"YENİ ZİGANA TÜNELİNDEN 1.5 AYDA 251 BİN ARAÇ GEÇTİ"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir URALOĞLU;

Güncel Haberler 10.07.2023 09:08:00 0

 Ka­ra­de­niz’in Doğu ve Gü­ney­do­ğu Böl­ge­si’ni bir­bi­ri­ne bağ­la­yan ve 50 gün önce hiz­me­te giren 15 km. gidiş ve ge­liş­li çift tüplü yeni Zi­ga­na Tü­ne­li, 1,5 ayda 251 bin 100 araca hiz­met verdi.
Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Ab­dul­ka­dir Ura­loğ­lu, “3 Mayıs 2023 ta­ri­hin­de hiz­me­te açı­lan Zi­ga­na Tü­ne­li’nin Av­ru­pa’nın en uzun, Dün­ya­nın ise 3’üncü en uzun çift tüplü ka­ra­yo­lu tü­ne­li ol­du­ğu­nu be­lir­te­rek, “Li­ma­na, tu­rizm ve sa­na­yi mer­kez­le­ri­ne so­run­suz akışı sağ­lan­mış, yur­ti­çi ka­ra­yo­lu ula­şı­mı ile ulus­la­ra­ra­sı ti­ca­re­tin daha hızlı ve gü­ve­ni­lir ya­pıl­ma­sı­na kat­kı­da bu­lu­nu­yor. Tü­ne­li­miz 1,5 ayda 251 bin 100 araca hiz­met verdi. Yıl­lık 190 mil­yon ta­sar­ruf sağ­la­ya­ca­ğız” dedi.
YÜZDE YÜZ YERLİ MİLLİ KAY­NAK­LAR KUL­LA­NIL­DI
Yeni Zi­ga­na Tü­ne­li, Doğu Ka­ra­de­niz’in en önem­li mer­ke­zi ko­nu­mun­da­ki Trab­zon’u Gü­müş­ha­ne üze­rin­den Bay­burt, Aş­ka­le ve Er­zu­rum’a bağ­la­yan ve yük­sek yo­ğun­luk­ta tra­fik yükü ta­şı­yan bu gü­zer­gâh­ta inşa edil­di­ği­ni ifade eden Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Ab­dul­ka­dir Ura­loğ­lu, tü­nel­le il­gi­li şu bil­gi­le­ri verdi:
“Zi­ga­na Tü­ne­li ve bağ­lan­tı yol­la­rı­nın ya­pı­mı, ta­sa­rı­mı ve kont­ro­lün­de yüzde yüz yerli ve milli kay­nak­lar kul­la­nıl­mış ve proje Türk mü­hen­dis­le­ri ve iş­çi­le­ri ta­ra­fın­dan inşa edil­miş­tir.”
YIL­LIK 190 MİLYON TA­SAR­RUF SAĞ­LA­NA­CAK
Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Ab­dul­ka­dir Ura­loğ­lu, tü­ne­lin hiz­me­te açıl­ma­sıy­la bir­lik­te kış şart­la­rın­da ke­sin­ti­ye uğ­ra­yan tra­fi­ğin ke­sin­ti­siz ve kon­for­lu akışı tesis edil­di­ği­ni be­lir­te­rek, “Böy­le­ce za­man­dan 57 mil­yon TL, akar­ya­kıt­tan 133 mil­yon TL olmak üzere yıl­lık top­lam 190 mil­yon TL ta­sar­ruf sağ­la­mış olu­yo­ruz” dedi.
SE­YE­HAT SÜRESİ OR­TA­LA­MA 20 DAKİKAYA İNDİ
Yeni Zi­ga­na Tü­ne­li, 12 metre ge­niş­li­ğin­de­ki mev­cut dev­let yo­lu­nun,2x2 şe­rit­li bö­lün­müş yol ha­li­ne ge­ti­ril­di. Proje ile mev­cut gü­zer­gâh üze­rin­de bu­lu­nan 90 adet viraj or­ta­dan kal­dı­rıl­dı. Eğim yüzde 7,7’den yüzde 3,3’e dü­şü­rü­le­rek yolun ge­omet­ri­si iyi­leş­ti­ril­di. Gü­zer­gâh 8 ki­lo­met­re kı­sal­tıl­dı, se­ya­hat sü­re­si oto­mo­bil­ler için 10 da­ki­ka, ağır to­naj­lı araç­lar için 60 da­ki­ka olmak üzere or­ta­la­ma 20 da­ki­ka in­di­ril­di. Kar­bon sa­lı­nı­mı 16 bin 598 ton azal­tı­la­rak, sü­rü­cü­le­re daha gü­ven­li ve kon­for­lu bir ula­şım im­kâ­nı sağ­la­yan proje ile ay­rı­ca, mev­cut Trab­zon-Gü­müş­ha­ne hat­tın­da bu­lu­nan kes­kin vi­raj­lar, ram­pa­lar ile bir­lik­te dik ya­maç­lar­dan taş düş­me­si gibi prob­lem­ler or­ta­dan kal­dı­rıl­dı.


       Kay­nak: veli.​ka­va­k@​uab.​gov.​tr
       Haber: Bay­ram Ali KA­VAL­CI


Anahtar Kelimeler: " ZİGANA TÜNELİNDEN . GEÇTİ"
Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °