Yeni yıl sofrasına gelecek tavuk ve hindide salmonella riski

Yeni yıl sofrasına gelecek tavuk ve hindide salmonella riski

yıl­ba­şı ye­me­ği ola­rak ter­cih edi­len tavuk ve hindi eti­nin çiğ ya da az piş­miş tü­ke­til­di­ği du­rum­lar­da ‘sal­mo­nel­la’ riski oluş­tu­ğu­nu be­lir­te­rek uya­rı­lar­da bu­lun­du.

 Gıda Mü­hen­dis­le­ri Odası Baş­ka­nı Yaşar Üzüm­cü, yıl­ba­şı ye­me­ği ola­rak ter­cih edi­len tavuk ve hindi eti­nin çiğ ya da az piş­miş tü­ke­til­di­ği du­rum­lar­da ‘sal­mo­nel­la’ riski oluş­tu­ğu­nu be­lir­te­rek uya­rı­lar­da bu­lun­du. Yeni yıl sof­ra­la­rı­nın vaz­ge­çil­me­zi olan tavuk ve hindi eti­nin çiğ ya da az piş­miş halde tü­ke­til­di­ği du­rum­lar­da ‘sal­mo­nel­la’ adlı bak­te­ri­nin sağ­lık so­run­la­rı­na yol açma riski or­ta­ya çı­kı­yor. Uz­man­lar mar­ket­ten alı­nan etin soğuk zin­ci­ri­nin kı­rıl­ma­ma­sı için hemen buz­do­la­bı­na ko­nul­ma­sı ko­nu­sun­da uya­rı­yor. Dik­kat edil­me­si ge­re­ken bir diğer nokta ise etin yı­kan­ma­dan doğ­ru­dan pi­şi­ril­me­si ya da yı­ka­na­cak­sa su­la­rın et­ra­fa sıç­ra­tıl­ma­ma­sı şek­lin­de.
TMMOB Gıda Mü­hen­dis­le­ri Odası Baş­ka­nı Yaşar Üzüm­cü, yeni yılda ya­şa­na­bi­lecek gıda ze­hir­len­me­le­ri­ne karşı dik­kat­li ve ted­bir­li olun­ma­sı ge­rek­ti­ği ko­nu­sun­da uyar­dı. Yıl­ba­şı ye­me­ği ola­rak tü­ke­ti­len tavuk veya hindi etin­de hızlı bak­te­ri üreme riski bu­lun­du­ğu­nu söy­le­yen Üzüm­cü, “Mar­ket­ten alıp eve ge­ti­ri­lir­ken ki sü­reç­te hemen buz­do­la­bı­na ko­nul­ma­sı ve soğuk zin­ci­rin kı­rıl­ma­ma­sı önem arz edi­yor. Donuk va­zi­yet­tey­se pi­şi­ril­me­den önce çöz­dü­rül­me­si ge­re­ki­yor. Onun dı­şın­da iyi bir ısıl işlem görme­si ge­re­ki­yor. Ye­ter­li pişme nok­ta­sı­na gel­me­si ge­re­ki­yor. Aksi halde sal­mo­nel­la riski ola­bi­li­yor. O ne­den­le yı­kan­ma­dan di­rekt pi­şi­ril­me­li ya da yı­ka­nıl­sa bile dik­kat­li bir şe­kil­de, et­ra­fa bu­laş­tır­ma­dan sıç­rat­ma­dan yı­kan­ma­lı. Çiğ eti par­ça­la­dı­ğı ekip­ma­nı diğer yer­le­re değ­dir­me­me­li” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
“Tak­lit ve tağ­şiş ürün­le­re dik­kat”
Yıl­ba­şın­da ku­ru­ye­miş tü­ke­ti­mi­nin art­tı­ğı­na dik­kat çeken Üzüm­cü, “Ku­ru­ye­miş yeni yılda çok tü­ke­ti­li­yor. Ku­ru­ye­miş­le­rin açık sa­tı­la­nı, am­ba­laj­lı olanı var. Bun­lar­da da gü­ve­ni­lir bir yer­den, fir­ma­dan al­ma­l­lar.
Özel­lik­le on­la­rın da fi­yat­la­rı çok arttı.
Bunda tü­ke­ti­ci­yi al­dat­ma gibi du­rum­lar söz ko­nu­su ola­bi­lir. Ka­li­te­siz bir ürün­le ka­rış­tı­rıl­mış ola­bi­lir.
O şe­kil­de bir al­dat­ma ola­bi­lir. Bo­zul­muş bir ürün ve iyi bir ürünü ka­rış­tır­mak da tak­lit ve tağ­şi­şe girer. Özel­lik­le açık­ta sa­tı­lan ku­ru­ye­miş­le­re dik­kat etmek ge­re­ki­yor. Açık­ta sa­tı­lan ku­ru­ye­miş­ler­de toz top­rak kir­len­me­ler ola­bi­lir.
Sonuç iti­ba­rıy­la va­tan­daş­lar bil­di­ği, gü­ven­di­ği yer­ler­den alış­ve­riş yap­ma­lı” dedi.
“Yeni yıl ön­ce­si de­ne­tim­ler ar­tı­rıl­ma­lı”
Yeni yılda dı­şa­rı­da yemek ye­me­ğe büyük bir talep ola­ca­ğı­nı be­lir­ten Üzüm­cü, “Yeni yılda dı­şa­rı­da yemek ye­me­ğe büyük bir talep ola­cak­tır.
Orada da bu her türlü gıda risk­le­ri­ne açık.
Özel­lik­le soğuk meze, tavuk, hindi eti gibi gı­da­lar­da risk yük­sek.
De­ne­tim­le­rin ye­ter­li ol­du­ğu­nu söy­le­ye­me­yiz.
Özel­lik­le yıl­ba­şı ön­ce­si de­ne­tim­le­rin ar­tı­rıl­ma­sı ge­re­ki­yor.
Bu tür hazır gı­da­la­rı üre­tip satan nok­ta­la­rın daha sıkı de­net­len­me­si lazım” diye ko­nuş­tu.
   Ha­ber-Fo­to: Deniz Dal­gıç