ÜNİVERSİTELİ OLMAK İÇİN YENİ FIRSAT REHBERLİK UZMANI EK KONTENJAN ÖNCESİ ADAYLARI BİLGİLENDİRDİ

YKS 2022 üni­ver­si­te­ye yer­le­şen aday­lar üni­ver­si­te kayıt iş­lem­le­ri­ni geç­ti­ği­miz gün­ler­de ta­mam­la­dı.

Güncel Haberler 15.09.2022 10:10:00 0
ÜNİVERSİTELİ OLMAK İÇİN YENİ FIRSAT REHBERLİK UZMANI EK KONTENJAN ÖNCESİ ADAYLARI BİLGİLENDİRDİ

 Üni­ver­si­te­ye yer­le­şe­me­yen aday­lar için ise yeni fır­sat ek kon­ten­jan dö­ne­mi. Ek kon­ten­jan dö­ne­min­de aday­la­rın en çok merak et­ti­ği so­ru­lar neler? İstan­bul Ru­me­li Üni­ver­si­te­si Reh­ber­lik Uz­ma­nı Cihan Kuz­gun ek kon­ten­jan dö­ne­mi ön­ce­sin­de aday­la­rın merak et­ti­ği so­ru­la­rı ce­vap­la­dı.

    18 Tem­muz ta­ri­hin­de baş­la­yan ter­cih­le­rin so­nuç­la­rı­nın açık­lan­ma­sıy­la her­han­gi bir üni­ver­si­te prog­ra­mı­na yer­le­şe­me­yen öğ­ren­ci­ler için yeni bir dönem baş­la­dı. Öğ­ren­ci­ler bu se­fer­de ek ter­cih, kon­ten­jan, yer­leş­tir­me­ler hak­kın­da araş­tır­ma­la­ra gi­riş­ti. Peki ek ter­cih nasıl ve neye göre ya­pı­lır?
BÖ­LÜM­LERİN TABAN PU­AN­LA­RI­NA DİKKAT EDİN
    Reh­ber­lik Uz­ma­nı Cihan Kuz­gun ko­nuy­la il­gi­li şun­la­rı söy­le­di: ‘’ÖSYM ta­ra­fın­dan açık­la­na­cak YKS Ek yer­leş­tir­me kı­la­vu­zun­da üni­ver­si­te­ler­de boş kalan kon­ten­jan sa­yı­la­rı ve taban tavan pu­an­la­rı yer ala­cak­tır. Ek yer­leş­tir­me­ye baş­vu­ra­cak aday­la­rın ter­cih et­me­yi dü­şün­dük­le­ri bö­lüm­le­rin taban pu­an­la­rı­na dik­kat et­me­le­ri ge­rek­mek­te­dir. Aday öğ­ren­ci­nin is­te­di­ği bö­lü­mü ter­cih ede­bil­me­si için il­gi­li bö­lü­mün mi­ni­mum pu­anı­nın üze­rin­de veya eşit pu­anı­nın ol­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni unut­ma­ma­sı ge­rek­mek­te­dir. Eğer aday öğ­ren­ci is­te­di­ği bö­lüm­den daha düşük puana sahip ise o bö­lü­mü ter­cih ede­me­ye­cek­tir. Ek ter­cih­le­re baş­vu­ra­cak üni­ver­si­te­li aday­la­rı­nın ter­cih iş­lem­le­ri­ni ya­par­ken üni­ver­si­te­le­rin pu­an­la­rı­nı göz önün­de bu­lun­dur­ma­sı ge­rek­mek­te­dir. Bu kap­sa­man öğ­ren­ci­le­rin ter­cih ede­cek­le­ri bö­lüm­le­ri­nin taban pu­an­la­rı­na eşit veya bu pu­an­dan daha yük­sek puana sahip ol­ma­la­rı ge­rek­mek­te­dir. Bu da öğ­ren­ci­le­rin kendi pu­an­la­rın­dan daha yük­sek yer­le­ri ter­cih ede­me­ye­cek­le­ri an­la­mı­na gel­mek­te­dir.’’ Ek ter­cih yap­ma­nın püf nok­ta­la­rın­da da de­ği­nen Cihan Kuz­gun söz­le­ri­ne şöyle devam etti: ‘’Ül­ke­miz­de eği­tim veren üni­ver­si­te­ler bu yıl rekor dü­zey­de do­lu­luk se­vi­ye­si­ne ulaş­tı­lar. Bu durum her yıl çok sa­yı­da boş­luk olan ek yer­leş­tir­me dö­ne­min­de daha az boş kon­ten­jan yer ala­ca­ğı an­la­mı­na gel­mek­te­dir. Böyle bir du­rum­da ter­cih ya­pa­cak aday­la­rın yeni fır­sa­tı en iyi şe­kil­de kul­lan­ma­la­rı ge­rek­mek­te­dir. Ek ter­cih ya­pa­cak aday öğ­ren­ci­nin kon­ten­jan açığı daha fazla sa­yı­da olan bö­lüm­le­ri yaz­ma­sı yer­leş­me ola­sı­lı­ğı­nın daha yük­sek ol­ma­sı an­la­mı­na gel­mek­te­dir. Ek ter­cih ya­pa­cak ki­şi­le­rin her türlü olum­suz du­ru­mu göz önün­de bu­lun­du­ra­rak pu­anın­dan çok daha düşük yer­le­ri ter­cih lis­te­sin­de bu­lun­dur­ma­sı açık­ta kal­ma­ma­sı­nı sağ­la­ya­bi­lir. Ek ter­cih­te bu­lu­na­cak aday­la­rın işin uz­ma­nı ki­şi­ler­den pro­fes­yo­nel des­tek al­ma­sı daha ger­çek­çi ter­cih yap­ma­la­rı­na fır­sat ta­nı­ya­bi­lir.’’
       

 Ha­ber-Fo­to: Teni Tapık Çimen


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °