü­rü Murat GENÇ, ÇAY­KUR Genel Müdür Yar­dım­cı­la­rı Zeki KA­RA­OĞ­LU, Er­dinç HATİNOĞLU ve Ulu­sal Çay Kon­se­yi Üye­le­ri­nin ka­tı­lı­mı ile ger­çek­leş­ti.
 Genel Ku­rul­da söz alan Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Meh­met ER­DO­ĞAN; Ulu­sal Çay Kon­se­yi’nin 15. Genel Ku­ru­lu’na hoş gel­di­niz. 16 yıl önce kon­sey­ler ya­sa­sı çık­tı­ğın­da ilk ku­ru­lan kon­sey­ler ara­sın­da Ulu­sal Çay Kon­se­yi ge­li­yor­du. O gün­ler­den bu­gün­le­re kon­se­yi­miz kı­sıt­lı büt­çe­si ol­ma­sı­na rağ­men ça­lış­ma­la­rıy­la çay sek­tö­rü­ne katma değer ka­zan­dır­dı ve ka­zan­dır­ma­ya da devam ede­cek­tir.
Ulu­sal Çay Kon­se­yi­ne Des­te­ği­miz Her Zaman Devam Ede­cek­tir;
Ben 6 yıl Ulu­sal Çay Kon­se­yi Baş­kan­lı­ğı yü­rüt­tüm. Bu Genel Ku­rul­dan sonra gö­re­vi­mi Çay­kur Genel Mü­dü­rü­müz Sayın Yusuf Ziya Alim’e bı­ra­ka­ca­ğım. Ama tabi her zaman Ulu­sal Çay Kon­se­yi’nin ça­lış­ma­la­rı­na des­te­ği­mi­zi sağ­la­ma­ya devam ede­ce­ğiz.
Re­kol­te­de Düşüş Ya­şa­dık;
Ulu­sal Çay Kon­se­yi olun­ca çay sek­tö­rün­den bah­set­mek is­ti­yo­rum. Doğu Ka­ra­de­niz Böl­ge­si’nde 791.287 dekar alan­da yak­la­şık 205.118 üre­ti­ci çay ta­rı­mı yap­mak­ta­dır. Yaş çay ürün re­kol­te­si son dört yılda or­ta­la­ma 1.450 bin ton ola­rak ger­çek­le­şir­ken 2022 yı­lın­da 1.269.238.096 kg yaş çay iş­len­miş­tir. Bu yaş çay­dan 241.000 ton kuru çay elde edil­miş­tir. Üre­ti­len yaş çayın %54.49’ıözel sek­tör ve %45.50’si ÇAY­KUR ta­ra­fın­dan iş­len­miş­tir. Çay sek­tö­rün­de üre­tim yapan 207 adet çay fab­ri­ka­sı bu­lun­mak­ta­dır. Bun­la­rın 47’sı Çay­kur, 144’ü özel sek­tö­re ait çay fab­ri­ka­la­rı­dır. Bu fab­ri­ka­la­rın 104’u Rize’de, 26’sı Trab­zon’da, 12’si Gi­re­sun’da ve 2’ü ise Art­vin’de bu­lun­mak­ta­dır. Ül­ke­miz ve Böl­ge­miz eko­no­mi­sin­de çay çok önem­li yer tut­mak­ta­dır ve bu sek­tör­den ge­çi­mi­ni sağ­la­yan yak­la­şık 1 mil­yon insan bu­lu­nu­yor. Bu açı­dan çay ül­ke­miz için st­ra­te­jik bir ürün­dür. Böl­ge­miz için çay ol­maz­sa ol­maz­dır.
Çay Ka­nu­nu ve Taban Fiyat en kısa sü­re­de ya­sa­laş­ma­lı­dır;
Ulu­sal Çay Kon­se­yi ola­rak yeni dö­nem­de de ça­lış­ma­la­ra devam ede­ce­ğiz. Çayın taban fi­ya­tı be­lir­len­me­li ve bu taban fi­ya­tın al­tın­da alım ya­pıl­ma­ma­sı için kesin karar ve­ril­me­li­dir. Ay­rı­ca Çayın bah­çe­den bar­da­ğa kadar ki sü­re­cin­de her­ke­si ko­ru­ya­cak bir çay ka­nu­nu­nun ol­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni her fır­sat­ta dile ge­tir­dik. Yeni dö­nem­de çay ka­nu­nu­nun mec­lis­ten geç­me­si için eli­miz­den ge­le­ni yap­ma­lı­yız. Ka­nu­nun çık­ma­sı için her türlü des­te­ği ve­re­ce­ği­mi­zi be­lirt­mek is­te­rim. Söz­le­ri­me son ve­rir­ken geç­miş dö­nem­de ha­ta­la­rı­mız ol­duy­sa özür di­li­yo­rum. Genel ku­ru­lu­mu­zun ha­yır­la­ra ve­si­le ol­ma­sı­nı te­men­ni edi­yo­rum.
Ya­pı­lan Se­çim­ler son­ra­sı olu­şan Ulu­sal Çay Kon­se­yi Yö­ne­tim Ku­ru­lu;
A Grubu ( Tarım Alt Grubu)
1. Rize Zi­ra­at Odası, 2. Pazar Zi­ra­at Odası
B Grubu ( Ti­ca­ret Alt Grubu )
1. ÇAY­KUR, 2. Rize Ti­ca­ret Bor­sa­sı
C Gu­ru­bu ( Sa­na­yi Alt Grubu )
1. Trab­zon Ti­ca­ret ve Sa­na­yi Odası
2. Rize Ti­ca­ret ve Sa­na­yi Odası
Ç Grubu ( Araş­tır­ma ve Mes­lek Grubu)
1. ÇAY­KUR
2. ÇAYSİAD
T.C. TARIM VE ORMAN BA­KAN­LI­ĞI
Bit­ki­sel Üre­tim genel Mü­dü­rü
Dr. Meh­met HAS­DEMİR
Son ola­rak söz alan ÇAY­KUR Genel Mü­dü­rü Yusuf Ziya ALİM; “Ulu­sal Çay Kon­se­yi kı­sıt­lı bütçe ve im­kan­lar­la ça­lış­ma­lar yap­mak­ta sek­tö­re katkı sağ­la­mak­ta­dır. Se­çi­len Yö­ne­tim Ku­ru­lu­na ba­şa­rı­lar diler Genel Ku­ru­lun ha­yır­la­ra ve­si­le ol­ma­sı­nı di­le­rim” dedi. Ulu­sal Çay Kon­se­yi Genel Ku­ru­lu; UÇK Yö­ne­tim Ku­ru­lu ilk top­lan­tı­sı, ÇAY­KUR Genel Mü­dü­rü Sayın Yusuf Ziya ALİM Baş­kan­lı­ğın­da top­lan­ma­sı ka­ra­rı ile son buldu.
   Ha­ber-Fo­to: Oğuz­han CİVE­LE­KOĞ­LU


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °