Uyuz salgını yayılıyor: Ne tür önlemler alınmalı?

Ülke ge­ne­lin­de uyuz va­ka­la­rın­da gö­rü­len artış, va­tan­daş­la­rı en­di­şe­len­dir­di. Uyu­zun nasıl bu­laş­tı­ğı ve te­da­vi­sin­den bah­se­den Der­ma­to­lo­ji Uz­ma­nı Dr. Sema Ka­ra­oğ­lu, uyu­zun ya­yıl­ma se­bep­le­ri

Güncel Haberler 1.11.2023 12:00:00 0
Uyuz salgını yayılıyor: Ne tür önlemler alınmalı?

 6 Şubat dep­rem­le­ri­nin ar­dın­dan uyuz va­ka­la­rın­da yüzde kırk artış gö­rül­dü­ğü açık­lan­dı. Uz­man­lar, ka­şın­tı­lar­la baş­la­yan has­ta­lı­ğın, bir sal­gı­na dö­nüş­me­si­nin an me­se­le­si ol­du­ğu­nu be­lirt­ti. Ko­nu­ya iliş­kin açık­la­ma­lar­da bu­lu­nan Der­ma­to­lo­ji Uz­ma­nı Dr. Sema Ka­ra­oğ­lu, “Uyu­zun gir­di­ği or­tam­da, o or­tam­da bu­lu­nan her­ke­sin te­da­vi ol­ma­sı ge­re­kir” dedi.
Açık­la­ma­lar­da bu­lu­nan Der­ma­to­lo­ji Uz­ma­nı Dr. Ka­ra­oğ­lu, 2 ila 6 hafta için­de be­lir­ti­le­ri or­ta­ya çıkan uyuz has­ta­lı­ğı­nın in­san­dan in­sa­na bu­la­şan bir pa­ra­zit ola­rak ol­du­ğu­nu söy­le­ye­rek uya­rı­lar­da bu­lun­du. Uyu­zun özel­lik­le aynı ya­tak­ta yatan kar­deş­ler ya da eşler ara­sın­da uyu­zun ya­yıl­ma ola­sı­lı­ğı­nın yük­sek ol­du­ğu­na dik­kat çeken Ka­ra­oğ­lu, “Bu, ten te­ma­sıy­la in­san­danin­sa­na bu­la­şan bir pa­ra­zit­tir” dedi.
Uyu­zun te­da­vi­sin­den bah­se­den Ka­ra­oğ­lu, “Uyu­zun 40 gün ku­luç­ka sü­re­si var­dır. Bu se­bep­le bu­la­şan ki­şi­ler be­lir­ti­le­ri hemen gös­ter­mez. Uyu­zun gir­di­ği or­tam­da, o or­tam­da bu­lu­nan her­ke­sin te­da­vi ol­ma­sı ge­re­kir. Sa­de­ce bir ki­şi­ye te­da­vi ya­pı­lır­sa bu et­ki­li olmaz.
Ör­ne­ğin, bir ya­tak­ha­ne­ye uyuz gir­diy­se, o ya­tak­ha­ne­de kalan her­kes te­da­vi edil­me­li­dir’’ ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
Uyuza karşı alı­na­bi­lecek ön­lem­le­re de­ği­nen Ka­ra­oğ­lu, ça­ma­şır­la­rın 60 de­re­ce sı­cak­lık­ta yı­kan­ma­sı ge­rek­ti­ği­ne dik­kat çekti. Ka­ra­oğ­lu, “Yı­ka­na­ma­yan ça­ma­şır­lar dış or­tam­da 3 gün bo­yun­ca ha­va­lan­dı­rı­la­bi­lir.
Ya da ka­pa­lı or­tam­da, bir tor­ba­nın için­de sak­la­na­bi­lir. İki-üç gün sonra pa­ra­zit dış or­tam­da ya­şa­ya­maz” diye ko­nuş­tu.
Uz­man­la­rın, uyuz va­ka­la­rı­nın dep­rem­den sonra artış gös­ter­di­ği yö­nün­de­ki açık­la­ma­la­rı­nı des­tek­le­yen Ka­ra­oğ­lu, “Dep­rem­den sonra hij­yen ko­şul­la­rı kö­tü­leş­ti­ği için va­ka­lar­da artış oldu.
Ay­rı­ca, in­san­la­rın trans­fer­le­ri­nin art­ma­sı da pa­ra­zi­tin ta­şın­ma­sı­na yol açtı” şek­lin­de ko­nuş­tu.
     Ha­ber-Fo­to: Betül Vural


Perşembe 27.6 ° / 17.5 °
Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °