"Üretici ve ÇAYKUR Özel Sektörün Kontrolüne Devredildi"

Büyük Birlik Partisi Rize Merkez İlçe Başkanı Abdulkadir Usta,

Güncel Haberler 28.06.2022 09:45:00 0

    Usta, TBMM’ye su­nu­lan Çay Ka­nu­nu tek­li­fi le üre­ti­ci ve ÇAY­KUR’un özel sek­tö­rün kont­ro­lü­ne dev­re­dil­ği­ni kay­det­ti.
    Büyük Bir­lik Par­ti­si (BBP) Rize Mer­kez İlçe Baş­ka­nı Ab­dul­ka­dir Usta, TBMM’ye su­nu­lan Çay Ka­nu­nu tek­li­fi­ne tepki gös­ter­di.
    Çay Ka­nu­nu tek­li­fin­de çay üre­ti­ci­le­ri­ne ceza ve yap­tı­rım uy­gu­lan­dı­ğı­nı kay­de­den BBP Rize Mer­kez İlçe Baş­ka­nı Usta, “Sizin yap­tı­ğı­nı­zı dış güç­ler bile yap­maz di­yecek kadar şa­şır­dık. Bu ta­sa­rı­yı mec­li­se ge­ti­ren Sayın Ri­ze­li Ve­kil­le­ri­miz buna nasıl imza atar­lar?” di­ye­rek şöyle ko­nuş­tu: “Bek­le­nen Çay Ka­nu­nu tek­li­fi­nin içe­ri­ği ba­sın­la pay­la­şıl­dı. Ma­ale­sef ki 210 bin çay üre­ti­ci­miz ve 2 mil­yon in­sa­nı­mı­za katkı sağ­la­yan ve ol­maz­sa ol­ma­zı­mız ÇAY­KUR özel sek­tö­rün kont­ro­lü­ne nasıl dev­re­di­lir? Biz­ler Büyük Bir­lik Par­ti­si ola­rak aylar ön­ce­sin­den ta­sa­rı­da taban fi­ya­tın ve çay üre­ti­ci­mi­zi ko­ru­ma al­tı­na ala­cak hiç­bir mad­de­nin ol­ma­dı­ğı­nı, çı­ka­cak kanun tek­li­fi­nin Bor­sa­nın gü­dü­mün­de şe­kil­le­ne­ce­ği­ni ka­mu­oyu ile de­fa­at­le pay­laş­tık. Mec­li­se su­nu­lan Kanun Tek­li­fin­de 13 mad­de­ye bak­tı­ğı­mız­da, adeta sizin yap­tı­ğı­nı­zı dış güç­ler bile yap­maz di­yecek kadar şa­şır­dık. Bu ta­sa­rı­yı mec­li­se ge­ti­ren Sayın Ri­ze­li Ve­kil­le­ri­miz buna nasıl imza atar­lar? Biz Büyük Bir­lik Par­ti­si ola­rak 10 madde ile bir Çay Ka­nu­nu tek­li­fi ha­zır­la­dık pay­laş­tık, Sayın Ve­kil­ler bun­la­rın tam ter­si­ni 13 madde ile çı­kar­dı­lar. Ta­sa­rı­da taban fiyat dedik ye­ri­ne çay üre­ti­ci­mi­ze ceza ve yap­tı­rım koy­du­lar. Üre­ti­ci­yi özel sek­tö­re karşı ko­ru­ya­lım dedik, yaş çay fi­ya­tı­nı ve açık­la­ma­sı­nı özel sek­tö­rün eline bı­rak­tı­lar. Kaçak çaya ceza ve yap­tı­rım is­te­dik. Kaçak çayı teş­vik ile ya­sa­laş­tır­dı­lar. ÇAY­KUR çayın tek pat­ro­nu ve en üst ku­ru­lu olsun dedik. Ku­ru­mu iş­lev­siz, yet­ki­siz şe­kil­de özel sek­tö­rün ta­şe­ro­nu ha­li­ne ge­tir­di­ler. ÇAY­KUR ko­ru­ma al­tı­na alın­sın dedik, onlar özel sek­tö­rü ko­ru­ma­ya al­dı­lar. Çay üre­ti­mi des­tek­len­sin, teş­vik edil­sin dedik. 

Onlar çayın kök­ten sö­kü­mü­nü çı­kar­dı­lar. Fi­ya­tı Sayın Cum­hur­baş­ka­nı­mız her daim açık­lar­dı, onu da özel sek­tö­rün eline bı­rak­tı­lar.” 20 yıl­dır bek­le­nen Çay Ka­nu­nu ta­sa­rı­sı­nın büyük hayal kı­rık­lı­ğı­na yol aç­tı­ğı­na vurgu yapan Usta, “Kı­sa­ca­sı 20 yıl­dır bek­le­nen ta­sa­rı bu mu? Onun için mi ce­sa­ret edip çı­kar­ta­ma­dı­nız? Bu kanun tek­li­fi­nin içe­ri­ği Sayın Cum­hur­baş­ka­nı­mı­za der­hal ile­til­me­li. Bu­ra­dan Ak Parti’ye gönül veren Ri­ze­li kar­deş­le­ri­me ve teş­ki­la­tı­na ses­le­ni­yo­rum. Üç beş kişi siz­le­rin emek­le­ri­ni zayi et­me­me­li, nede olsa biz daha se­çi­lecek de­ği­liz deyip, siz­le­ri de bu sü­re­ce dahil et­me­me­li.
    Yak­la­şan 2023 se­çim­le­rin­de Sayın Cum­hur­baş­ka­nı­mı­zı mem­le­ke­tin­de zora so­ka­cak bu ta­sa­rı­ya karşı ge­re­ken tep­ki­ni­zi sizde or­ta­ya koyun. Cum­hur İtti­fa­kı üyesi Büyük Bir­lik Par­ti­si ola­rak daima Aziz Mil­le­ti­mi­zin ve şanlı dev­le­ti­mi­zin ya­nın­da­yız. Çay üre­ti­ci­miz ve ÇAY­KUR asla yal­nız de­ğil­dir” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
          

Haber Merkezi


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °