Yoksulluğa ve çaresizliğe sürüklenen gazeteciler 10 Ocak'ı kutlamıyor

sen­di­ka ve der­nek­ler yok­sul­lu­ğa ve ça­re­siz­li­ğe sü­rük­le­nen ga­ze­te­ci­le­rin üze­rin­de bir san­sür ve oto­san­sür ol­du­ğu­nu söy­le­ye­rek 10 Ocak’ın kut­la­na­cak bir gün ol­ma­dı­ğı­na dik­kat çe­ki­yor.

Güncel Haberler 13.01.2024 11:02:00 0
Yoksulluğa ve çaresizliğe sürüklenen gazeteciler 10 Ocak

 10 Ocak Ça­lı­şan Ga­ze­te­ci­ler Günü’nde sen­di­ka ve der­nek­ler yok­sul­lu­ğa ve ça­re­siz­li­ğe sü­rük­le­nen ga­ze­te­ci­le­rin üze­rin­de bir san­sür ve oto­san­sür ol­du­ğu­nu söy­le­ye­rek 10 Ocak’ın kut­la­na­cak bir gün ol­ma­dı­ğı­na dik­kat çe­ki­yor. Tür­ki­ye’deki ga­ze­te­ci­ler mes­lek­le­ri­ni icra eder­ken, on­lar­ca so­run­la karşı kar­şı­ya ka­lı­yor. Ga­ze­te­ci­ler ga­ze­te­ci­lik fa­ali­yet­le­ri ne­de­niy­le yar­gı­la­nı­yor, tu­tuk­la­nı­yor ya da teh­dit edi­li­yor. Ça­lı­şan ga­ze­te­ci­le­rin basın kart­la­rı ve­ril­mi­yor, hak­la­rı el­le­rin­den alı­nı­yor. Diğer yan­dan Fi­lis­tin’deki ga­ze­te­ci­ler ise İsrail’in sal­dı­rı­la­rın­da ha­yat­la­rı­nı kay­be­di­yor.
10 Ocak Ça­lı­şan Ga­ze­te­ci­ler Günü’nde Tür­ki­ye Ga­ze­te­ci­ler Sen­di­ka­sı (TGS) Baş­ka­nı Gök­han Dur­muş, DİSK Ba­sın-İş Baş­ka­nı Tur­gut De­de­oğ­lu ve Tür­ki­ye Ga­ze­te­ci­ler Ce­mi­ye­ti (TGC) Baş­ka­nı Nazmi Bil­gin, de­ğer­len­dir­me­ler­de bu­lun­du.
“Da­ya­nış­ma ve mü­ca­de­le­den başka se­çe­ne­ği­miz yok”
Tür­ki­ye’de 10 Ocak Ça­lı­şan Ga­ze­te­ci­ler Günü’nün uzun yıl­lar­dır iş­siz­lik­le, gü­ven­ce­siz, sen­di­ka­sız ça­lış­ma ile anı­lan bir gün ol­du­ğu­nu söy­le­yen TGS Baş­ka­nı Dur­muş, “10 Ocak'ı bay­ram yapan 1961 yı­lın­da­ki mes­lek­taş­la­rı­mı­zın sen­di­ka ön­cü­lü­ğün­de hak­la­rı için dik du­ruş­la­rı, bir araya gelen pat­ron­la­ra karşı ortak ha­re­ket et­me­yi sür­dür­me­le­ri so­nu­cun­da ka­za­nı­lan bir gündü. Ancak med­ya­da sen­di­ka­sız­laş­tır­ma, basın ve ifade öz­gür­lü­ğü kar­şı­tı po­li­ti­ka­lar ne­de­niy­le artık 10 Ocak ga­ze­te­ci­le­rin kut­la­ya­cak bir günü değil” dedi.
Ga­ze­te­ci­ler için 10 Ocak'ı ye­ni­den kut­la­na­bi­lecek bir gün ya­pa­bil­me­nin for­mü­lü­nün açık ol­du­ğu­nu söy­le­yen Dur­muş, “Tıpkı 1961'de sen­di­ka ön­cü­lü­ğün­dü tüm mes­lek­taş­la­rı­mız nasıl bir araya gelip 9 medya pat­ro­nu­na karşı di­ren­diy­se, hak­la­rı­nı almak için gün­ler­ce ey­lem­ler yap­tıy­sa biz­ler için başka bir çözüm yok. Kü­çü­len, iti­bar­sız­laş­tı­rı­lan, bi­rey­sel­leş­ti­ri­len bu mes­le­ğin ve hak­la­rın geri ka­za­nıl­ma­sı için da­ya­nış­ma ve mü­ca­de­le et­mek­ten başka se­çe­ne­ği­miz yok” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
“Tür­ki­ye’de ga­ze­te­ci­ler kıs­kaç al­tın­da”
Şu anda Tür­ki­ye’de yak­la­şık 37’ye yakın ga­ze­te­ci­nin ce­za­evin­de tu­tuk­lu ve hü­küm­lü ol­du­ğu­na dik­kat çeken DİSK Ba­sın-İş Baş­ka­nı De­de­oğ­lu, “Ga­ze­te­ci­ler Tür­ki­ye’de de­ği­şik bir kıs­kaç al­tın­da alın­mış du­rum­da­lar. İkti­dar çı­ka­rı­lan De­zen­for­mas­yon ya­sa­sı ile Türk Ceza Ka­nu­nu’ndaki çe­şit­li mad­de­ler­le ga­ze­te­ci­le­ri baskı al­tı­na al­ma­ya ça­lı­şı­yor. Tek tip ga­ze­te­ci­lik ya­ra­tıl­ma­ya ça­lı­şı­lı­yor” diye ko­nuş­tu.
De­de­oğ­lu, Tür­ki­ye’de ga­ze­te­ci­le­re karşı da­va­lar­la ya­pı­lan bir bas­kı­nın öte­sin­de ga­ze­te­ci­le­rin ör­güt­len­me so­ru­nun ol­du­ğu­nu be­lir­te­rek, “97 bine yakın kişi basın iş ko­lun­da ça­lı­şı­yor. Bun­la­rın yak­la­şık yüzde 11’inin si­gor­ta­sı Basın İş Ka­nu­nu çer­çe­ve­sin­de. Ga­ze­te­ci­ler hem ör­güt­le­ne­mi­yor­lar, ör­güt­le­rin­den mah­rum bı­ra­kı­lı­yor­lar hem de yap­mış ol­duk­la­rı ga­ze­te­ci­lik sanki bir suç­muş gibi tu­tuk­lan­ma­la­rı­na, gö­zal­tı­na alın­ma­la­rı­na sebep olu­yor. Ör­güt­süz kal­dı­ğı­nız­da dev­le­tin bas­kı­sı, Türk Ceza Ka­nu­nun­da­ki mad­de­ler, de­zen­for­mas­yon ya­sa­sıy­la bi­re­bir kal­dı­ğı­nız­da mü­ca­de­le ede­mi­yor­su­nuz. Mü­ca­de­le ede­me­di­ği­niz için­de pek çok hak­kı­nı­zı kay­bet­miş olu­yor­su­nuz” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
De­de­oğ­lu, “Tür­ki­ye, basın ve ifade öz­gür­lü­ğü sı­ra­la­ma­sın­da 180 ülke ara­sın­da en son­lar­da, 165’inci sı­ra­da yer alı­yor. Tür­ki­ye’nin basın öz­gür­lü­ğü sır­la­ma­sı de­mok­ra­si­nin en az ol­du­ğu ül­ke­le­rin sı­ra­la­ma­sı­na çok yakın. Böyle bir or­tam­da 10 Ocak’ı kut­la­mak gibi bir şey söz ko­nu­su ola­maz” dedi.
“Ga­ze­te­ci­ler Orta Çağ hu­ku­ku­na mah­kum edil­miş du­rum­da”
Tür­ki­ye’de ga­ze­te­ci­le­rin yüzde 40,6’sının as­ga­ri ücret ve al­tın­da ge­li­ri ol­du­ğu, yüzde 79’unun 20 bin Türk li­ra­sı­na kadar maaş al­dı­ğı­nın or­ta­ya çık­tı­ğı­nı ifade eden Tür­ki­ye Ga­ze­te­ci­ler Ce­mi­ye­ti Baş­ka­nı Bil­gin, Bil­gin “Buna kar­şı­lık ga­ze­te­ci­le­rin yüzde 57’sinin yasal ça­lış­ma sü­re­si­nin üze­rin­de ça­lış­tı­rıl­dı­ğı, yüzde 17’sinin ise 13 saat ve üze­rin­de mesai yap­tı­ğı tes­pit edil­di. Ga­ze­te­ci­ler hem ça­lış­ma şart­la­rı hem ifade öz­gür­lü­ğü an­la­mın­da Orta Çağ hu­ku­ku­na mah­kûm edil­miş du­rum­da­dır” dedi.
“Basın İş Ka­nu­nu 63 yıl­dır yü­rür­lük­te ama uy­gu­lan­mı­yor”
10 Ocak’ın ga­ze­te­ci­le­rin ça­lış­ma şart­la­rı­nı be­lir­le­yen ve eko­no­mik hak­la­rı­nı dü­zen­le­yen Basın İş Ka­nu­nu’nun yü­rür­lü­ğe gi­ri­şi­nin yıl dö­nü­mü ol­du­ğu­nu söy­le­yen Bil­gin, “Bu kanun ül­ke­miz­de ilk kez ga­ze­te­ci­le­rin hak­la­rı­nı, mes­le­ğin ka­mu­sal yö­nü­nü de dik­ka­te ala­rak dü­zen­le­miş­tir.
Bu kanun 63 yıl­dır yü­rür­lük­te ama uy­gu­lan­mı­yor. Ça­lış­ma şart­la­rı­nın iyi­leş­ti­ril­me­si ve yasal gü­ven­ce­ye alın­ma­sı­nın yıl dö­nü­mü ga­ze­te­ci­nin bay­ra­mıy­dı.
Çünkü yasa demek gü­ven­ce de­mek­ti.
Şimdi ne Ana­ya­sa ne de onun uy­gu­lan­ma­sı için en yük­sek yargı or­ga­nı olan Ana­ya­sa Mah­ke­me­si’nin ka­rar­la­rı dik­ka­te alın­mı­yor.
Her alan­da hukuk ta­nı­maz­lık var ama ga­ze­te­ci­lik­te çağ dışı bir hu­ku­ka ta­bi­yiz. Böyle bir gün kimin bay­ra­mı ola­bi­lir? El­bet­te ga­ze­te­ci­le­rin değil” diye ko­nuş­tu.
“Bir dönem mes­lek­taş­la­rı­mız için bay­ram olan 10 Ocak’lar artık matem gü­nü­ne dö­nüş­müş du­rum­da­dır” diyen Bil­gin, “İş gü­ven­ce­si yok, in­san­ca maaş yok, yasal mesai yok, sen­di­ka hakkı yok, öz­gür­ce haber ya­za­bil­mek yok… Peki, ne var? Her gün teh­dit var, sal­dı­rı­ya uğ­ra­ma teh­li­ke­si var, oto­san­sü­rün ağır­lı­ğı var, mah­ke­me var, san­sür ya­sa­sı var, üç ku­ru­şa köle gibi ça­lış­mak var, si­gor­ta­sı bile ya­pıl­ma­dan işin­den olmak var. Yıl­lar­dır uya­rı­yo­ruz, ma­ale­sef bugün en dip nok­ta­da­yız. Ga­ze­te­ci­ler bu yaşam ve ça­lış­ma şart­la­rın­dan kur­tul­ma­dan hiç­bir gün­dem ger­çe­ği yan­sı­ta­maz” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
              Ha­ber-Fo­to: Sü­mey­ye Aksu


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °