Yaşam Kariyerinizi Planladınız mı?

Yazar ve ka­ri­yer Koçu Yelda Yolay’a göre ha­yat­ta her­ke­sin bir yaşam ka­ri­yer planı ve yaşam ka­ri­ye­ri koçu ol­ma­lı.

Güncel Haberler 9.02.2023 11:09:00 0
Yaşam Kariyerinizi Planladınız mı?

 Yazar ve ka­ri­yer Koçu Yelda Yolay’a göre ha­yat­ta her­ke­sin bir yaşam ka­ri­yer planı ve yaşam ka­ri­ye­ri koçu ol­ma­lı. Hangi mes­lek­ten ya da yaş­tan olur­sa olsun, du­ru­mun­dan mem­nun ol­ma­yan her­kes bu­lun­du­ğu nok­ta­dan daha ileri bir nok­ta­ya gi­de­bi­lir. Bunun için de ken­di­si­ne yol ar­ka­daş­lı­ğı ya­pa­cak bir “Ka­ri­yer Koçu” ge­re­kir.
 Yurt dı­şın­da in­san­la­rın ço­ğu­nun ha­ya­tı­nın bir dö­ne­min­de yar­dım al­dı­ğı yaşam ka­ri­ye­ri koç­la­rı ül­ke­miz­de de gi­de­rek ar­tı­yor. Peki nedir yaşam ka­ri­ye­ri koçu? Tam ola­rak in­sa­na ne yarar sağ­lar? Bu alan­da hiz­met veren isim­ler­den olan yazar ve ka­ri­yer koçu Yelda Yolay, yaşam koç­lu­ğu ve ka­ri­yer koç­lu­ğu ko­nu­sun­da bilgi verdi.
Her­kes Ha­ya­tı­nı Daha İyi Bir Nok­ta­ya Ta­şı­ya­bi­lir
Yelda Yolay, yaşam ka­ri­ye­ri ko­çu­nun ki­şi­nin ha­ya­tıy­la il­gi­li tes­pit­ler yapıp karar veren değil, onun kendi po­tan­si­yel ve is­tek­le­ri­nin far­kın­da ol­ma­sı­nı sağ­la­yan, ha­yal­le­ri­ni ey­le­me ge­çi­rir­ken ken­di­si­ne yol ar­ka­daş­lı­ğı yapan bir pro­fes­yo­nel ol­du­ğu­nu söy­le­di. Yaşam ka­ri­ye­ri koç­la­rı­nın ge­nel­lik­le psi­ko­lo­ji ya da sos­yo­lo­ji ala­nın­da eği­tim almış ki­şi­ler ol­du­ğu­nu kay­de­den Yolay, “is­te­yen her­kes kendi ka­ri­ye­riy­le il­gi­li bu­lun­du­ğu nok­ta­dan daha ileri bir nok­ta­ya gi­de­bi­lir. He­def­le­ri­ni ve ha­yal­le­ri­ni ha­ya­ta ge­çir­mek için adım ata­bi­lir” dedi.
Ka­ri­yer de­nin­ce akla iş­ye­ri­nin gel­di­ği­ni, ancak aile ha­ya­tın­da bir takım he­def­le­re ulaş­ma­nın veya ço­cuk­luk ha­yal­le­ri­ni ger­çek­leş­tir­me­nin de bir ka­ri­yer ol­du­ğu­nu an­la­tan Yelda Yolay, bu an­lam­da in­sa­nı ol­du­ğu yer­den bir son­ra­ki nok­ta­ya ta­şı­ya­bil­mek için de yaşam ko­çu­na ih­ti­yaç du­yul­du­ğu­nu ifade etti. Yolay özel­lik­le ha­ya­tın­da bir şey­ler yo­lun­da git­me­yen şey­le­ri dü­zelt­mek için de­ği­şik­lik is­te­yen­le­ri ve kendi ha­ya­tıy­la il­gi­li ka­rar­lar ver­mek­te ve ya­şan­tı­sı­na sı­nır­lar koy­mak­ta zor­la­nan­la­rın, güven prob­le­mi ya­şa­yan­la­rın yaşam ka­ri­ye­ri ko­çu­na ih­ti­yaç duy­du­ğu­nu dile ge­tir­di.
Yelda Yolay şu bil­gi­le­ri verdi:
Yaşam Ka­ri­ye­ri Koçu tam ola­rak ne ya­pı­yor?
“Yaşam ka­ri­ye­ri koç­la­rı­nın ça­lış­ma yön­tem­le­ri fark­lı ola­bi­lir. Fakat tüm yaşam ka­ri­ye­ri koç­la­rı­nın ortak amacı ki­şi­yi bu­lun­du­ğu yer­den daha iyi bir nok­ta­ya ta­şı­mak­tır. Ben daha çok ha­ya­tın ka­ri­yer ala­nı­na odak­lı ol­du­ğu­mu söy­le­ye­bi­li­rim. Ama gi­ri­şim­ci­lik fa­ali­yet­le­ri­ni de, ki­şi­nin özel ya­şam­da­ki olum­lu ge­liş­me­le­ri de, ha­yal­le­rin ger­çek­leş­me­si­ni de ka­ri­yer ola­rak gö­rü­yo­rum. Ben ça­lış­ma­ya baş­la­ma­dan önce ki­şiy­le il­gi­li bir fi­zi­bi­li­te ça­lış­ma­sı ya­pı­yo­rum. İhti­yaç ana­li­zi yapıp bir re­çe­te çı­kar­tı­yo­rum. Ki­şi­nin ih­ti­ya­cı­na yö­ne­lik bir prog­ram ha­zır­la­dık­tan sonra da eylem adım­la­rı oluş­tu­ru­yo­ruz. Bir­lik­te adım adım eylem pla­nı­nı ha­ya­ta ge­çi­ri­yo­ruz. Koç­luk bu sü­re­ci takip et­me­yi ge­rek­ti­ri­yor.
Bu­ra­da kişi adına bir karar ver­me­miz söz ko­nu­su değil. Ne ya­pa­ca­ğı­nı söy­le­mek bizim had­di­miz değil. Öğ­ret­men­lik, eğit­men­lik değil yol ar­ka­daş­lı­ğı ya­pı­yo­ruz. Her­ke­sin dün­ya­yı an­la­ma sis­te­mi fark­lı. Önce kişi an­la­yıp duy­gu­daş­lı­ğı sağ­lı­yo­ruz. Sonra bir­lik­te yol alı­yo­ruz. Ben ça­lış­ma­la­rım­da sos­yo­lo­ji ve fel­se­fe­de­ki öğ­re­ti­ler­den ya­rar­la­nı­yo­rum. Bun­la­rı ki­şi­nin ha­ya­tı­na yan­sıt­ma­ya ça­lı­şı­yo­rum. Bir ki­şi­ye koç­luk yap­tı­ğı­mız zaman do­lay­lı ola­rak aile­si­ne de katkı sağ­lı­yo­ruz. Yaşam koç­lu­ğu yaşam boyu sür­mü­yor sa­de­ce 3-4 aylık bir dö­ne­mi kap­sı­yor.
Her­ke­sin kendi ha­ya­tın­da dü­zel­te­bi­le­ce­ği bir şeyle, ula­şa­bi­le­ce­ği he­def­ler ol­du­ğu­na ina­nı­yo­rum. Bazen de ha­ya­tı­mız­da bo­zul­muş dü­zel­til­me­si ge­re­ken bir şey­ler olu­yor. Bun­la­rın dü­zel­til­me­si iyi­leş­ti­ril­me­si için de dı­şa­rı­dan bir göz­le­me ih­ti­ya­cı­mız var. Her­kes ken­din­ce ka­ri­yer ya­pa­bi­lir. Yap­tı­ğı işin en iyi­si­ni yap­mak için çaba gös­te­re­bi­lir. Sos­yal so­rum­lu­luk­la ül­ke­mi­ze ve dün­ya­ya ya­rar­lı şey­ler ya­pa­bi­li­riz.
Yaşam Ka­ri­ye­ri Koçu Ha­ya­tı­nı De­ğiş­tir­di
Yaşam ka­ri­ye­ri koç­lu­ğu hiz­me­ti al­dık­tan sonra ha­ya­tı de­ği­şen işa­da­mı Selim Özcan kendi de­ne­yim­le­ri­ni an­lat­tı. Selim Özcan şun­la­rı söy­le­di:
“40 ya­şın­da­yım. Tarım ve in­şa­at­la uğ­ra­şı­yo­rum. Anah­tar tes­lim mü­te­ah­hit­lik ya­pı­yo­rum. 7 yıl önce Yelda ho­cam­la ça­lış­ma­lar yap­tık. Benim ka­pa­lı olan gö­zü­mü açtı. İnşa­at­çı­lık bizim çe­kir­dek­ten olan bir mes­lek, baba mes­le­ği. Yaşam ka­ri­ye­ri koç­lu­ğu hiz­me­ti al­dık­tan sonra fark­lı alan­lar­da atı­lım yap­tım. Ço­cuk­ken çift­çi­li­ği çok se­vi­yor­dum. Aya­ğı­ma çiz­me­yi giyip hay­van­la­rın pe­şin­den koş­ma­yı, tar­la­da ça­lış­ma­yı, do­ma­tes ye­tiş­tir­me­yi çok se­vi­yor­dum. Bu ha­yal­le­ri­mi ger­çek­leş­tir­mek üzere beni ha­re­ke­te ge­çir­di. Önce Tarım Mar­ket, sonra sera kur­dum. 2 yıl do­ma­tes ye­tiş­tir­dim. Şimdi se­ra­da kiraz ye­tiş­ti­rip ihraç edi­yo­rum. Tür­ki­ye’de bunu yapan insan yok de­necek kadar az. Bu benim için çok büyük bir ba­şa­rı. Hiç bil­me­di­ğim bir alan­da çok iyi bir nok­ta­ya gel­dim. İnşaat sek­tö­rün­de de fa­ali­ye­ti­mi sür­dü­rü­yo­rum.
Diğer yan­dan eği­tim ha­ya­tım­da da güzel şey­ler oldu. Ben il­ko­kul me­zu­nuy­dum. Or­ta­okul­da mad­di­yat­tan do­la­yı okulu bı­rak­mış­tım. Ba­ba­mın du­ru­mu çok iyi de­ğil­di. Orta 1’den orta 2’ye geç­ti­ğim­de an­ne­me gidip ‘oku­ma­ya­ca­ğım’ dedim. Annem oku­ma­mı is­te­yin­ce önce ça­lı­şıp sonra oku­ya­ca­ğı­ma söz ver­dim.
Koç­luk hiz­me­ti al­dık­tan sonra bu sö­zü­mü ha­tır­la­ya­rak dı­şa­rı­dan or­ta­oku­lu ve li­se­yi bi­tir­dim. Lise dip­lo­ma­sı­nı an­ne­me gö­tür­düm. Sö­zü­mü tut­tu­ğum için çok mutlu oldum. Şimdi he­de­fim üni­ver­si­te sı­na­vı­nı ka­za­nıp Zi­ra­at mü­hen­di­si olmak.
Bu un­va­nı almak ve bu alan­da daha fazla bilgi sa­hi­bi olmak is­ti­yo­rum. Bir işa­da­mı kim­li­ğim var ama ka­ri­yer an­la­mın­da bunu da ba­şar­mak ve ken­di­mi ge­liş­tir­mek is­ti­yo­rum”.
              

Ha­ber-Fo­to: Şahin POLAT


Anahtar Kelimeler: Yaşam Kariyerinizi Planladınız ?
Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °