“YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ 7 YAŞINDA!”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir URALOĞLU,

Güncel Haberler 5.09.2023 09:49:00 0
“YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ 7 YAŞINDA!”

 Üze­rin­den raylı sis­tem ge­çecek şe­kil­de pro­je­len­di­ri­len dün­ya­nın en uzun, Tür­ki­ye’nin ise en pres­tij­li pro­je­le­rin­den biri olan Yavuz Sul­tan Selim Köp­rü­sü 7 ya­şın­da.
 Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Ab­dul­ka­dir Ura­loğ­lu, Yavuz Sul­tan Selim Köp­rü­sü’nün çevre dostu ol­ma­sı özel­li­ği ile ön plana çık­tı­ğı­nı söy­le­di.
Bakan Ura­loğ­lu, “Yavuz Sul­tan Selim Köp­rü­sü ile za­man­dan 3,3 mil­yar lira, ya­kıt­tan ise 155 mil­yon lira olmak üzere top­lam 3 mil­yar 455 mil­yon lira ta­sar­ruf sağ­lan­dı. 18 bin ton kar­bon emis­yo­nu azal­tıl­dı. Köprü sa­ye­sin­de İstan­bul tra­fi­ği çok önem­li oran­da ra­hat­la­tıl­dı.” dedi.
Yavuz Sul­tan Köp­rü­sü, iki kı­ta­yı bir­bi­ri­ne bağ­la­ya­rak, 7 yıl­dır ülke eko­no­mi­si­ne sağ­la­dı­ğı kat­kı­nın yanı sıra, artan tra­fi­ğin hem akı­şı­nı ko­lay­laş­tı­rı­yor hem de tra­fi­ği İstan­bul’un yer­le­şim böl­ge­le­ri­nin dı­şı­na çı­kar­tı­yor. Köp­rü­nün, İstan­bul'un ku­ze­yin­de yer alan İstan­bul Ha­va­li­ma­nı'na hızlı ve gü­ven­li ula­şım sağ­la­dı­ğı­nı da vur­gu­la­yan Bakan Ura­loğ­lu, “Yavuz Sul­tan Selim Köp­rü­sü mo­dern ta­sa­rı­mı, es­te­tik ya­pı­sı ve en ge­liş­miş mal­ze­me ve mü­hen­dis­lik tek­nik­le­riy­le inşa edil­di. Ül­ke­mi­zin sem­bol pro­je­le­rin­den biri ola­rak öne çıktı. Köprü yoğun ve sü­rek­li bir ula­şım akı­şı­na hiz­met edi­yor.” diye ko­nuş­tu.
KÖP­RÜ­NÜN ÖZELLİKLERİ
Yavuz Sul­tan Selim Köp­rü­sü, Kuzey Mar­ma­ra Oto­yo­lu Pro­je­si kap­sa­mın­da inşa edil­di. Ka­ra­de­niz ağ­zın­da bu­lu­nan bu köprü, Av­ru­pa ya­ka­sın­da Sa­rı­yer il­çe­si­nin Ga­rip­çe yer­le­şim bi­ri­mi ile Ana­do­lu ya­ka­sın­da Bey­koz il­çe­si­nin Poy­raz­köy yer­le­şi­mi ara­sın­da ko­num­la­nı­yor. Köprü, ileri tek­no­lo­ji ve uz­man­lı­ğın bir araya ge­ti­ril­di­ği bir ça­lış­ma so­nu­cu or­ta­ya çıktı. Yerel zemin ko­şul­la­rı, fay­lan­ma, ta­rih­sel dep­rem­ler ve diğer fak­tör­ler­de göz önüne alı­na­rak elde edi­len ve­ri­ler­le dep­rem et­ki­le­ri be­lir­len­di ve dep­rem ta­sa­rı­mı bu ve­ri­le­rin ışı­ğın­da ulu­sal ve ulus­la­ra­ra­sı şart­na­me­ler­de be­lir­le­nen esas­lar dâ­hi­lin­de ya­pıl­dı. Bin 408 met­re­lik ana açık­lı­ğa sahip Yavuz Sul­tan Selim Köp­rü­sü’nün top­lam boyu, kenar açık­lık­la­rı ile bir­lik­te 2 bin 164 met­re­ye ulaş­mak­ta. 26 Ağus­tos 2016 ta­ri­hin­de hiz­me­te giren Yavuz Sul­tan Selim Köp­rü­sü, 59 metre ge­niş­li­ğe sahip ve üze­rin­den de­mir­yo­lu ge­çecek şe­kil­de pro­je­len­di­ri­len dün­ya­nın en uzun köp­rü­sü ko­nu­mun­da bu­lu­nu­yor. Köp­rü­nün kule yük­sek­li­ği ise 330 metre.
          Haber: Bay­ram Ali KA­VAL­CI
      Kay­nak: UAB Basın Mü­şa­vir­li­ği


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °