ULUSAL ÇAY KONSEYİNDEN ÇAY KAMPANYASI DEĞERLENDİRMESİ

ÇAY KAMPANYASI DEĞERLENDİRMESİ

Güncel Haberler 11.06.2022 09:59:00 0
ULUSAL ÇAY KONSEYİNDEN ÇAY KAMPANYASI DEĞERLENDİRMESİ

    Ulu­sal Çay Kon­se­yi Ha­zi­ran ayı top­lan­tı­sı Ulu­sal Çay Kon­se­yi Baş­ka­nı Meh­met Er­do­ğan Baş­kan­lı­ğın­da, UÇK Baş­kan Yrd. Dr. Tur­gay Turna, Yö­ne­tim Ku­ru­lu Üye­le­ri Şaban Aziz Ka­ra­meh­me­toğ­lu, Erdal Saral, Avu­kat Di­la­ver Demir, Nu­ret­tin İnce ve Ali Kars­lı’nın ka­tı­lı­mı ile ger­çek­leş­ti.
    2022 yılı yaş çay se­zo­nu baş­lan­gı­cı­nın de­ğer­len­di­ril­di­ği top­lan­tı­da; bi­rin­ci sür­gün re­kol­te­si­nin düşük sey­ret­mek­le bir­lik­te satış iş­lem­le­ri­nin rahat alım fi­yat­la­rı ise taban fiyat pa­ra­le­lin­de sey­ret­ti­ği göz­lem­len­mek­te­dir.
    Ya­şa­nan bu olum­lu ha­va­nın de­va­mı­nın sağ­lan­ma­sı adına; Yaş Çay top­lan­ma­sın­da has­sas dav­ra­nıl­ma­lı ka­li­te­yi bo­za­cak un­sur­la­rın or­ta­dan kal­dı­rıl­ma­sı­nın sağ­lan­ma­sı, Dev­le­ti­miz­den; başta müs­tah­sil olmak üzere sek­tö­rü ra­hat­la­ta­cak, sek­tö­rün önünü aça­cak kredi ça­lış­ma­sı­nın hız­lan­dı­rıl­ma­sı ve bir an önce çı­kar­tıl­ma­sı­nın sağ­lan­ma­sı, Ba­kan­lık­ta olan ve belli bir aşa­ma­ya gel­miş “Çay Ka­nu­nun” bir an önce çı­kar­tıl­ma­sı­nın sağ­lan­ma­sı, Mev­cut pi­ya­sa şart­la­rı baz alı­na­rak Kuru Çay fi­yat­la­rın­da bir dü­zen­le­me daha ya­pıl­ma­sı önem arz et­mek­te­dir.
    Des­tek­le­me­ler­den Tüm Üre­ti­ci­ler Fay­da­la­na­bil­me­li; T.C. Tarım ve Orman Ba­kan­lı­ğı ta­ra­fın­dan sağ­la­nan yaş çay fark öde­me­le­rin­den ÇAY­KUR ruh­sat­la­rı baz ala­rak tüm üre­ti­ci­le­ri­miz fay­da­la­na­bil­mek­te olup diğer des­tek­le­me­ler­den ise ÇKS kaydı ol­ma­yan üre­ti­ci­le­ri­miz fay­da­la­na­ma­mak­ta­dır. Mazot, gübre vb. des­tek­le­me­ler­den fay­da­la­nı­la­bil­me­si adına ÇAY­KUR ruh­sat ka­yıt­la­rı­nın baz alın­ma­sı­nın sağ­lan­ma­sı için konu ile il­gi­li bi­rim­ler­den tek­rar ta­lep­te bu­lu­nul­ma­sı­na karar ve­ril­miş­tir.
    Çöp Çay İşlen­me­si En­gel­len­me­li; Sek­tö­rün önem­li so­run­la­rın­dan olan ve kuru çay fi­yat­la­rı­nın makul se­vi­ye­le­re yak­laş­ma­sı son­ra­sı cezp edi­ci­li­ği artan çöp çayın iş­len­me­si; uygun ol­ma­yan ham mad­de­nin yanı sıra gıda bo­ya­la­rı gibi kim­ya­sal­lar ile üre­ti­len çay ile insan sağ­lı­ğı hiçe sa­yıl­mak­ta böl­ge­de üre­ti­len çayın ka­li­te­si­ni de olum­suz et­ki­le­mek­te­dir. Çöp çayın iş­len­me­si­nin ön­len­me­si adına il­gi­li bi­rim­ler ile ya­zış­ma­la­rın ya­pıl­ma­sı­na karar ve­ril­miş­tir.
               

 Haber: Bay­ram Ali Ka­val­cı
 Kay­nak: Ulu­sal Çay Kon­se­yi


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °