"YENİKÖPRÜ-YÜKSEKOVA TÜNELİ İLE MESAFELER KISALACAK"

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI ABDULKADİR URALOĞLU T-1 TÜNELİ IŞIK GÖRME TÖRENİ'NDE KONUŞTU;

Güncel Haberler 31.07.2023 09:11:00 0

 Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Ab­dul­ka­dir Ura­loğ­lu, Yük­se­ko­va-Ye­ni­köp­rü ara­sın­da tünel ça­lış­ma­la­rın­da önem­li aşa­ma­ya ge­lin­di­ği­ni be­lir­te­rek, “Yur­ti­çi ka­ra­yo­lu ula­şı­mı ile ulus­la­ra­ra­sı ti­ca­re­tin daha hızlı ge­liş­me­si­ne büyük katkı sağ­la­ya­cak. Ay­rı­ca yol gü­zer­ga­hın­da can ve mal em­ni­ye­ti­ni art­tı­ra­rak Yük­se­ko­va-Hak­kâ­ri arası se­ya­hat sü­re­si­ni 1 saat 15 da­ki­ka­dan 50 da­ki­ka­ya in­di­re­ce­ğiz. Se­ya­hat sü­re­si­ni 25 da­ki­ka azal­tır­ken aynı za­man­da akar­ya­kıt ve za­man­dan büyük ta­sar­ruf sağ­la­ma­yı he­def­li­yo­ruz” dedi.
 Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Ab­dul­ka­dir Ura­loğ­lu, Yük­se­ko­va’yı Van-Hak­ka­ri Dev­let Yolu’na bağ­la­yan 16,3 km’lik Ye­ni­köp­rü-Yük­se­ko­va Yolu T1 Tü­ne­li Işık Görme Tö­re­ni­ne ka­tıl­dı. Ura­loğ­lu, tö­ren­de yap­tı­ğı ko­nuş­ma­da Ye­ni­Köp­rü-Yük­se­ko­va Yolu T1 Tü­ne­li’nin hiz­me­te gir­me­siy­le bir­lik­te yur­ti­çi ve yurt­dı­şı ti­ca­re­te sağ­la­ya­ca­ğı kat­kı­ya vurgu yaptı. Ura­loğ­lu bu ko­nu­da şun­la­rı kay­det­ti:
“Bi­lin­di­ği üzere Tür­ki­ye ile İran ara­sın­da­ki ti­ca­ret hacmi, ger­çek­leş­ti­ri­len ikili an­laş­ma­la­rın da et­ki­siy­le hızla art­mak­ta­dır. Bu ne­den­le ül­ke­mi­zi İran’a bağ­la­yan yol­la­rın stan­dar­dı­nın ar­tı­rıl­ma­sı önem ka­zan­mış­tır. Bu kap­sam­da­ki yol ke­sim­le­ri­miz ara­sın­da yer alan ve yoğun ağır taşıt tra­fi­ği­ne hiz­met veren Ye­ni­köp­rü-Yük­se­ko­va Yolu ulus­la­ra­ra­sı ti­ca­re­tin ge­liş­me­si için büyük önem arz et­mek­te­dir. 16,3 ki­lo­met­re uzun­lu­ğun­da­ki bu proje ile 12 metre ge­niş­li­ğin­de­ki mev­cut dev­let yo­lu­nu BSK kap­la­ma­lı 2x2 şe­rit­li bö­lün­müş yol ha­li­ne ge­ti­re­ce­ğiz.
Proje kap­sa­mın­da Işık görme tö­re­ni ve­si­le­siy­le biz­le­ri bir araya ge­ti­ren 3 bin 965 met­re­lik T-1 Tü­ne­li ve 4 bin 566 met­re­lik T-2 Tü­nel­le­ri­ni aça­ca­ğız. Ay­rı­ca;151 met­re­lik Çığlı Köp­rü­sü, 282 met­re­lik Di­lek­ta­şı-1 ve 227 met­re­lik Di­lek­ta­şı-2 Köp­rü­le­ri­ni de inşa ede­ce­ğiz. Böy­le­ce pro­je­nin ta­mam­lan­ma­sı ile bir­lik­te mev­cut gü­zer­ga­hı 7 ki­lo­met­re kı­sal­ta­rak fi­zi­ki ve ge­omet­rik stan­dart­la­rı yük­selt­me­yi plan­lı­yo­ruz. Ay­rı­ca yol gü­zer­ga­hın­da can ve mal em­ni­ye­ti­ni art­tı­ra­rak se­ya­hat sü­re­si­ne de or­ta­la­ma 25 da­ki­ka azal­ta­rak akar­ya­kıt ve za­man­dan büyük ta­sar­ruf sağ­la­ma­yı he­def­li­yo­ruz. Za­man­dan 84,3 mil­yon TL, akar­ya­kıt­tan 27,1 mil­yon TL olmak üzere yıl­lık top­lam 111,4 mil­yon TL ta­sar­ruf ya­pa­ca­ğı­mı­zı ön­gö­rü­yo­ruz.”
Ura­loğ­lu, ko­nuş­ma­sın­da Doğu Ana­do­lu Böl­ge­si’nin İran’a açı­lan en önem­li ka­pı­la­rın­dan biri olan Hak­ka­ri’nin ula­şım ve ile­ti­şim alt­ya­pı­sı­na 2003 yı­lın­dan bu yana yak­la­şık 23 mil­yar 250 mil­yon lira har­ca­ma yap­tık­la­rı­nı, 2003’te sa­de­ce 1 ki­lo­met­re bö­lün­müş yol var iken, 97 ki­lo­met­re daha yol ya­pa­rak, bö­lün­müş yol uzun­lu­ğu­nu 98 ki­lo­met­re­ye yük­selt­tik­le­ri­ni söy­le­di.
Ura­loğ­lu ay­rı­ca AK Parti ik­ti­dar­la­rı dö­ne­min­de ula­şım ala­nın­da ya­pı­lan ya­tı­rım­la­ra da de­ği­ne­rek, şun­la­rı söy­le­di: “2003 yı­lın­da baş­lat­tı­ğı­mız ka­ra­yo­lu ham­le­si ile özel­lik­le ka­ra­yo­lu ula­şım ağı­mı­zın gü­cü­ne güç kat­tık. Yak­la­şık 2 Tril­yon 550 mil­yar Lira ya­tı­rım ile aslan pa­yı­nı ka­ra­yol­la­rı­nı ver­dik. 6 bin 100 ki­lo­met­re­den dev­ral­dı­ğı­mız bö­lün­müş yol uzun­lu­ğu­nu, 29 bin ki­lo­met­re­nin üze­ri­ne çı­kar­dık. Ana aks­la­rı­mı­zın ta­ma­mı­na ya­kı­nı­nı bö­lün­müş yol ha­li­ne ge­tir­dik. Bö­lün­müş yol­lar­la bağ­la­nan şehir sa­yı­mız 6 iken, 77’ye yük­selt­tik. Ül­ke­mi­zin yal­çın ka­ya­la­rı­nı, derin va­di­le­ri­ni tünel ve vi­ya­dük­ler­le aştık. 2003 yı­lın­dan bu yana; 439 ki­lo­met­re uzun­lu­ğun­da 3 bin 770 adet köp­rü­yü, 673 ki­lo­met­re uzun­lu­ğun­da 403 adet tü­ne­li ta­mam­la­ya­rak hiz­me­te sun­duk. Çok ya­kın­da bun­la­ra Ye­ni­köp­rü-Yük­se­ko­va Yolu kap­sa­mın­da inşa et­ti­ği­miz 3 bin 965 metre uzun­lu­ğun­da­ki T-1 Tü­ne­li­mi­zi de ek­le­ye­ce­ğiz.”


             Haber: Bay­ram Ali KA­VAL­CI
               Kay­nak: UAB Basın Mü­şa­vir­li­ği


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °