Uzmanlar uyarıyor: Botoks ucuzsa dikkat edin

bo­toks iş­le­mi­nin yet­ki­li dok­tor­lar ta­ra­fın­dan ya­pıl­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni söy­le­ye­rek ucuz üc­ret­li bo­tok­sa karşı dik­kat edil­me­si uya­rı­sın­da bu­lun­du.

Güncel Haberler 7.12.2023 09:06:00 0
Uzmanlar uyarıyor: Botoks ucuzsa dikkat edin

 Es­te­tik ve Koz­me­tik Der­ma­to­lo­ji Der­ne­ği Baş­ka­nı Prof. Dr. Berna Şanlı, bo­toks iş­le­mi­nin yet­ki­li dok­tor­lar ta­ra­fın­dan ya­pıl­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni söy­le­ye­rek ucuz üc­ret­li bo­tok­sa karşı dik­kat edil­me­si uya­rı­sın­da bu­lun­du. Es­te­tik ve gü­zel­lik de­yin­ce akla ilk gelen iş­lem­ler­den biri olan bo­toks ile il­gi­li mağ­du­ri­yet­ler son za­man­lar­da arttı. Kaçak bo­toks mal­ze­me­le­ri ve uy­gu­la­ma­la­rı, ‘mer­di­ven altı’ iş­let­me­ler, yet­ki­siz ki­şi­ler­ce ya­pı­lan iş­lem­ler ve uz­man­la­rın ol­ma­dı­ğı gü­zel­lik mer­kez­le­ri be­ra­be­rin­de es­te­tik mağ­du­ri­yet ve sağ­lık so­run­la­rı­nı da ge­ti­ri­yor.
Es­te­tik ve Koz­me­tik Der­ma­to­lo­ji Der­ne­ği (EKDD) Baş­ka­nı Prof. Dr. Berna Şanlı, bo­toks nasıl uy­gu­lan­dı­ğı, bo­toks mal­ze­me­le­ri, has­ta­la­rın se­çi­mi, yaş sı­nı­rı ve sos­yal med­ya­nın es­te­tik kay­gı­la­ra et­ki­si ko­nu­la­rın­da de­ğer­len­dir­me­ler­de bu­lun­du. Bo­tok­sun yüz kas­la­rı­na uy­gu­lan­dı­ğın­da kas ha­re­ket­le­ri­ni, yani mi­mik­le­ri azal­tan böy­le­ce mi­mik­ler­le or­ta­ya çıkan ve ya­şı­mız iler­le­dik­çe be­lir­gin­le­şen, yer­le­şen yüz çiz­gi­le­ri­mi­zi te­da­vi eden bir ilaç ol­du­ğu­nu ve tıbbi te­da­vi sı­nı­fın­da yer al­dı­ğı­nı söy­le­yen Prof. Dr. Şanlı, bo­toks iş­le­mi­nin mut­la­ka sağ­lık ku­ru­luş­la­rın­da ve yet­ki­li he­kim­ler ta­ra­fın­dan uy­gu­lan­ma­sı uya­rı­sın­da bu­lun­du. Bo­tok­sun mut­la­ka bir sağ­lık ku­ru­lu­şun­da, yani mu­aye­ne­ha­ne veya has­ta­ne­ler­de yet­ki­li dok­tor ta­ra­fın­dan uy­gu­lan­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni ifade eden Prof. Dr. Şanlı, bo­toks te­da­vi­si­ni uy­gu­la­ma­ya yet­ki­si olan dok­tor­la­rın der­ma­to­lo­ji uz­man­la­rı, plas­tik cer­ra­hi uz­man­la­rı ve Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı ta­ra­fın­dan 2003 -2008 yıl­la­rı ara­sın­da “me­di­kal es­te­tik ser­ti­fi­ka­sı” ve­ri­len he­kim­ler ol­du­ğu­nu söy­le­di. Prof. Dr. Şanlı, 2008 yı­lın­dan sonra der­ma­to­lo­ji uz­ma­nı ve plas­tik cer­ra­hi uz­ma­nı dı­şın­da­ki he­kim­le­re bo­toks ve ben­ze­ri ame­li­yat­sız es­te­tik uy­gu­la­ma­la­rı yapma yet­ki­si veren yasal bir ser­ti­fi­ka prog­ra­mı­nın ol­ma­dı­ğı­na dik­ka­ti çekti.
Bo­toks mal­ze­me­si­nin ka­li­te­si­nin sı­ra­dan bir has­ta­nın an­la­ma­sı­nın güç ol­du­ğu­nu, bu mal­ze­me­le­rin tak­lit­le­ri­nin de sa­tıl­dı­ğı­nı ifade eden Prof. Dr. Şanlı, “Ül­ke­miz­de li­sans­lı ola­rak sa­tı­lan üç bo­toks mar­ka­sı var. Ne yazık ki or­ta­lık­ta kaçak sa­tı­lan, tak­lit olan veya li­san­sı ol­ma­yan çok sa­yı­da ürün de mev­cut. Bu ürün­ler ge­nel­lik­le mu­aye­ne­ha­ne veya has­ta­ne ol­ma­yan yer­ler­de yet­ki­siz he­kim­ler ve ki­şi­ler ta­ra­fın­dan kul­la­nı­lı­yor. Hem kaçak ve li­sans­sız, do­la­yı­sıy­la gü­ve­ni­lir ol­ma­yan ürün­ler ol­duk­la­rı için, hem de yet­ki­siz he­kim­ler veya ki­şi­ler ta­ra­fın­dan ‘mer­di­ven altı’ ola­rak ifade et­ti­ği­miz gü­zel­lik sa­lo­nu gibi tıbbi ol­ma­yan mü­es­se­se­ler­de ya­pıl­dı­ğı için ge­nel­lik­le çok düşük fi­yat­la­ra ya­pı­lı­yor. İşte tüm bun­la­rın sor­gu­lan­ma­sı ge­re­ki­yor. İşlemi kim ya­pı­yor? Bil­gi­si, be­ce­ri­si, eği­ti­mi, uz­man­lık alanı ne? Bu iş­le­mi yap­ma­ya yet­ki­si var mı? Bir yan et­kiy­le kar­şı­la­şır­sam bunu te­da­vi ede­bi­lecek mi? Kul­lan­dı­ğı ürünü ne­re­den alı­yor? So­nuç­ta ucuz ise neden ucuz?” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
Sos­yal med­ya­da do­la­şan bo­toks­la il­gi­li bil­gi­ler ko­nu­sun­da da uya­rı­lar­da bu­lu­nan Prof. Dr. Şanlı, “Ne yazık ki sos­yal med­ya­da bo­toks ve diğer tüm es­te­tik uy­gu­la­ma­lar­la il­gi­li çok yan­lış, ger­çek­çi ol­ma­yan va­at­ler, fo­toğ­raf­lar, yet­ki­siz ki­şi­ler ta­ra­fın­dan ve yet­ki­siz yer­ler­de ya­pı­lan uy­gu­la­ma­lar­la il­gi­li rek­lam ve diğer ya­yın­lar mev­cut. Has­ta­la­rı­mız için doğ­ru­yu ve ger­çe­ği ayırt etmek ol­duk­ça zor. Bu nok­ta­da kimi takip edi­yor­lar, kimi din­li­yor­lar buna dik­kat et­me­le­ri çok önem­li” dedi.
Prof. Dr. Berna Şanlı kim­dir?
1993 yı­lın­da tıp fa­kül­te­sin­den mezun oldu. 1999 yı­lın­da der­ma­to­lo­ji uz­ma­nı, 2006 yı­lın­da do­çent, 2012 yı­lın­da pro­fe­sör ün­va­nı aldı. Ulu­sal ve ulus­la­ra­ra­sı der­gi­ler­de ya­yın­lan­mış pek çok ma­ka­le­si ve kong­re ko­nuş­ma­la­rı bu­lu­nu­yor. 2012'den beri kendi özel kli­ni­ğin­de der­ma­to­lo­jik has­ta­lık­lar ile es­te­tik ve koz­me­tik der­ma­to­lo­jik uy­gu­la­ma­lar alan­la­rın­da hiz­met ve­ri­yor.
       Ha­ber-Fo­to: Ha­li­de Tonga


Anahtar Kelimeler: Uzmanlar uyarıyor: Botoks ucuzsa dikkat
Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °