Uyku Probleminizin Nedeni Dişleriniz Mi Yoksa?

Uyku Probleminizin Nedeni Dişleriniz Mi Yoksa?

Diş he­ki­mi ve Or­to­don­ti Uz­ma­nı Doç. Dr. İlhan Metin Dağ­su­yu, uyku ile il­gi­li de­me­ci­ne özel­lik­le uyku ka­li­te­si ile diş­ler ve ağız böl­ge­si ara­sın­da­ki iliş­ki­ye dik­kat çekti.

Uyku ya­şa­mı­mı­zın temel bir öğe­si­dir. Ay­rı­ca uyku, be­de­ni­miz için gün­lük ola­rak tek­rar­la­nan bir ye­ni­len­me ve tamir sü­re­ci­dir. Son yıl­lar­da ya­pı­lan araş­tır­ma­lar ka­li­te­li bir uy­ku­nun yani dü­zen­li ve ke­sin­ti­siz bir uyuma ile REM aşa­ma­sı gibi gi­ril­me­si ge­re­ken derin uyku aşa­ma­la­rı­nın ger­çek­leş­me­si­nin sağ­lı­ğı­mız üze­rin­de­ki ina­nıl­maz olum­lu et­ki­le­ri­ni bize gös­te­ri­yor. Uyku, sa­de­ce gün­lük yaşam ka­li­te­mi­zi değil uzun dönem sağ­lık­lı kal­ma­mız ve hatta yaşam sü­re­mi­zi bile be­lir­le­yen en önem­li et­men­ler­den bi­ri­si­dir.
Uy­ku­ya dal­dık­tan sonra hor­la­ma­mız, ra­hat­sız bir süreç ge­çi­re­rek sık sık po­zis­yon de­ğiş­tir­me­miz ve uyan­ma­mız, yarı uy­ku­lu halde nefes ala­ma­dı­ğı­mı­zı his­set­me­miz veya ha­re­ket etmek is­te­sek de vü­cu­du­mu­zu ha­re­ket et­ti­re­me­miz gibi be­lir­ti­ler­le ken­di­ni gös­te­ren uyku ap­ne­si (uyku dur­ma­sı)’nın en önem­li ne­den­le­rin­den bi­ri­si de özel­lik­le alt çe­ne­mi­zin ge­ri­de ko­num­lan­ma­sı veya üst çe­ne­mi­zin dar­lı­ğı­dır.
Alt çe­ne­nin ko­nu­mu, uyku için ha­ya­ti de­re­ce­de­önem­li olan yutak böl­ge­sin­de bir boru for­mun­da olan üst ha­va­yo­lu­nun ge­niş­li­ği­ni­ve hac­mi­ni be­lir­ler. Alt çe­ne­nin ço­cuk­luk dö­ne­min­den iti­ba­ren ye­ter­siz ge­li­şi­mi­ve ge­ri­de ko­num­lan­ma­sı ha­va­yo­lu hac­mi­ni da­ral­tır. Gün için­de dik du­ru­şu­mu­za­bağ­lı ola­rak ciddi bir so­run­la kar­şı­laş­ma­sak da uyku sı­ra­sın­da di­li­miz,bo­ğa­zı­mız ve yu­mu­şak da­ma­ğı­nız­da­ki kas­la­rın tümü gev­şer ve alt çe­ne­nin­ge­ri­li­ği­ne bağlı zaten dar olan üst ha­va­yo­lu akımı ta­ma­men veya kıs­men­ka­pa­na­bi­lir. Kıs­men ka­pa­nık­lık hor­la­ma­ya, ta­ma­men tı­kan­ma be­lir­li sü­re­ler­vü­cu­du­mu­zun ta­ma­men ok­si­jen­siz kal­ma­sı­na neden olan uyku ap­ne­si­ne neden olur.​Bu sü­re­cin her gece tek­rar­lan­ma­sı as­lın­da uyku sı­ra­sın­da din­len­me­si ge­re­ken­kal­bi­miz ak­ci­ğer­le­ri­miz ve bey­ni­miz gibi tüm iç or­gan­la­rı­mı­zın ak­si­ne daha da­yo­rul­ma­sı­na, yıp­ran­ma­sı­na ve so­nuç­ta erken yaş­lan­ma­sı­na neden olur.
Uyku prob­le­mi­ya­şa­yan bi­rey­ler­de çe­ne­nin az ge­li­şi­mi­ne, dar­lı­ğı­na ve özel­lik­le ge­ri­li­ği­ne­bağ­lı ola­rak, diş­ler­de­ki çap­ra­şık­lık­lar dik­kat çe­ki­ci­dir. Es­te­tik bir prob­le­mol­ma­nın öte­sin­de çap­ra­şık­lık­lar diş eti ra­hat­sız­lık­la­rı­na ve buna bağlı ke­mik­ka­yıp­la­rı­na yol açar. Daha fazla ok­si­je­ne ih­ti­yaç du­yul­ma­sı ne­de­niy­le so­lu­nu­ma­ğız­dan ya­pı­lır ve nor­mal­de uy­ku­da ka­pa­lı ol­ma­sı ge­re­ken ağız­da tü­kü­rük akı­şı­bo­zu­lur. Diş­ler ve di­yet­le­ri kuru kalır, diş­ler­de çürük ge­li­şi­mi hız­la­nır vediş et­le­rin­de­ki has­ta­lık­lar iler­ler. Büyük oran­da ra­hat­sız edici bir ağız­ko­ku­su or­ta­ya çıkar. Bu bi­rey­ler­de aşırı diş gı­cır­dat­ma­ya bağlı ola­rak diş­ler­de­cid­di aşın­ma­lar gö­rü­lür ve alt çe­ne­yi ka­fa­ta­sı­na bağ­la­yan Tem­po­ro Man­di­bu­le­rEk­lem­de ciddi prob­lem­ler ge­li­şe­bi­lir. Tüm bu prob­lem­ler ağız sağ­lı­ğı­nı ve gün­lük­ya­şam ka­li­te­si­ni ciddi ola­rak et­ki­ler.
Dr. Dağ­su­yu, uy­kup­rob­le­mi­niz varsa ön­ce­lik­le bir diş he­ki­mi­ni­ze veya bir or­to­don­ti uz­ma­nı­na­baş­vur­ma­nı­zı öne­ri­yor. Kap­sam­lı bir mu­aye­ne ile üç bo­yut­lu is­ke­let ve ha­va­yo­lu­hac­mi öl­çü­nü­ne ola­nak sağ­la­yan ol­duk­ca düşük dozlu Den­tal To­mog­ra­fi­ler (CB-CT)ile ilk tanı ko­na­bi­lir. Ge­re­kir­se uyku mer­kez­le­rin­de bir gece ge­çir­me­yi­ge­rek­ti­ren uyku testi ile (po­li­som­nog­ra­fi) ile prob­le­mi­ni­zin bo­yu­tu ve­cid­di­ye­ti be­lir­le­nir.
Diş­ler ve çe­ne­le­ri­le iliş­ki­li uyku prob­le­mi, diş he­ki­mi­niz ta­ra­fın­dan size özel ha­zır­la­nan vealt çe­ne­yi uyku sı­ra­sın­da ge­çi­ci ola­rak tutan bir aygıt ile azal­tı­la­bi­lir.Çe­ne­le­rin özel bir ope­ras­yon ile öne doğru ko­num­lan­dı­rıl­ma­sı (Or­tog­na­tik­cer­ra­hi) ise prob­le­mi­ni­zin kesin ola­rak çö­zü­mü­nü sağ­lar.
Bu sü­reç­te çe­ne­ek­le­mi­ne yö­ne­lik te­da­vi­ler, çap­ra­şık­lık­la­rın dü­zel­til­me­si, diş eti­ra­hat­sız­lık­la­rı­na mü­da­ha­le edil­me­si ağız sağ­lı­ğı­nı­zı ye­ni­den ka­zan­ma­nı­zı­sağ­la­ya­cak­tır. Bu prob­lem ço­cuk­luk dö­ne­min­den iti­ba­ren ge­liş­ti­ği için lüt­fen­bü­yü­me dö­ne­min­de­ki ço­cuk­la­rı­nı­zın rutin diş ve çene ge­li­şi­mi mu­aye­ne­le­ri­ni­yap­tır­ma­yı lüt­fen ihmal et­me­yin! Dedi.         Haber Mer­ke­zi