Tarih: 13.12.2023 09:41

Yenilikçi tasarımlar afetlere hazırlık için yarıştı

Facebook Twitter Linked-in

 İDDMİB ve İKMİB iş bir­li­ği, Ti­ca­ret Ba­kan­lı­ğı, Tür­ki­ye İhra­cat­çı­lar Mec­li­si ve En­düst­ri­yel Ta­sa­rım­cı­lar Mes­lek Ku­ru­lu­şu’nun des­tek­le­ri ile ger­çek­leş­ti­ri­len ya­rış­ma­la­rın 1. Se­çi­ci Kurul Top­lan­tı­sı ger­çek­leş­ti­ril­di. İkinci aşa­ma­da de­ğer­len­di­ri­lecek se­çi­ci kurul top­lan­tı­sı­na hak ka­za­nan 3 proje be­lir­len­di. Katma de­ğe­ri yük­sek ürün­le­rin ge­liş­ti­ril­me­si için dü­zen­le­nen ya­rış­ma­nın bu yılki te­ma­sı "Doğal Afet ve Acil Durum Kon­sep­ti" ola­rak be­lir­le­nir­ken; ya­rış­ma­nın ka­za­nan­la­rı­na ve de­re­ce­ye gi­ren­le­re para ödü­lü­nün yanı sıra yurt­dı­şı eği­tim bursu, fuar ka­tı­lım ödülü, ta­sa­rım tes­ci­li des­te­ği ve ulus­la­ra­ra­sı ya­rış­ma­la­ra ka­tı­lım des­te­ği ve­ri­le­ce­ği be­lir­til­di.
Ti­ca­ret Ba­kan­lı­ğı ve Tür­ki­ye İhra­cat­çı­lar Mec­li­si (TİM) des­te­ği, İstan­bul Maden ve Me­tal­ler İhra­cat­çı Bir­lik­le­ri (İMMİB), İstan­bul Demir ve Demir Dışı Me­tal­ler İhra­cat­çı­la­rı Bir­li­ği (İDDMİB) ve En­düst­ri­yel Ta­sa­rım­cı­lar Mes­lek Ku­ru­lu­şu'nun (ETMK) iş bir­li­ğiy­le bu yıl 19'un­cu­su dü­zen­le­nen "İMMİB En­düst­ri­yel Ta­sa­rım Ya­rış­ma­sı 2023", “Afet ve Acil Durum” te­ma­sıy­la Me­tal­den Mamul Ürün­ler ve Plas­tik­ten Mamul Ürün­ler Ka­te­go­ri­si olmak üzere iki ka­te­go­ri­de ger­çek­leş­ti­ril­di. Bi­rin­ci Se­çi­ci Kurul Top­lan­tı­sı son­ra­sın­da 159 baş­vu­ru de­ğer­len­di­ril­di ve ikin­ci aşa­ma­da de­ğer­len­di­ri­lecek se­çi­ci kurul top­lan­tı­sı­na hak ka­za­nan 3 proje be­lir­len­di. “İMMİB 2023 En­düst­ri­yel Ta­sa­rım Ya­rış­ma­sı”nın, Tür­ki­ye’de ta­sa­rım kül­tü­rü­nü yay­gın­laş­tır­mak, ih­ra­cat­çı fir­ma­la­rı­nın dünya pi­ya­sa­la­rın­da re­ka­bet gü­cü­nü ar­tı­ra­cak katma de­ğe­ri yük­sek, özgün ve mo­dern ürün­le­rin ta­sar­lan­ma­sı­na zemin ha­zır­la­mak ama­cıy­la 2005 yı­lın­dan bu yana her sene dü­zen­len­di­ği­ni be­lir­ten Tür­ki­ye İhra­cat­çı­lar Mec­li­si (TİM) Baş­kan Ve­ki­li ve İDDMİB Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Çetin Tec­de­li­oğ­lu, "Ta­sa­rım, ino­vas­yon yal­nız­ca biz­le­rin değil, her­ke­sin di­lin­de olan bir konu. Ne mutlu ki bir­li­ği­mi­zin bu tarz et­kin­lik­le­riy­le bir kez daha bu ko­nu­nun al­tı­nı çi­ze­bi­li­yor, Tür­ki­ye’deki ta­sa­rım kül­tü­rü­nü taç­lan­dı­rı­yo­ruz." dedi.
TOP­LAM 5 BİN 660 PROJE BAŞ­VU­RU­SU YA­PIL­DI
19 yıl­dır dü­zen­le­nen ya­rış­ma­ya bu­gü­ne kadar 5 bin 660 proje baş­vu­ru­su ya­pı­lır­ken 550 pro­je­nin ödül al­dı­ğı­nı du­yu­ran Tec­de­li­oğ­lu, her yıl ya­rış­ma­da kon­sept te­ma­sı be­lir­le­dik­le­ri­ni vur­gu­la­ya­rak, "Son yıl­lar­da ül­ke­miz­de ya­şa­nan doğal afet­ler ve so­nuç­la­rı da göz önün­de bu­lun­du­ru­la­rak 2023 yı­lın­da dü­zen­le­nen İMMİB En­düst­ri­yel Ta­sa­rım Ya­rış­ma­sı’ndaki ka­te­go­ri­le­ri­mi­zin ortak te­ma­sı “Afet ve Acil Durum” ola­rak be­lir­len­di. Dep­rem, sel, yan­gın ve ben­ze­ri pek çok afet du­ru­mun­da, afe­tin ken­di­si kadar takip eden sa­at­ler de ha­yat­ta ka­lan­lar ve mağ­dur­lar için ol­duk­ça kri­tik bir zaman di­li­mi­dir. Ye­ter­li ko­ru­ma ve ba­rın­ma ek­sik­li­ği, ha­yat­ta kal­mak için temel insan ih­ti­yaç­la­rı­na eri­şe­me­me, alt­ya­pı ve hiz­met­le­rin yok ol­ma­sı ile bir­leş­ti­ğin­de, afet son­ra­sı ya­pı­la­cak mü­da­ha­le­nin hızı, ha­yat­ta kalma veya ölüm ara­sın­da­ki be­lir­le­yi­ci fak­tör olu­yor. Bu ne­den­le ya­rış­ma te­ma­sı hem afet ön­ce­sin­de ve es­na­sın­da kul­la­nı­la­bi­lecek ürün­le­ri hem de afet son­ra­sın­da ih­ti­yaç du­yu­la­bi­lecek ürün­le­rin ta­ma­mı­nı kap­sa­mak­ta­dır." dedi.
89 TA­SA­RIM­CI­YA YURT DI­ŞIN­DA EĞİTİM BURSU
Tec­de­li­oğ­lu, her yıl bir­bi­rin­den ya­ra­tı­cı ve ye­te­nek­li ta­sa­rım­cı ve öğ­ren­ci­le­rin ka­tı­lım gös­ter­di­ği ya­rış­ma­da bazı eser­le­rin üre­ti­me geçme şansı ya­ka­lar­ken, proje sa­hi­bi ta­sa­rım­cı­la­rın da ih­ra­cat­çı fir­ma­lar­da is­tih­dam edil­me im­kâ­nı­na ka­vuş­tu­ğu­nu söy­le­di.
2023 En­düst­ri­yel Ta­sa­rım Ya­rış­ma­sı kap­sa­mın­da be­lir­ti­len kon­sept­ler ba­zın­da top­lam­da 159 baş­vu­ru ya­pıl­dı­ğı­nın bil­gi­si­ni pay­la­şan İDDMİB Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Çetin Tec­de­li­oğ­lu, "Se­çi­ci Kurul top­lan­tı­sı son­ra­sın­da de­re­ce­ye giren ta­sa­rım­cı­la­rı­mı­za top­lam 260 bin TL’lik para ödülü ve­ri­lecek. Para ödü­lü­nün yanı sıra de­re­ce­ye giren ta­sa­rım­cı­la­ra yurt dışı eği­tim burs hakkı ta­nı­nı­yor. Ya­rış­ma kap­sa­mın­da bu­gü­ne kadar top­lam 89 ta­sa­rım­cı yurt dışı eği­ti­me gön­de­ril­di. Ay­rı­ca, yurt­dı­şı bursu halen devam eden 15 öğ­ren­ci­miz daha bu­lu­nu­yor. Ya­rış­ma­da her bir ka­te­go­ri­de bi­rin­ci olan ta­sa­rım­cı­la­ra yurt dışı eği­tim burs hakkı ta­nı­na­cak. Yurt dışı eği­ti­min­de aylık 36 bin TL yaşam gi­de­ri ve eği­tim fa­tu­ra­la­rı kar­şı­la­na­cak. Ya­rış­ma­da her bir ka­te­go­ri­de bi­rin­ci­lik ödülü alan ya­rış­ma­cı­lar (grup ka­tı­lı­mı du­ru­mun­da grup tem­sil­ci­si ola­rak bir kişi) mas­raf­la­rı İMMİB ta­ra­fın­dan kar­şı­lan­mak üzere ulus­la­ra­ra­sı fu­ar­la­ra gö­tü­rü­lecek. Ya­rış­ma­mız­da de­re­ce­ye giren ta­sa­rım­cı­lar ödül­lü pro­je­le­ri ile "Ulus­la­ra­ra­sı Ta­sa­rım Ya­rış­ma­la­rı”na ka­tı­lım gös­ter­dik­le­rin­de mas­raf­la­rı 500 Euro’ya kadar Bir­li­ği­miz ta­ra­fın­dan des­tek­le­necek. Ya­rış­ma­nın ka­za­nıl­ma­sı du­ru­mun­da Ödül Tö­re­ni'ne ka­tı­lım için 1000 Euro'ya kadar ko­nak­la­ma, ula­şım ve vize mas­raf­la­rı yine Bir­li­ği­miz­ce kar­şı­la­na­cak. Her bir ka­te­go­ri­de de­re­ce­ye giren ta­sa­rım­cı­la­rın ödül ka­zan­dık­la­rı pro­je­le­ri­nin tes­cil, fay­da­lı model veya pa­tent mas­raf­la­rı, il­gi­li ödeme bel­ge­le­ri­nin Bir­li­ği­mi­ze ib­ra­zı­na is­ti­na­den 2000 TL’ye kadar des­tek­le­necek." dedi.
 Ha­ber-Fo­to: Lelya LATİN




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —