Ulusal Çay Konseyi, 2022 yılı son Yönetim Kurulu toplantısı Mehmet ERDOĞAN Başkanlığında yapıldı

Çay Ka­nu­nu­nun aşa­ğı­da yer alan dü­zen­le­me­le­rin yer al­ma­sı­nı ge­rek­li ve zo­run­lu gör­mek­te­yiz de­nil­di.

Güncel Haberler 29.12.2022 09:46:00 0
Ulusal Çay Konseyi, 2022 yılı son Yönetim Kurulu toplantısı Mehmet ERDOĞAN Başkanlığında yapıldı

 Top­lan­tı­mız­da, ka­mu­oyu gün­de­min­de olan Çay Ka­nu­nu sü­re­ci hak­kın­da de­ğer­len­dir­me­ler ya­pıl­mış, daha önce il­gi­li ma­kam­la­ra ilet­ti­ği­miz gö­rüş­le­ri­mi­zin bir kez daha tek­rar edil­me­sin­de ve ka­mu­oyu ile pay­la­şıl­ma­sın­da yarar gö­rül­müş­tür. Ulu­sal Çay Kon­se­yi ola­rak, çı­ka­rıl­ma­sı dü­şü­nü­len Çay Ka­nu­nu­nun aşa­ğı­da yer alan dü­zen­le­me­le­rin yer al­ma­sı­nı ge­rek­li ve zo­run­lu gör­mek­te­yiz de­nil­di.
Dü­zen­le­me­ler sı­ra­sıy­la şu şe­kil­de sı­ra­lan­dı:
1. Uyul­ma­sı zo­run­lu bir yaş çay taban fiyat dü­zen­le­me­si mu­hak­kak su­ret­te Çay Ka­nu­nun­da yer al­ma­lı­dır. Taban fi­ya­tın ga­ran­ti al­tı­na alın­ma­dı­ğı bir Çay Ka­nu­nu, çay sek­tö­rü­nün ih­ti­yaç ve bek­len­ti­le­ri­ni kar­şı­la­ma­ya­ca­ğın­dan bu tür­den bir dü­zen­le­me­yi ye­ter­li gör­me­di­ği­miz için karşı ol­du­ğu­mu­zu öne­mi­ne bi­na­en ka­mu­oyu ile bir daha pay­laş­mak is­te­riz.
2. Yaş çay taban fi­ya­tı be­lir­len­me usu­lü­nün geniş ka­tı­lım­lı bir süreç son­ra­sın­da ya­pıl­ma­sı­nı ge­rek­li gör­mek­te­yiz. ÇAY­KUR, Ti­ca­ret Oda­la­rı, Ti­ca­ret Bor­sa­la­rı, Zi­ra­at Oda­la­rı ve Ulu­sal Çay Kon­se­yi gibi sek­tör pay­daş­la­rı­nın gö­rüş­le­ri alın­dık­tan sonra taban fi­ya­tın Ba­kan­lık ta­ra­fın­dan be­lir­len­me­si ge­rek­ti­ği gö­rü­şün­de­yiz.
Çay Ka­nu­nu ça­lış­ma­sı hak­kın­da­ki gö­rüş­le­ri­mi­ze ila­ve­ten çay sek­tö­rü açı­sın­dan ge­rek­li gör­dü­ğü­müz aşa­ğı­da­ki ko­nu­la­rın­da ka­mu­yu bil­gi­si­ne su­nul­ma­sın­da yarar gö­rül­müş­tür.
3. Çay bah­çe­le­ri­nin genç­leş­ti­ril­me­si ile il­gi­li adım­la­rın ya­nın­da, yaş çayın ve buna bağlı ola­rak da kuru çayın ka­li­te­si­nin art­tı­rıl­ma­sı için ge­rek­li adım­la­rın ge­cik­mek­si­zin atıl­ma­sı ge­rek­li­dir. Ça­yı­mı­zın ka­li­te­si­nin ar­tı­rıl­ma­sı­na yö­ne­lik far­kın­da­lı­ğın ar­tı­rıl­ma­sı, ge­le­ce­ği­ni çayda gören böl­ge­miz­de­ki her fer­din bu ide­ale sahip çık­ma­sı ge­rek­li­dir.
4. Bek­le­nen re­kol­te­nin ya­nın­da ger­çek­le­şen re­kol­te göz önüne alın­dı­ğın­da bu­da­ma oran­la­rı­nın tek­rar göz­den ge­çi­ril­me­si ge­rek­li gö­rül­mek­te­dir. Top­lan­tı­mız­da ay­rı­ca, RTE Üni­ver­si­te­si Çay İhti­sas­laş­ma Ko­or­di­na­tör­lü­ğü ça­lış­ma­la­rı­nın de­va­mı­na katkı sağ­la­ya­bil­mek ve Cum­hur­baş­kan­lı­ğı Ge­nel­ge­siy­le ku­ru­lan özel ih­ti­sas ko­mis­yon­la­rın­dan olan Bit­ki­sel Üre­tim Özel İhti­sas Ko­mis­yo­nu­nun ça­lış­ma­la­rı­na katkı sağ­la­mak adına gö­rev­len­dir­me­ler ya­pıl­mış­tır. Sek­tö­re katkı sağ­la­mak için tüm pay­daş­lar­la ça­lış­ma­la­rın ka­rar­lı­lık­la de­va­mı­na karar ve­ril­miş­tir. Ka­mu­oyu­na saygı ile du­yu­ru­lur ifa­de­le­ri­ne yer ve­ril­di.
  

Ha­ber-Fo­to: Oğuz­han CİVE­LE­KOĞ­LU


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °