Yeşil Yol Projesi'nde standardı yükseltilmiş yol ağı yüzde 50'ye yükseldi

Bölgemizde zi­ya­ret­çi­le­rin doğa içe­ri­sin­de ula­şım sağ­la­ma­sı için uy­gu­la­nan Yeşil Yol Pro­je­si kap­sa­mın­da geçen yıl 87 ki­lo­met­re­lik yolun stan­dar­dı yük­sel­til­di.

Güncel Haberler 16.01.2023 10:58:00 0
Yeşil Yol Projesi

 Doğu Ka­ra­de­niz Pro­je­si (DOKAP) Bölge Kal­kın­ma İda­re­si Baş­kan­lı­ğın­ca sür­dü­rü­len proje ile Sam­sun, Tokat, Ordu, Gi­re­sun, Trab­zon, Gü­müş­ha­ne, Bay­burt, Rize ve Art­vin'deki yayla yol­la­rı­nın bir­bi­ri­ne bağ­lan­ma­sı amaç­la­nı­yor. Proje ile yerli ve ya­ban­cı tu­rist­le­rin Sam­sun'dan Art­vin'e kadar daha kon­for­lu ve gü­ven­li ula­şım sağ­la­ma­la­rı da he­def­le­ni­yor.
DOKAP Bölge Kal­kın­ma İda­re­si Baş­kan­lı­ğın­ca kay­nak ak­ta­rı­lan be­le­di­ye­ler ve il özel ida­re­le­ri, top­lam uzun­lu­ğu 4 bin 631 ki­lo­met­re olan yol ağın­da plan­la­ma da­hi­lin­de as­falt ve beton kap­la­ma ile alt­ya­pı ça­lış­ma­la­rı ger­çek­leş­ti­ri­yor.
DOKAP Bölge Kal­kın­ma İda­re­si Baş­ka­nı Hakan Gül­te­kin, Yeşil Yol Pro­je­si'nde ça­lış­ma­la­ra 2013 yı­lın­da baş­lan­dı­ğı­nı be­lirt­ti.
Proje kap­sa­mın­da geçen yıl be­le­di­ye ve il özel ida­re­le­ri­ne 266 mil­yon lira ak­ta­rıl­dı­ğı­nı be­lir­ten Gül­te­kin, kay­nak­la plan­la­nan ça­lış­ma­la­rın ger­çek­leş­ti­ril­di­ği­ni söy­le­di.
Gül­te­kin, proje ça­lış­ma­la­rı çer­çe­ve­sin­de 2013'ten 2022'ye kadar 1 mil­yar 150 mil­yon lira kay­nak kul­la­nıl­dı­ğı­nı be­lir­te­rek, "2023 yı­lın­da da ilk etap­ta 200 mil­yon li­ra­ya yakın kay­nak kul­la­nı­la­cak.
Bu yıl top­lam­da 500 mil­yon lira kay­nak kul­lan­ma­yı he­def­li­yo­ruz."
Geçen yıl ay­rı­lan kay­na­ğın ta­ma­mı­nın, yay­la­lar­da­ki kar ya­ğı­şı ne­de­niy­le kul­la­nı­la­ma­dı­ğı­na be­lir­ten Gül­te­kin, şu ifa­de­le­ri kul­lan­dı:
"Kar var­ken beton dö­ke­mez­si­niz, as­falt kap­la­ya­maz­sı­nız, sanat ya­pı­la­rı­nı ya­pa­maz­sı­nız.
Bu yıl 2022'den kalan kay­na­ğı da kul­lan­dı­ğı­mız­da bi­rin­ci ön­ce­lik­li yol­la­rı­mız­da yüzde 65'leri ya­ka­la­mış ola­ca­ğız.
Bi­rin­ci ön­ce­lik­li yol­lar­da işi­mi­zi ko­lay­laş­tık­tan sonra, ikin­ci ve üçün­cü ön­ce­lik­li yol­lar­da­ki etap­la­rı ek­le­ye­ce­ğiz.
Şu anda top­lam­da tam bit­miş ha­liy­le il­gi­li yüzde 50'ler se­vi­ye­sin­de­yiz."
"1500-2 bin ra­kım­lı böl­ge­ler­de ni­sa­na kadar mola ver­dik"
Gül­te­kin, Yeşil Yol Pro­je­si gü­zer­ga­hın­dan yaz ay­la­rın­da arazi şart­la­rı­na uygun araç­la Sam­sun'dan Art­vin'e kadar git­ti­ği­ne ifade ede­rek, "Yol­lar yüzde 99 bitti ancak stan­dar­dı­nın ge­liş­ti­ri­le­bil­me­si için kay­nak ak­ta­rı­yo­ruz.
İlgili ku­rum­la­rı­mız da yol­la­rın alt­ya­pı­sı­nı ve üst­ya­pı­sı­nı bi­ti­ri­yor.
'3-3,5 yıl içe­ri­sin­de Yeşil Yolu yüzde 80-90 ora­nın­da ta­mam­la­ya­ca­ğız' diye ken­di­mi­ze hedef koy­duk." ifa­de­le­ri­ne yer verdi.
Düşük ra­kım­lı böl­ge­ler­de ça­lış­ma­la­rın kuzey ve güney aks­la­rın­da devam et­ti­ği­ni söy­le­yen Gül­te­kin, "Ağır­lık­lı ça­lış­ma­la­rı­mız yay­la­la­rın bu­lun­du­ğu yük­sek ra­kım­lı böl­ge­ler­dey­di.
1500-2 bin ra­kım­lı böl­ge­ler­de ni­sa­na kadar mola ver­dik. İnşal­lah nisan ayın­dan sonra kal­dı­ğı­mız yer­den devam ede­ce­ğiz." şek­lin­de ko­nuş­tu.
Hakan Gül­te­kin, Yeşil Yol Pro­je­si'ne des­tek­le­ri do­la­yı­sıy­la Cum­hur­baş­ka­nı Recep Tay­yip Er­do­ğan ile Sa­na­yi ve Tek­no­lo­ji Ba­ka­nı Mus­ta­fa Va­rank'a te­şek­kür­le­ri­ni sundu.


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °