YÖK Denetleme Kurulu Başkanı RTEÜ'de Konferans Verdi

Recep Tay­yip Er­do­ğan Üni­ver­si­te­si (RTEÜ) Sağ­lık, Kül­tür ve Spor Daire Baş­kan­lı­ğı Hukuk Fa­kül­te­si Öğ­ren­ci Top­lu­lu­ğu ta­ra­fın­dan, “Tür­ki­ye’de Hukuk Eği­ti­mi” ko­nu­lu kon­fe­rans dü­zen­len­di.

Yerel Haberler 13.06.2022 09:05:00 0
YÖK Denetleme Kurulu Başkanı RTEÜ

Kon­fe­ran­sa ko­nuş­ma­cı ola­rak Yük­se­köğ­re­tim De­net­le­me Ku­ru­lu Baş­ka­nı Prof. Dr. Ali Cen­giz Kö­se­oğ­lu ka­tıl­dı.
      İkti­sa­di ve İdari Bi­lim­ler Fa­kül­te­si Kon­fe­rans Sa­lo­nu’nda ger­çek­leş­ti­ri­len prog­ram­da, Yük­se­köğ­re­tim De­net­le­me Ku­ru­lu Baş­ka­nı Prof. Dr. Ali Cen­giz Kö­se­oğ­lu, hu­ku­kun temel il­ke­le­ri, ül­ke­miz­de­ki ve dün­ya­da­ki hukuk eği­ti­mi ve sis­te­mi hak­kın­da de­tay­lı bil­gi­ler verdi.
     Kö­se­oğ­lu, hu­ku­kun üs­tün­lü­ğü­nü özüm­se­miş, hak­ka­ni­yet­li ve ada­let­li ol­ma­nın ya­nın­da, mu­ha­ke­me ye­te­ne­ği ge­liş­miş, ulus­la­ra­ra­sı alan­da re­ka­bet ede­bi­lecek, ada­let inan­cı tam, etik de­ğer­le­ri iç­sel­leş­tir­miş ola­rak ye­ti­şen öğ­ren­ci­le­rin top­lum­da ada­le­te olan gü­ve­ni tesis ede­bi­le­ce­ği­ni söy­le­di. Hukuk öğ­re­ti­mi­nin, sa­de­ce bu alan­da eği­tim gören öğ­ren­ci­le­ri değil, bütün top­lu­mu il­gi­len­di­ren bir konu ol­du­ğu­nu ifade eden Kö­se­oğ­lu, “Top­lum dü­ze­ni­nin sağ­lan­ma­sı ve ada­le­tin hâkim kı­lın­ma­sı, ada­let kav­ra­mı­nı ön plan­da tutan hukuk öğ­re­ti­miy­le ger­çek­leş­ti­ri­le­bi­lir. Do­la­yı­sıy­la bu konu, fa­kül­te sa­yı­sı gö­re­ce kon­ten­jan­la­rın çok­lu­ğu­na ve in­dir­ge­ne­me­yecek öl­çü­de çok bo­yut­lu­dur.” dedi. Kö­se­oğ­lu, “Hukuk öğ­re­ti­min­de he­def­le­di­ği­miz ti­po­lo­ji­yi be­lir­le­me­li­yiz. Be­lir­le­nen ti­po­lo­ji­de, hangi ka­za­nım­la­ra ve yet­kin­lik­le­re sahip olun­ma­sı ge­rek­ti­ği or­ta­ya ko­nul­ma­lı, bu ya­pı­lır­ken ulu­sal değil ulus­la­ra­ra­sı ölçek kul­la­nıl­ma­lı­dır. Yine ideal pro­to­ti­pi be­lir­ler­ler­ken en­te­lek­tü­el do­na­nı­ma sahip ol­ma­sı da önem­li­dir. Bu amaç­la müf­re­dat­ta il­gi­li diğer di­sip­lin­le­re ve genel kül­tür ders­le­ri­ne de yer ve­ril­me­li­dir. Öğ­ren­ci­nin prob­lem çözme ye­te­ne­ği­ni art­tır­mak için fel­se­fe, sos­yo­lo­ji, man­tık gibi ders­le­re yer ve­ril­me­li­dir. İdeal mezun ti­po­lo­ji­si­ni be­li­ler­ken dil yet­kin­li­ği­ne sahip ol­ma­sı aran­ma­lı­dır. Dil yet­kin­li­ği­ne sahip bir öğ­ren­ci ön­ce­lik­le kendi ana­di­lin­de sözlü ve yazlı dil dü­ze­yin­de yet­kin­li­ğe sahip ol­ma­lı­dır. Ya­ban­cı dilde eği­tim yüzde 30 İngi­liz­ce eği­tim veren fa­kül­te sa­yı­sı­nın ar­tı­rıl­ma­sı, zo­run­lu ha­zır­lık sı­nı­fı eği­ti­mi, hukuk öğ­re­ti­min­de soyut norm ak­ta­rı­mı­nın öte­sin­de yorum ve me­to­do­lo­ji ala­nı­na ağır­lık ve­ril­me­li­dir. Be­lir­ti­len kap­sam­da öğ­ren­ci­le­re soyut normu somut olay­la­ra uy­gu­la­ma me­to­do­lo­ji bil­gi­si­ni ver­me­li­yiz.” di­ye­rek ko­nuş­ma­sı­nı ta­mam­la­dı Kon­e­rans, soru cevap kısmı sona erdi. Prog­ra­mın so­nun­da, RTEÜ eski Rek­tö­rü-YÖK Üyesi Prof. Dr. Hü­se­yin Ka­ra­man günün anı­sı­na Yük­se­köğ­re­tim De­net­le­me Ku­ru­lu Baş­ka­nı Prof. Dr. Ali Cen­giz Kö­se­oğ­lu’na he­di­ye tak­dim etti.
                       

 Ha­ber-Fo­to: RTEÜ Basın


Anahtar Kelimeler: Denetleme Kurulu Başkanı ' Konferans Verdi
Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °