YAŞ ÇAY ÜRETİCİLERİ YILLAR SONRA ÇAYKUR'A KONTENJANSIZ ÇAY SATIYOR

Yaş çay ta­rı­mı­nın ya­pıl­dı­ğı Rize Trab­zon Art­vin ve Gi­re­sun il­le­rin­de bin­ler­ce yaş çay üre­ti­ci­si Çay­kur ta­ri­hin­de ilk defa kon­ten­jan uy­gu­la­ma­sı ol­mak­sı­zın li­mit­siz yaş çay sat­ma­ya devam ediyor

15.08.2022 09:19:00 0
YAŞ ÇAY ÜRETİCİLERİ YILLAR SONRA ÇAYKUR

    Çay­kur Genel Mü­dür­lü­ğü, 2021 yılı yaş çay kam­pan­ya­sın­da ÇAY­KUR ta­ri­hin­de ilk kez ger­çek­le­şen yaş alım­la­rıy­la önem­li bir rekor elde ede­rek, D. Ka­ra­de­niz Böl­ge­sin­de yaş çay ta­rı­mı yapan 204 bin üre­ti­ci­den, 860 bin 400 ton yaş çay satın ala­rak ta­ri­hi bir re­ko­ra imza atmış oldu.
    Çay­kur, yaş çay üre­ti­ci­le­ri­ne Çay­kur ta­ri­hin­de ilk defa ya­şa­nan kon­ten­jan uy­gu­la­ma­sı ol­mak­sı­zın li­mit­siz yaş çay sa­tış­la­rı­nın devam et­me­siy­le, bu yılda yeni bir re­ko­ru ha­ya­ta ge­çir­miş oldu.
    2021 yılı yaş çay kam­pan­ya­sı, 17 Mayıs 2021 ta­ri­hin­de açıl­mış­tı. 2022 yılı yaş çay kam­pan­ya­sı ise, 16 Mayıs 2022 ta­ri­hin­de açıl­dı. Bu yıl geçen yıla göre yaz mev­si­mi bir ay ge­cik­me­li geldi. Ül­ke­mi­zin bir­çok böl­ge­sin­de ol­du­ğu gibi, D. Ka­ra­de­niz böl­ge­miz­de de ha­va­la­rı­nı ısın­ma­sı bir hayli geç oldu. Tüm dün­ya­da ya­şa­nan fark­lı iklim de­ği­şik­lik­le­riy­le bir­lik­te, yaş çay ta­rı­mı­nın ya­pıl­dı­ğı, Rize, Trab­zon, Art­vin ve Gi­re­sun il­le­rin­de de yaş çay bit­ki­si vak­tin­de top­la­na­cak kı­va­ma eriş­me­yin­ce top­lam ürün re­kol­te­si düşük sey­ret­miş oldu.
    Böl­ge­de yaş çayın %50’den faz­la­sı­nı satın alan Çay­kur, yaş çay kam­pan­ya­sı 1’ıncı sür­gün­de li­mit­siz yaş alı­mıy­la, 212 bin ton çay satın almış oldu. Çay­kur devam et­mek­te olan ikin­ci sür­gün alım­la­rın­da şu ana kadar 165 bin tonu geç­miş olup, ikin­ci sür­gün alım­la­rın­da da, bi­rin­ci sür­gün ra­ka­mı­na eri­şi­le­ce­ği­ni he­sap­la­mak­ta­dır. Çay­kur devam et­mek­te olan 2’ıncı sür­gün yaş çay alım­la­rı­nı tüm böl­ge­de bi­rin­ci sür­gün­de­ki gibi kon­ten­jan uy­gu­la­ma­sı ol­mak­sı­zın li­mit­siz devam et­tir­mek­te­dir.
    Tabi ki, böl­ge­de büyük ve küçük tonaj ka­pa­si­te iş­le­me­li 100’un üze­rin­de özel sek­tör yaş çay fab­ri­ka­sı üre­tim yap­mak­ta­dır. Hü­kü­me­tin bu yıl yaş çay fi­ya­tı­nı enf­las­yon öl­çe­ği aya­rın­da üre­ti­ci­le­ri se­vin­di­ren bir rakam ola­rak açık­lan­ma­sı so­nu­cu ve geç­miş­te ki gibi maddi ka­yıp­la­rı ol­ma­ya­ca­ğı için, fazla çay­la­rı­nı özel sek­tö­re de sat­ma­ya devam edi­yor­lar.
ÇAY­KUR TARİHİNİN EN KALİTELİ ÇA­YI­NI İŞLİYOR
    Çay­kur’un mesai mef­hu­mu ve hafta sonu ta­ti­li gö­zet­mek­si­zin, böl­ge­de yaş çay üre­ti­mi ya­pı­lan tüm fab­ri­ka­lar­da­ki ürün üre­tim aşa­ma­la­rı­nı eki­biy­le bir­lik­te, gece, gün­düz ye­rin­de takip eden, bazen de Çay alim ev­le­rin­de üre­ti­ci­le­ri zi­ya­ret ede­rek din­le­yen, Çay­kur Genel Mü­dü­rü ve YK Baş­ka­nı Yusuf Ziya ALİM; “Bu yılkı re­kol­te­nin düşük sey­ret­me­si hiç kim­se­nin ku­su­ru de­ğil­dir. Ül­ke­mi­zin bir­çok böl­ge­sin­de geç­miş yıl­la­ra ben­ze­me­yen iklim şart­la­rı­nın de­ği­şik­li­ği, bu yılkı yaş çay fi­ya­tı­nın özel sek­tör­de de ürün aynı ra­kam­da üre­ti­ci­le­re öden­me­si fak­tör­le­ri et­ki­li ol­muş­tur. De­ğer­li üre­ti­ci­le­ri­mi­zin kam­pan­ya açı­lı­şın­dan iti­ba­ren er­ken­den bah­çe­le­ri­ne gi­re­rek ka­li­te­li yaş çay top­lam­la­rı so­nu­cun­da, bu yıl ol­duk­ça ka­li­te­li siyah çay üre­ti­mi elde et­me­ye devam edi­yo­ruz. Üre­ti­ci­le­ri­miz bu yılda çok rahat çay­la­rı­nı sat­ma­la­rı so­nu­cu top­la­dık­la­rı çay­lar­da yap­ra­ğın kart­laş­ma­sı­na izin ver­me­dik­le­ri için, Çay­kur ola­rak yıl­lar sonra bu kam­pan­ya bo­yun­ca en ka­li­te­li çay­la­rı üret­me­ye devam et­mek­te­yiz. Devam eden bu kam­pan­ya bo­yun­ca, siyah çay üre­ti­mi­miz, yeşil çay ve beyaz çay üre­ti­mi­miz­de bek­le­di­ği­miz ra­kam­la­rı elde et­me­nin de mut­lu­lu­ğu­nu ya­şı­yo­ruz. Bu yıl ka­li­te­de ya­ka­la­dı­ğı­mız re­kor­la, kuru ça­yı­mı­zı her geçen yıl çe­şit­len­di­re­rek, ül­ke­miz­de­ki ve dün­ya­da­ki tü­ke­ti­ci­le­ri­mi­ze ulaş­tı­rıl­mak üzere, pa­zar­la­ma ve ARGE ça­lış­ma­la­rı­mız­la bir­lik­te büyük bir ti­tiz­lik­le için­de, yıl­ma­dan, yo­rul­ma­dan ça­lış­ma­la­rı­mı­za devam edi­yo­ruz. Bütün ça­lış­ma­la­rı­mız, ça­yı­mı­zın ge­le­ce­ği, aile­le­riy­le bir­lik­te mil­yon­la­rı bulan çay üre­ti­ci­le­ri­mi­zin, ça­lı­şan­la­rı­mı­zın ve il­le­ri­mi­zin eko­no­mik ge­li­şi­min hızla kal­kın­ma­ya devam et­me­si için­dir. Her zaman söy­le­di­ğim gibi, Ça­yı­mız bizim için da­mar­la­rı­mız­da­ki kan gi­bi­dir.” şek­lin­de ifade etti.

Ha­ber-Fo­to: Bay­ram Ali KA­VAL­CI


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °