YAZAR, DÜŞÜNÜR, MÜTEFEKKİR NEVZAT KÖSOĞLU HAKKINDA YAZILANLAR KİTAPTA TOPLANDI

Ri­ze­li Si­ya­set­çi, Yazar, Dü­şü­nür 12 Eylül ön­ce­si­nin MHP Er­zu­rum Mil­let­ve­ki­li Nev­zat Kö­soğ­lu hak­kın­da si­ya­set ön­ce­si ve son­ra­sı ya­zı­lan­lar (Nev­zat Kö­soğ­lu Ar­ma­ğa­nı) isim­li ki­tap­ta top­lan­dı.

Güncel Haberler 17.06.2022 08:56:00 0
YAZAR, DÜŞÜNÜR, MÜTEFEKKİR NEVZAT KÖSOĞLU HAKKINDA YAZILANLAR KİTAPTA TOPLANDI

    Ötü­ken Ya­yın­la­rın­dan çıkan 450 sa­hi­fe­lik ki­tap­ta Ya­zar-Dü­şü­nür ve Si­ya­set­çi Nev­zat Kö­soğ­lu ’nu ta­nı­yan­lar, ar­ka­daş­la­rı ve ilim adam­la­rı­nın 2013 yı­lın­da ölümü ar­dın­dan ha­tı­ra­la­rı­nın top­lan­dı­ğı bir kitap. Nev­zat Kö­soğ­lu anı ki­ta­bı­nı Prof.​ Dr. Ayşe Melek Kö­soğ­lu Öz­yet­kin ha­zır­la­dı.
    Ki­tap­ta Nev­zat Kö­soğ­lu’nun Ha­ya­tı ve Şah­si­ye­ti bö­lü­mün­de Elif Tuğçe Kurt, Nuri Gür­gür, Ahmet İyi­ol­du, Dr. Cezmi Bay­ram, Doç. Dr. Nas­rul­lah Uzman, Prof.​Dr. Ab­dul­ka­dir İlgen, Prof.​ Dr. Recep Kılıç, Prof. ​Dr. Cemal Kur­naz, Şe­ra­fet­tin Yıl­maz, Prof.​ Dr. Meh­met Akif Okur, Doç.Dr. Kaan Çalen, Hü­se­yin Raşit Yıl­maz, Dr. Cemil Doğaç İpek, Hü­se­yin Erdem, Dr. Sü­ley­man Er­yi­ğit, Cem Sök­men in ya­zı­la­rı yer alı­yor.
    Ki­tap­ta bir­bi­rin­den de­ğer­li hiç­bir yerde ya­yın­lan­ma­mış aile fo­toğ­raf­la­rı da yer almış. Kars’ta Ayvaz Gök­de­mir ile asker ar­ka­da­şı ol­du­ğu­nu ki­tap­ta­ki fo­toğ­ra­fın­da gö­rü­yo­ruz.
    Türk Dün­ya­sı­na çok önem veren Nev­zat Kö­soğ­lu Sadi So­mun­cu­oğ­lu ile bir­lik­te Ebul­feyz El­çi­bey’i Bakü’de zi­ya­ret­le­rin­de ya­kın­da gö­rü­yo­ruz.
    Ki­ta­bın ön­sü­zü­nü Prof. ​Dr. ​Ayşe Melek Kö­soğ­lu Öz­yet­kin yazdı.
    Öz­yet­kin ön­söz­de’ ’Türk fikir ve kül­tür ha­ya­tı­nın müs­tes­na şah­si­ye­ti Nev­zat Kö­soğ­lu’nun ve­fa­tı­nın ar­dın­dan onun fikir dün­ya­sı­nı ve si­ya­si yö­nü­nü an­la­tan eser­le­ri­ni de­ğer­len­di­ren çok sa­yı­da yazı, yakın dost­la­rı, dava ar­ka­daş­la­rı ve ilim adam­la­rı ta­ra­fın­dan ka­le­me alın­dı.
    Onu ta­nı­yan­lar şah­si­ye­ti ve bu ha­yat­ta­ki du­ru­şuy­la sanki söz bir­li­ği etmiş gibi aynı şey­le­ri yaz­dı­lar.
    Kıb­le­sin­den hiç şaş­ma­yan, il­ke­le­rin­den asla taviz ver­me­yen, imanı ve ameli aynı be­den­de den­ge­li bir şe­kil­de bir­leş­tir­miş, zihni ber­rak, dü­rüst, cesur, kor­ku­suz bir şah­si­yet. Nev­zat Kö­soğ­lu ‘nu Nev­zat Kö­soğ­lu yapan derin il­miy­le, te­fek­kü­rüy­le or­ta­ya çıkan, her­ke­sin çok açık bir şe­kil­de gör­dü­ğü ka­rak­ter özel­lik­le­riy­di.
    Ha­ya­tı­nın so­nu­na kadar Türk mil­le­ti­ne ve Türk kül­tü­rü­ne olan bağ­lı­lı­ğı Nev­zat Kö­soğ­lu’nun değer ver­di­ği tüm alan­lar­da sü­rek­li te­fek­kür et­me­si­nin, ciddi me­se­le­le­re çözüm yol­la­rı öner­me­si­nin ve yaz­ma­sı­nın temel kay­na­ğı oldu’’ diye yazdı.
    Nev­zat Kö­soğ­lu 1977 yı­lın­da MHP Er­zu­rum Mil­let­ve­ki­li se­çil­di.
    12 Eylül ih­ti­la­lin­de 1.5 yıl tu­tuk­lu kal­dık­tan sonra 1987 yı­lın­da be­ra­at etti. Be­ra­at son­ra­sı si­ya­set­ten uzak duran Kö­soğ­lu 14 cilt­lik Büyük Türk Kla­sik­le­ri, 30 cilt­lik Baş­lan­gıç­tan Gü­nü­mü­ze Tür­ki­ye Dı­şın­da­ki Türk Ede­bi­yat­la­rı An­to­lo­ji­si pro­je­le­ri­ne ön­cü­lük et­miş­tir. 1998 yı­lın­da ya­pı­lan 32. ​Ola­ğan Genel ku­rul­da Türk Ocak­la­rı Eği­tim ve Kül­tür Vakfı Baş­ka­nı se­çil­miş­tir.
    Türk Kül­tü­rü hak­kın­da sa­yı­sız ki­tap­lar ka­le­me ala­rak yayın ha­ya­tı­na ka­vuş­tur­muş­tur.
    2013 yı­lın­da vefat eden Nev­zat Kö­soğ­lu 2009 yı­lın­da TBMM ta­ra­fın­dan Onur ve Üstün Hiz­met Ödü­lü­ne layık gö­rül­müş­tür.3 çocuk ba­ba­sı Nev­zat Kö­soğ­lu’nun kabri An­ka­ra-Göl­ba­şı Me­zar­lı­ğın­da­dır.
       

Ha­ber-Fo­to: İsmet KÖ­SOĞ­LU


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °