Ulusal Çay Konseyinden çay müstahsillerine uyarı

Bazı çay müs­tah­sil­le­ri­nin çay­lık­lar­da ya­ba­ni ot­la­rı te­miz­le­mek için Pes­ti­sit içe­rik­li ilaç­la­ra baş­vur­ma­sı üze­ri­ne ÇAY­KUR ve Ulu­sal Çay Kon­se­yi ha­re­ke­te geçti.

Yerel Haberler 22.05.2023 12:32:00 0
Ulusal Çay Konseyinden çay müstahsillerine uyarı

2023 yılı yaş çay se­zo­nun­da hasat devam eder­ken bir ta­raf­tan da üre­ti­ci­ler çay bah­çe­le­rin de ya­ba­ni ot te­miz­li­ği devam edi­yor. Bazı üre­ti­ci­le­rin daha kolay bir yön­tem ol­du­ğu için ot te­miz­li­ğin­de yasak olan pes­ti­sit içe­rik­li kim­ya­sal ilaç kul­lan­ma­sı­na karşı Ulu­sal Çay Kon­se­yi üre­ti­ci­le­re uya­rı­lar­da bu­lun­du.
Çay­lık­lar­da­ki ya­ban­cı otlar ile mü­ca­de­le­de pes­ti­sit kul­la­nı­mı­nın yasak ol­du­ğu­nu ve tes­pit edil­me­si ha­lin­de, ÇAY­KUR ta­ra­fın­dan üre­ti­ci ruh­sat­la­rı­nın as­kı­ya alı­na­ca­ğı­nı be­lir­ten Ulu­sal Çay Kon­se­yi, ot ve za­rar­lı­la­ra karşı ilaç (Pes­ti­sit) kul­la­nı­mı­nın arı­lar, kuş­lar, ba­lık­lar, mik­ro­or­ga­niz­ma­lar, omur­ga­sız­lar gibi hedef ol­ma­yan or­ga­niz­ma­lar­da ölüm­le­re neden olur­ken sağ­lık açı­sın­dan ilk anda ve en ciddi za­ra­rı çift­çi­le­re ver­di­ği­ni ifade edil­di.
'ÇAY­KUR üre­ti­ci ruh­sat­la­rı­nı as­kı­ya alır'
Ya­pı­lan açık­la­ma­da, Ta­rım­sal alana atı­lan pes­ti­si­tin o böl­ge­de tok­sik et­ki­si­ni devam et­tir­di­ği­ne be­lir­ten Kon­sey; çe­şit­li pes­ti­sit­le­rin ta­rım­sal üre­tim ya­pı­lan bir alana atıl­dı­ğın­da­ki ze­hir­li et­ki­si­nin 3 gün ila 3 ay ara­sın­da devam et­ti­ği­ni ifade edil­di.
Atı­lan pes­ti­sit­le­rin önem­li bir kıs­mı­nın çev­re­ye ya­yıl­dı­ğı­nı ve hem o alan­da ye­tiş­ti­ri­len bit­ki­ler­de hem de o top­rak­ta ze­hir­li et­ki­si­ni devam et­ti­ği­ni söy­le­yen Kon­sey'den ya­pı­lan açık­la­ma­da ‘’Bu ko­nu­da­ki çe­şit­li ça­lış­ma­la­ra göre, birim alana atı­lan pes­ti­sit­le­rin %95'i, ba­zı­la­rı­na göre %99'u hava olay­la­rı, yağış, su­la­ma ve­sa­ire gibi çe­şit­li fak­tör­ler va­sı­ta­sıy­la atıl­dı­ğı böl­ge­nin dı­şı­na da ta­şı­na­rak olum­suz et­ki­si ya­yı­lı­yor. De­ğer­li Üre­ti­ci­le­ri­miz Çay ha­sa­dı­nın baş­la­dı­ğı bu gün­ler­de, Çay Ta­rı­mı alan­la­rın­da ya­ban­cı ot te­miz­li­ği kimi bah­çe­ler­de devam et­mek­te­dir. Çay bah­çe­le­rin­de­ki ya­ban­cı ot te­miz­li­ğin­de pes­ti­sit kul­la­nı­mı yasak olup kul­la­nı­mı tes­pit edil­me­si du­ru­mun­da, ÇAY­KUR ta­ra­fın­dan üre­ti­ci ruh­sat­la­rı as­kı­ya alı­na­cak­tır.’’ İfa­de­le­ri kul­la­nıl­dı.


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °