"Yaş Çay Fiyatı 25 TL Olmalı"

Çayeli Ziraat Odası Başkanı Ali Küçükislamoğlu,

Güncel Haberler 10.05.2024 09:46:00 0

 Baş­kan Ali Kü­çü­kis­la­moğ­lu, 25 TL olan yaş çay fiyat bek­len­ti­le­ri­ni dile ge­ti­re­rek hü­ku­met ka­ra­rı­nı ve­rir­ken va­tan­da­şın eko­no­mik du­ru­mu­nu de­ğer­len­dir­me­si ge­rek­ti­ği­ni söy­le­di. Böl­ge­miz­de­ki Zi­ra­at Odası Baş­kan­la­rı­nın bir araya ge­le­rek yaş çay taban fi­ya­tı­nın 25 TL ol­ma­sı­nı ta­lep­le­ri­nin ar­ka­sın­da ol­du­ğu­nu ifade eden Kü­çü­kis­la­moğ­lu;
“Enf­las­yon ve hayat pa­ha­lı­lı­ğıy­la bir­lik­te artan yaş çay top­la­ma gi­der­le­ri göz önüne alın­dı­ğın­da taban fi­ya­tın 25 TL ol­ma­sı ge­rek­ti­ği yö­nün­de karar aldık” dedi.
Çay iş­çi­lik gi­der­le­ri­ne de de­ği­nen Kü­çü­kis­la­moğ­lu;
"Ça­yı­nı top­la­ya­ma­dan bir üre­ti­ci­mi­ze top­lat­tır­dı­ğın­da çay pa­ra­sın­dan ma­ale­sef ki bir şey kal­ma­ya­cak­tır.
Kolay çay top­la­ya­bil­mek için al­ter­na­tif olan ve ön­ce­ki yıl­lar­da kul­la­nı­lan şarj­lı çay top­la­ma mo­tor­la­rı için ve­ri­len teş­vik­le­rin­de neden kal­dı­rıl­dık­la­rı­nı an­la­ya­ma­dık.
Çay top­la­ma mo­tor­la­rı için teş­vik uy­gu­la­ma­sı­nın ye­ni­den baş­la­tıl­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni dü­şün­mek­te­yiz” dedi.
Yaş çay se­zo­nu­nun baş­la­ma­sıy­la bir­lik­te çay ta­rı­mıy­la il­gi­li bil­gi­ler­de veren Kü­çü­kis­la­moğ­lu;
“Doğu Ka­ra­de­niz Böl­ge­sin­de dar bir alan­da ye­tiş­ti­ri­len çay, ülke eko­no­mi­si­ne kat­kı­sı­nın ya­nın­da temel içecek mad­de­si ola­rak da önem arz et­mek­te­dir.
Çay ta­rı­mı Doğu Ka­ra­de­niz Böl­ge­si'nde Gür­cis­tan sı­nı­rın­dan baş­la­ya­rak Ordu'nun Fatsa il­çe­si­ne kadar uza­nan ku­şak­ta ya­pıl­mak­ta­dır.
Bu bölge mik­rok­li­ma iklim özel­li­ği­ni yan­sı­tan dün­ya­da­ki en önem­li çay ye­tiş­ti­ri­len alan ola­rak kabul gör­mek­te­dir.
Çin, Hin­dis­tan, Sri Lanka gibi Asya ül­ke­le­rin­de ek­va­to­ral ik­li­min et­ki­siy­le yıl boyu çay üre­ti­mi ya­pıl­mak­ta­dır” dedi.
Kü­çü­kis­la­moğ­lu; “Dört mev­si­min ya­şan­dı­ğı ül­ke­miz­de ise; sı­cak­lık eksi se­vi­ye­le­re düş­mek­te, çay tar­la­la­rı yılın 6 ayı na­das­ta kal­mak­ta­dır.
Kış ay­la­rın­da çay bah­çe­le­ri­nin iz­le­ri­ne kar yağ­ma­sı Türk ça­yı­na önem­li bir öze­lik ka­zan­dır­mak­ta­dır.
Bu özel­li­ğin­den do­la­yı ül­ke­miz­de çay bah­çe­le­rin­de za­rar­lı olu­şu­mu bas­kı­lan­mak­ta za­rar­lı­la­ra karşı zirai ilaç­la­ma ya­pıl­ma­mak­ta­dır.
Bu da dün­ya­da üre­ti­len çay­la­rın ak­si­ne ça­yı­mı­za dün­ya­nın en doğal çayı olma özel­li­ği­ni ver­mek­te­dir” dedi.
Türk ça­yı­nın bu ya­pı­sal fark­lı­lı­ğın­dan do­la­yı iyi bir ta­nı­tım­la dünya pa­za­rın­da en pa­ha­lı sa­tı­lan en ka­li­te­li çay olma ka­bi­li­ye­ti mev­cut­tur söy­le­yen Kü­çü­kis­la­moğ­lu; “Çay üre­ti­mi bölge eko­no­mi­sin­de son de­re­ce önem­li bir yer tut­mak­ta­dır.
Bölge sa­na­yi­si­nin ne­re­dey­se ta­ma­mı çay ta­rı­mı­na da­yan­mak­ta­dır.
Ancak arazi mül­ki­ye­ti sı­nır­lı ol­du­ğu için çay üre­ti­mi küçük çapta aile üre­ti­mi şek­lin­de ya­pıl­mak­ta­dır” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
TÜRKİYE'DE YAŞ, KURU ÇAY ÜRETİMİ DE­ĞER­LENDİRMESİ
Kü­çü­kis­la­moğ­lu; “Doğu Ka­ra­de­niz Böl­ge­sin­de yeni ya­pı­lan öl­çüm­ler­de 791.287 dekar alan­da yak­la­şık 205.118 üre­ti­ci çay ta­rı­mı yap­mak­ta­dır.
Yaş çay ürün re­kol­te­si son dört yılda or­ta­la­ma 1.250 -1.400 bin ton ara­sın­da de­ği­şir­ken 2022 yı­lın­da re­kol­te 1.269 bin tonun üze­ri­ne çık­mış­tır. Çay sek­tö­rün­de üre­tim yapan 207 adet çay fab­ri­ka­sı bu­lun­mak­ta­dır. Bun­la­rın 47's1 Çay­kur, 144’ü özel sek­tö­re ait çay fab­ri­ka­la­rı­dır.
Bu fab­ri­ka­la­rın 104'u Rize'de, 26'si Trab­zon'da, 12'si Gi­re­sun'da ve 2'ü ise Art­vin'de bu­lun­mak­ta­dır.
2022 yı­lın­da 1.269238.096 kg yas çay iş­len­miş­tir. Bu yaş çay­dan 241.000 ton kuru çay elde edil­miş­tir” dedi.
Üre­ti­len yaş çayın %54.49' özel sek­tör ve %45.50'si ÇAY­KUR ta­ra­fın­dan iş­len­miş­tir diyen Kü­çü­kis­la­moğ­lu; “Bir­leş­miş Mil­let­ler (BM) Gıda ve Tarım Ör­gü­tü­nün (FAO) ya­yın­la­dı­ğı ra­por­da; 10 yıl sonra Tür­ki­ye'nin yak­la­şık 270 bin ton olan yıl­lık çay tü­ke­ti­min 400 bin tona çı­ka­ca­ğı ancak yıl­lık or­ta­la­ma yüzde 4,9 olan tü­ke­tim ar­tı­şı­nın ge­lecek 10 yılda yüzde 3.3'e ge­ri­le­ye­ce­ği ön­gö­rü­lü­yor.
Türk çay sek­tö­rü­nün, bu ra­po­ru göz önün­de bu­lun­du­ra­rak sek­tö­rü bu yönde ha­zır­la­ma­sı ge­rek­mek­te­dir.
Ön­ce­lik­le art­ma­sı bek­le­nen çay tü­ke­ti­mi­ni ka­rış­la­ya­cak bir çay sek­tö­rü için aşa­ğı­da­ki so­run­la­rın ivedi bir şe­kil­de çö­zül­me­si ge­rek­mek­te­dir.
Böy­le­ce ülke eko­no­mi­si­ne önem­li katma değer ka­zan­dı­ra­cak çay sek­tö­rü­nün ge­le­ce­ği­ni sağ­lam te­mel­le­re oturt­muş ola­ca­ğız” ifa­de­le­ri­ne yer verdi.
         Haber Merkezi


Anahtar Kelimeler: " Fiyatı Olmalı"
Perşembe 27.6 ° / 17.5 °
Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °