YENİ BASIN YASASI DAYATMADIR!

Basın Ka­nu­nu ve Ba­sın­la İlgili Bazı Ka­nun­lar­da De­ği­şik­lik Ya­pıl­ma­sı­na Dair Kanun

Güncel Haberler 2.06.2022 09:45:00 0
YENİ BASIN YASASI DAYATMADIR!

    Tür­ki­ye Ga­ze­te­ci­ler Fe­de­ras­yo­nu Genel Baş­ka­nı Yıl­maz Ka­ra­ca, “Yeni yasa tek­li­fi­ne göre Basın öz­gür­lü­ğü­nü kı­sıt­la­ya­rak Basın Kart­la­rı ko­mis­yo­nun­da ga­ze­te­ci­le­rin hak­la­rı­nı sa­vu­nan mes­lek ör­güt­le­ri­nin yok sa­yıl­ma­sı, yeni ge­ti­ri­len cezai hü­küm­ler­le hal­kın haber alma öz­gür­lü­ğü­ne darbe vu­rul­mak is­ten­me­si Ana­do­lu Ba­sı­nı­nı yok etmek için atıl­mış bir adım­dır.”
     Tür­ki­ye Büyük Mil­let Mec­li­si’ne Ada­let ve Kal­kın­ma Par­ti­si ile Mil­li­yet­çi Ha­re­ket Par­ti­si’ne men­sup bir grup mil­let­ve­ki­li­nin sun­du­ğu “Basın Ka­nu­nu ve Ba­sın­la İlgili Bazı Ka­nun­lar­da De­ği­şik­lik Ya­pıl­ma­sı­na Dair Kanun” baş­lık­lı yasa tek­li­fi Tür­ki­ye Ga­ze­te­ci­ler Fe­de­ras­yo­nu Yö­ne­tim Ku­ru­lu ta­ra­fın­dan kabul edi­le­mez bu­lun­du.
    Tür­ki­ye Ga­ze­te­ci­ler Fe­de­ras­yo­nu Yö­ne­tim Ku­ru­lu adına Genel Baş­kan Yıl­maz Ka­ra­ca sos­yal medya ve in­ter­net med­ya­sı­nı dü­zen­le­me ama­cıy­la TBMM’ye ve­ri­len “Basın Ka­nu­nu ve Ba­sın­la İlgili Bazı Ka­nun­lar­da De­ği­şik­lik Ya­pıl­ma­sı­na Dair Kanun” baş­lık­lı yasa tek­li­fi­ni de­ğer­len­dir­di. Ka­ra­ca ko­nuy­la il­gi­li şu açık­la­ma­yı yaptı:
BASIN MES­LEK ÖR­GÜT­LERİ YOK SA­YI­LA­MAZ
    Yıl­lar­dır bek­le­nen in­ter­net med­ya­sıy­la il­gi­li bir yasa tek­li­fi­nin TBMM’ye su­nul­ma­sı­nı olum­lu bul­mak­la bir­lik­te, tek­li­fin ga­ze­te­ci­lik mes­lek ör­güt­le­ri­nin gö­rüş­le­ri­ne baş­vu­rul­ma­dan, ortak akla ih­ti­yaç du­yul­ma­dan, te­pe­den in­me­ci bir an­la­yış­la ha­zır­lan­mış ol­ma­sı­nı kabul edi­le­bi­lir bul­mu­yo­ruz.
    Yasa tek­li­fi­ni ha­zır­la­yan ve TBMM’ye sunan si­ya­si parti tem­sil­ci­le­ri­nin top­lu­mun haber alma hak­kı­na hiz­met eden in­ter­net med­ya­sıy­la il­gi­li bir dü­zen­le­me ha­zır­lı­ğı için­dey­ken ga­ze­te­ci­lik mes­lek ör­güt­le­ri­ni dış­la­mış ol­ma­sı, bunun ye­ri­ne il­gi­li ku­rum­la­rın bü­rok­rat­la­rı­nın gö­rüş­le­ri­ne baş­vur­muş ol­ma­la­rı, tek­lif sa­hip­le­ri­nin Türk ba­sı­nı­na bakış açı­sı­nı da gös­ter­mek­te­dir.
DE­ZEN­FOR­MAS­YON­LA MÜ­CA­DE­LE ETMEK GA­ZE­TECİLERİN HAK­LA­RI­NI GASP ETMEK OL­MA­MA­LI­DIR
    Yasa tek­li­fi için­de in­ter­net haber si­te­le­riy­le il­gi­li resmi ilan yayın hakkı, ça­lı­şan­la­rın basın kartı sa­hi­bi ola­bil­me hakkı gibi dü­zen­le­me­le­ri olum­lu bul­mak­la bir­lik­te sos­yal med­ya­da ya­şa­nı­lan de­zen­for­mas­yon­la mü­ca­de­le adına, in­ter­net med­ya­sı­na bir ağır san­sür me­ka­niz­ma­sı ku­rul­mak is­ten­di­ği çok açık bir şe­kil­de gö­rül­mek­te­dir.
Yasa tek­li­fi, Türk Ceza Ya­sa­sı’na il­ginç bir şe­kil­de “halkı ya­nıl­tı­cı bil­gi­yi ale­nen yayma” şek­lin­de yeni bir suç ta­nı­mı ilave eder­ken, bu suçu iş­le­yen­le­re hapis ce­za­sı ge­tir­mek­te­dir.
    İnter­net med­ya­sı­na yö­ne­lik bas­kı­cı ted­bir­ler ara­sın­da para ce­za­sı, resmi ilan ke­si­mi gibi ce­za­lar ön­gö­ren yasa tek­li­fi bir si­ya­si taraf olan İle­ti­şim Baş­ka­nı’nı in­ter­net med­ya­sı üze­rin­de tek söz sa­hi­bi ha­li­ne ge­tir­mek­te­dir.
    Cevap ve dü­zelt­me hakkı yasa tek­li­fiy­le kötü kul­la­nı­ma açık hale ge­ti­ril­mek­te, ya­yın­la­nan haber tü­müy­le doğru olsa bile, mah­ke­me ka­ra­rıy­la cevap ve dü­zelt­me met­ni­nin ya­yın­lan­ma­sı zo­run­lu kı­lın­mak­ta­dır.
    Oysa cevap ve dü­zelt­me hakkı sa­de­ce ger­çe­ğe ay­kı­rı ha­ber­ler­de kul­la­nıl­ma­sı ge­re­ken bir hak­tır. Ay­rı­ca yasa da zor şart­lar al­tın­da ya­yın­la­rı­nı sür­dür­me­ye ça­lı­şan Te­le­viz­yon ve Rad­yo­lar için her­han­gi bir dü­zen­le­me ya­pıl­ma­ma­sı bu yayın ku­ru­luş­la­rı­nın bir bir ka­pan­ma­sı­na neden ola­cak­tır.
BASIN KART­LA­RI GER­ÇEK GA­ZE­TECİLERİN HAK­KI­DIR
    Yasa tek­li­fiy­le basın kart­la­rı ko­mis­yo­nu­nun 9 üye­sin­den 5’inin İle­ti­şim Baş­kan­lı­ğı ta­ra­fın­dan be­lir­len­me­si ve mes­lek ku­ru­luş­la­rı­nın oluş­tur­du­ğu üst ku­ru­luş­la­rın ko­mis­yon dı­şın­da tu­tul­ma­sı ön­gö­rü­lü­yor.
    Bu da basın kart­la­rı­nın hak eden­le­re değil de ik­ti­da­ra yakın ki­şi­le­re ve­ri­le­ce­ği en­di­şe­si­ne yol aç­mak­ta­dır. Ga­ze­te­ci ol­ma­yan­la­rın, kim­le­rin ga­ze­te­ci ol­du­ğu­na sağ­lık­lı bir şe­kil­de karar ver­me­le­ri bek­le­ne­mez.
    Basın kart­la­rı­nın ip­ta­li­ni ko­lay­laş­tı­ran madde de ga­ze­te­ci­ler üze­rin­de teh­dit oluş­tu­ra­bi­lecek ifa­de­ler içer­mek­te­dir.
    Yasa tek­li­fi Basın İlan Ku­ru­mu Genel Kurul üye sa­yı­sı­nı 36’dan 42’ye çı­ka­rı­yor. Daha önce Genel Kurul’un Basın İlan Ku­ru­mu üze­rin­de bir yük ol­du­ğu­nu be­lir­tip lağ­ve­dil­me­si yö­nün­de görüş be­lirt­miş­tik. Bu gö­rü­şü­mü­zü bir kez daha dek­la­re edi­yo­ruz.
    Sonuç ola­rak şunu be­lirt­mek is­ti­yo­ruz; İlgili mes­lek ör­güt­le­ri­nin gö­rü­şü alın­ma­dan ha­zır­la­nan yasa tek­li­fi­nin TBMM’de il­gi­li ko­mis­yon­lar­da gö­rü­şü­lür­ken öne­ri­le­ri­mi­zi sun­mak ve öz­gür­lük­le­ri kı­sıt­la­yan değil de yıl­lar­dır bek­le­nen bir dü­zen­le­me­yi sağ­la­yan bir ya­sa­nın çık­ma­sı­na katkı ver­mek is­ti­yo­ruz dedi.
                

Haber: TGF Basın


Anahtar Kelimeler: BASIN YASASI DAYATMADIR!
Cuma 15.6 ° / 10 °
Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °
Pazar 13.7 ° / 2.7 °