"YENİ SENDİKA ÜYE AİDAT KESİNTİSİNİ BİNDE 4'E DÜŞÜRDÜ"

Yeni Sendika Rize İl Temsilcisi Yılmaz KESKİN,

Yerel Haberler 31.01.2024 10:52:00 0

 YENİ SENDİKA, yüzde 2'lik sen­di­ka ba­ra­jı uy­gu­la­ma­sı­nın Ana­ya­sa Mah­ke­me­si ta­ra­fın­dan iptal edil­me­si­nin ar­dın­dan sağ­lık ve sos­yal hiz­met ça­lı­şan­la­rı­na yeni bir ça­lış­ma­nın müj­de­si­ni du­yur­du. YENİ SENDİKA Rize İl Tem­sil­ci­si Yıl­maz Kes­kin ta­ra­fın­dan ya­pı­lan açık­la­ma­da henüz otuz yıl­lık geç­mi­şi olan kamu sen­di­ka­cı­lı­ğı­nın özel­lik­le pan­de­mi sü­re­cin­de ça­lı­şan­la­rı sa­hip­siz bı­rak­tı­ğı be­lir­til­di.
Kes­kin, yet­ki­li sen­di­ka­nın toplu söz­leş­me sü­re­cin­de sağ­lık ve sos­yal hiz­met ça­lı­şan­la­rı­nın hak­la­rı­nı alma mü­ca­de­le­si­ni ve­re­me­di­ği­nin al­tı­nı çi­ze­rek "Bu yüz­den ça­lı­şan­lar sen­di­ka­cı­lı­ğı sen­di­ka yö­ne­ti­ci­le­ri için bir zen­gin­leş­me ve kon­for alanı ola­rak gör­mek­te­dir.
Bu durum kamu sen­di­ka­cı­lı­ğı­na iti­bar kay­bet­tir­mek­te­dir. Özel­lik­le yüzde 2 ba­ra­jı­nın kalk­ma­sın­dan sonra yet­ki­li Kon­fe­de­ras­yon Genel Baş­ka­nı'nın sa­de­ce yet­ki­li sen­di­ka­la­rı ön­ce­le­yen acil bir kanun de­ği­şik­li­ği talep et­me­si diğer yüz­ler­ce sen­di­ka­ya üye olan yüz­bin­ler­ce ça­lı­şa­nın ciddi tep­ki­si­ni çek­miş­tir.
Kes­kin, "Sağ­lık ve sos­yal hiz­met ça­lı­şan­la­rı­nın ka­mu­da en düşük üc­re­ti al­dı­ğı bir dö­nem­de 12 bin TL sey­ya­nen zam­mın emek­li­li­ğe yan­sı­tı­la­ma­mış ol­ma­sı, sen­di­kal an­la­yış için­de halen daha ça­lı­şan­la­rı ken­di­le­ri­ne mah­kum et­me­ye ça­ba­la­yan­la­rın akıl tu­tul­ma­sı ola­rak kar­şı­mız­da dur­mak­ta­dır.
Bu durum ça­lı­şan­lar­da sen­di­ka­cı­lı­ğa ba­kı­şı son de­re­ce olum­suz bir şe­kil­de et­ki­le­mek­te­dir.
Bu durum sen­di­ka­cı­lı­ğa büyük zarar ver­mek­te­dir.
Kes­kin, yüzde 2 sen­di­ka ba­ra­jı uy­gu­la­ma­sı­nın Ana­ya­sa Mah­ke­me­si ta­ra­fın­dan iptal edil­me­si­nin ar­dın­dan Sen­di­ka Genel Mer­ke­zi ola­rak yeni bir karar al­dık­la­rı­nı söy­le­di. 4688 sa­yı­lı Kamu Gö­rev­li­le­ri Sen­di­ka­la­rı Ka­nu­nu'nun 25. mad­de­si­ne da­ya­na­rak üye aidat­la­rı­nı binde 5'ten binde 4'e dü­şür­dük­le­ri­ni du­yu­ran Kes­kin, "Böy­le­ce üye­den ke­si­len aidat mik­ta­rı­nın yüzde 20'sini sen­di­ka­mı­zın ka­sa­sı ye­ri­ne doğ­ru­dan üye­le­ri­mi­zin ce­bi­ne ak­tar­mış ola­ca­ğız" dedi.
Kes­kin, bu dü­zen­le­me­de­ki temel amaç­la­rı­nın sen­di­ka­cı­lı­ğın zen­gin­leş­me ve gelir elde etme aracı ol­ma­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni gös­ter­mek ve ça­lı­şan­lar­da sen­di­ka­cı­lı­ğa karşı olu­şan olum­suz ima­jın dü­zel­til­me­si­ne katkı sun­mak ol­du­ğu­nu ifade etti.
Kes­kin, aynı za­man­da Ça­lış­ma ve Sos­yal Gü­ven­lik Ba­kan­lı­ğı'na ya­pa­cak­la­rı mü­ra­ca­at­la üye­ler­den ya­pı­la­cak sen­di­ka ke­sin­ti­le­ri­nin ora­nı­nın en fazla "Binde 3" ile sı­nır­lan­dı­rıl­ma­sı­nı talep ede­cek­le­ri­ni de ifade etti.
YENİ SENDİKA ta­ra­fın­dan üye­le­ri­nin le­hi­ne ya­pı­la­cak dü­zen­le­me sa­ye­sin­de her bir YENİ SENDİKA üye­si­nin ce­bi­ne diğer sen­di­ka üye­le­ri­ne göre yıl­lık or­ta­la­ma 750 TL fazla mik­tar­da nakit para gi­recek.


               Ha­ber-Fo­to: TULA BASIN


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °